Cum prepari cea mai bună cafea? Cele mai populare moduri de a face cafea

După apă, cafeaua este cea mai populară băutură la nivel mondial, peste 400 de miliarde de cești fiind consumate în fiecare an.
  • Publicat:
Cum prepari cea mai bună cafea? Cele mai populare moduri de a face cafea

Ziua Internaţională a Cafelei este marcată de către Asociația Română a Cafelei – ARC și în acest an, pe 1 octombrie, printr-o invitație adresată tuturor iubitorilor acestei băuturi de a savura cafeaua preferată, alături de cei dragi.

După apă, cafeaua este cea mai populară băutură la nivel mondial, peste 400 de miliarde de cești fiind consumate în fiecare an¹. Experiența plăcută a consumului de cafea joacă un rol cheie în multe culturi din întreaga lume, oferind o ocazie pentru prieteni, familie și colegi de a socializa.

Arborele de cafea crește în aproximativ optzeci de țări din America Centrală și de Sud, Caraibe, Africa și Asia. Brazilia este cea mai mare țară exportatoare de cafea, dar Vietnamul și-a triplat exporturile între 1995 și 1999 și a devenit un important producător de boabe Robusta. Indonezia este al treilea cel mai mare exportator și cel mai mare producător de cafea Arabica spălată2.

Aroma și savoarea cafelei

Aroma este primul lucru pe care-l simțim atunci când vrem să bem o cafea. Aroma cafelei provine din o serie de compuși volatili rezultați prin prăjirea cafelei, dar și de tipul, amestecul și proveniența boabelor de cafea, sau de metoda de prăjire.

Aroma3 și savoarea sunt factorii principali care determină cafeaua preferată a fiecăruia dintre noi. Elementele care descriu aroma cafelei includ aromă florală, de nucă, afumat și de plante, în vreme ce elementele care descriu gustul includ aciditatea, amar, dulce, sărat și acru.

Lăsând deoparte toate aceste aspecte, cafeaua preferată de fiecare depinde și de modul în care această băutură este preparată.

Iată care sunt cele mai populare moduri4 de a prepara cafea:

Cafea la filtru

Cafeaua la filtru se obține prin introducerea cafelei fin măcinate într-un filtru de hârtie sau un filtru reutilizabil în formă de con. Apoi se toarnă apă aproape clocotită deasupra. Băutura se filtrează prin filtrul respectiv într-un vas sau o cană și este gata de băut. Zațul de cafea rămâne în con. În zilele noastre, acest mod de preparare se face mai ales cu ajutorul filtrelor de cafea electrice.

Cafeaua la presa franceză

Cafetiera cu piston sau presa franceză constă în utilizarea de cafea măcinată grosier, pusă într-un recipient în care se adaugă apă fierbinte. Băutura se amestecă și se lasă la infuzat timp de trei până la cinci minute. Apoi, pistonul este împins în jos pentru a separa zațul de cafea de infuzia de cafea.

Cafea espresso

Espressoarele forțează apa fierbinte sub presiune prin cafeaua foarte fin măcinată și compactată sau prin capsula de cafea în ceștile de dedesubt. Această metodă permite extragerea unei arome intense, cu cantități reduse de apă. De asemenea, cafeaua espresso are de obicei un strat superior de cremă, care este o spumă fină și cremoasă.

Cafea instant

Cafeaua instant se prepară prin mixarea acesteia cu două linguri de apă și puțin zahăr, până formează o spumă consistentă, fiind completată apoi cu apă caldă sau rece, după gust. Specialitățile dedicate timpului călduros pot fi completate cu lapte rece și cuburi de gheață.

Cafeaua suedeză

Cafeaua suedeză/scandinavă, după cum sugerează și numele, este folosită în Suedia, precum și în alte părți ale regiunii nordice, cum ar fi Finlanda. Se prepară prin fierberea cafelei măcinate în apă și servirea ei, adesea fără filtrare. Aceasta tinde să fie foarte puternică. Cafeaua este adesea păstrată caldă pentru a fi consumată pe parcursul zilei.

Cafeaua turcească sau cafea la ibric

Cafeaua turcească se prepară într-un ibric, un mic vas de cupru cu un mâner lung. Două lingurițe de cafea măcinată fin plus una de zahăr se adaugă la o cană de apă și amestecul se aduce la fierbere. Ibricul se ia de pe foc când ajunge la punctul de fierbere, de obicei de trei ori. Apoi se toarnă și se bea. Uneori se adaugă o sămânță de cardamom pentru aromă.

Cappucino

Cappuccino este o băutură foarte populară ce conține un amestec simplu de espresso, lapte fiert și spumă de lapte. Pentru un cappuccino și mai gustos, poți adăuga peste spuma de lapte puțină cacao sau ciocolată rasă sau scorțișoară.

Caffé Frappé

Cafeaua frappé este o băutura rece, făcută din cafea instant. Este o băutură originară din Grecia deși termenul de frappé e preluat din limba franceză (=înghețat)

Pentru un Caffé Frappé se amestecă cafeaua cu zahăr cu ajutorul unui mixer, iar apoi se adaugă gheață, apa rece și lapte. Se pot face mai multe combinații de Caffé Frappe, unele cu arome, siropuri sau înghețată.

Orice cafea poate fi apoi adaptată în funcție de gusturile individuale, de exemplu prin adăugarea de lapte și zahăr, lapte spumat, siropuri aromatizante, condimente etc.

 

1 https://www.coffeeandhealth.org/all-about-coffee/coffee-society/

2https://www.coffeeandhealth.org/about-coffee-caffeine

3https://www.desprecafea.info

4 https://www.coffeeandhealth.org/coffee-and-caffeine/different-drinks

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân