Vrei un ceai perfect? Pune în el puțină sare. Rezultatul va fi unul incredibil

  • Publicat:
Vrei un ceai perfect? Pune în el puțină sare. Rezultatul va fi unul incredibil

Secretul ceaiului perfect, conform lui Michelle Francl, profesor de chimie la Bryn Mawr College, citată de theguardian.com, constă într-un strop de sare și stoarcerea energică a plicului de ceai.

Chimista, care a analizat lucrări de cercetare și texte antice care datează de peste 1.000 de ani, a documentat aceste experimente în noua sa carte, ”Steeped: The Chemistry of Tea.”

Secrete pentru un ceai delicios

Francl sugerează utilizarea de cești scunde și robuste, deoarece au o suprafață mai mică, astfel că mențin ceaiul mai cald. Este crucial să preîncălzești ceașca sau ceainicul, spune ea: căldura crește cantitatea de cafeină și antioxidanți eliberați, ceea ce, conform ei, creează compuși aromatici vitali.

Dacă preferi ceaiul în stil britanic, cu lapte, Francl a descoperit că laptele ar trebui adăugat după ce se toarnă ceaiul. De asemenea, laptele ar trebui să fie încălzit.

În plus, esențial pentru o ceașcă perfectă de ceai este utilizarea de pliculețe de ceai mai mari care permit frunzelor de ceai să se miște, menținându-le în contact cu apa – deși ideal ar fi să folosești frunze de ceai vrac.

„Cercetările arată că dimensiunea plicului contează cu adevărat, nu forma, dar unele forme îți oferă mai mult spațiu”, susține Michelle Francl.

Sfaturi pentru un ceai perfect de la chimista Michelle Francl

  • Adăugă un strop de sare – ionul de sodiu din sare blochează mecanismul chimic care face ca ceaiul să aibă gust amar.
  • Înmoaie rapid pliculețele de ceai, dar cu multe scufundări și stoarcere a acestora – pentru a reduce taninurile cu gust acru create prin dizolvarea lentă a cafeinei în apă.
  • Ceaiul decofeinizat poate fi obținut prin înmuierea unui plic de ceai timp de 30 de secunde, îndepărtându-l și eliminând lichidul, apoi adăugând apă proaspătă și refierbând timp de cinci minute.
  • Un strop de suc de lămâie poate îndepărta „spuma” care apare uneori la suprafața băuturii, formată din elemente chimice din ceai și apă.
  • Aroma ceaiului este aproape la fel de importantă ca gustul – așa că atunci când bei în mers, dintr-un pahar pe care l-ai luat cu tine, este mai bine să îndepărtezi capacul.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân