O dietă susținută de Harvard te poate ajuta două ori mai mult să nu te îmbolnăvești până la 75 de ani. Ce presupune și de când e bine să o începi

Dacă scopul tău este să fii sănătos până la 70 de ani și mai departe, o dietă susținută de Harvard a fost recent desemnată câștigătoare într-un studiu longitudinal publicat în revista Nature Medicine.
  • Publicat:
O dietă susținută de Harvard te poate ajuta două ori mai mult să nu te îmbolnăvești până la 75 de ani. Ce presupune și de când e bine să o începi
O dietă susținută de Harvard te poate ajuta două ori mai mult să nu te îmbolnăvești până la 75 de ani. Ce presupune și de când e bine să o începi

Suntem în 2025 și se pare că încă nu putem ajunge la un consens privind care dietă (vegană, keto, mediteraneană) este „cea mai bună”. Experții spun că o parte a problemei este că ceea ce înseamnă „cea mai bună” sau chiar „cea mai sănătoasă” dietă depinde de obiectivele personale. Vrei să slăbești, să construiești masă musculară, să salvezi planeta sau să îți reduci riscul de boli cronice pe termen lung? Dacă scopul tău este să fii sănătos până la 70 de ani și mai departe, o dietă susținută de Harvard a fost recent desemnată câștigătoare într-un studiu longitudinal publicat în revista Nature Medicine.

Ce presupune această dietă susținută de Harvard

Cercetătorii au analizat datele a peste 105.000 de persoane cu vârste cuprinse între 39 și 69 de ani, timp de 30 de ani, și au descoperit că cei care au urmat cu strictețe Indicele Alternativ de Alimentație Sănătoasă (AHEI) aveau cu 86% mai multe șanse să fie sănătoși la 70 de ani și erau de peste două ori mai predispuși să fie fără boli la 75 de ani.

AHEI a fost dezvoltat de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health ca o alternativă la Indicele de Alimentație Sănătoasă (HEI). Deși cele două sunt similare, HEI a fost conceput de USDA pentru a evalua cât de bine se aliniază o dietă la ghidurile alimentare americane. În schimb, AHEI pune un accent mai mare pe prevenirea bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și diabetul.

Citește și: Dieta mediteraneană: meniu pentru o săptămână, beneficii, riscuri, alimente, băuturi permise

Comparativ cu HEI, AHEI pune mai mult accent pe grăsimi sănătoase, nuci și leguminoase și permite consumul moderat de alcool. Această dietă se bazează în principal pe fructe, legume și cereale integrale, reducând consumul de carne roșie, produse procesate și băuturi îndulcite cu zahăr, factori nocivi pentru sănătatea inimii pe termen lung.

Pe site-ul său, Harvard recomandă clar celor care doresc să urmeze AHEI să „se concentreze pe creșterea porțiilor de legume cu frunze verzi”, ceea ce înseamnă să renunțe la cartofi și cartofi prăjiți și să „evite sucul de fructe, deoarece consumul excesiv poate crește riscul de diabet.”

De asemenea, promovează minimizarea cerealelor rafinate în favoarea cerealelor integrale precum orezul brun și quinoa, consumul zilnic de proteine vegetale, includerea peștelui în dietă săptămânal și înlocuirea untului cu ulei de măsline.

„Studiile anterioare au investigat tiparele alimentare în contextul unor boli specifice sau al longevității”, a spus Frank Hu, coautor al studiului și președintele Departamentului de Nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, într-un comunicat de presă, potrivit nypost. „Noi adoptăm o perspectivă mai amplă și ne întrebăm: cum influențează dieta capacitatea oamenilor de a trăi independent și de a se bucura de o bună calitate a vieții odată cu înaintarea în vârstă?”, a adăugat specialistul.

Studiul a constatat că 9,3% dintre participanți, adică 9.771 de persoane, erau în stare bună de sănătate fizică și cognitivă la 70 de ani.

„Deoarece menținerea unui stil de viață activ și independent este o prioritate atât pentru indivizi, cât și pentru sănătatea publică, cercetările privind îmbătrânirea sănătoasă sunt esențiale”, a declarat Marta Guasch-Ferré, co-autoare a studiului. „Descoperirile noastre sugerează că diete bogate în alimente pe bază de plante, dar care includ moderat și alimente sănătoase de origine animală, pot contribui la o îmbătrânire sănătoasă și pot influența viitoarele ghiduri alimentare”.

Deși dieta AHEI a fost câștigătoarea studiului, cercetătorii au constatat că respectarea oricărei dintre cele opt diete sănătoase analizate a fost asociată cu o îmbătrânire mai bună.

Locul doi a fost ocupat de Indicele Dietei pentru Sănătatea Planetară (PHDI), o versiune ecologică a dietei AHEI, care pune și mai mult accent pe alimentele vegetale și încurajează alegerile alimentare sustenabile.

„Rezultatele noastre arată, de asemenea, că nu există o dietă unică potrivită pentru toți”, a spus Anne-Julie Tessier, autoarea principală a studiului și profesor asistent în Departamentul de Nutriție al Universității din Montreal. „Dietele sănătoase pot fi adaptate în funcție de nevoile și preferințele fiecărei persoane”.

Foto: shutterstock

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult