Sindromul colonului iritabil poate provoca simptome precum dureri abdominale, crampe, gaze, balonare, diaree, constipație sau alternanța între cele două. Nu este de mirare că doi din cinci adulți (43%) afirmă că sănătatea intestinală precară are „un impact major” asupra calității vieții, în timp ce 39% spun că se gândesc „frecvent” la acest aspect, procent care crește până la 65% în rândul celor cu această afecțiune și alte probleme intestinale. Aceste date provin dintr-un studiu realizat de PrecisionBiotics.
Există un motiv pentru care intestinul este adesea numit „al doilea creier”. Intestinul și creierul sunt interconectate prin diverse căi și comunică în mod constant. Drept urmare, stresul și sindromul colonului iritabil merg adesea mână în mână, iar suferinzii de această afecțiune se confruntă frecvent cu stres și disconfort psihologic. Dovezile sugerează că stresul poate contribui atât la dezvoltarea, cât și la agravarea simptomelor.
Fibrele sunt prebiotice, oferind „combustibil” bacteriilor benefice. Adulții ar trebui să consume cel puțin 30g pe zi. Alimentele bogate în fibre includ cereale precum ovăzul și quinoa, leguminoase, nuci, semințe, legume și fructe. Consumă și coaja fructelor și legumelor pentru un plus de fibre.
Unele alimente pot genera gaze în intestin, ceea ce poate deveni inconfortabil. Reducerea consumului de legume crucifere, cum ar fi varza, conopida și varza de Bruxelles, precum și a leguminoaselor, cum sunt mazărea, fasolea și lintea, poate ajuta la reducerea balonării și gazelor.
Stresul și anxietatea pot duce la un somn de slabă calitate, ceea ce poate favoriza alegeri alimentare nesănătoase și, implicit, afectarea sănătății intestinale. Cercetătorii au identificat o legătură între tiparele de somn neregulate și apariția unor bacterii intestinale dăunătoare, care pot declanșa simptome intestinale neplăcute.
Acordă prioritate odihnei, fie că e vorba de o sesiune de yoga sau Pilates, cititul unei cărți sau pur și simplu timp petrecut cu familia, departe de tehnologie.
Alimentele ultraprocesate au, de regulă, un conținut scăzut de fibre și sunt adesea bogate în zaharuri și grăsimi saturate, ceea ce perturbă microbiomul intestinal. În plus, unele dintre aceste alimente conțin îndulcitori artificiali, care au fost asociați cu modificări negative ale bacteriilor intestinale. Ar fi nerealist să evităm complet alimentele ultraprocesate, însă ideal ar fi să alegem alimente integrale în proporție de 80%. Acestea includ carne slabă, ouă, pește, legume, fructe, cereale integrale și leguminoase.
Foto: shutterstock