Oamenii de știință au descoperit că în urma consumului unui anumit tip de aliment în timpul zilei poate duce la o „schimbare semnificativă” în ceea ce privește insomnia, cu rezultate vizibile în mai puțin de o zi.
Un somn suficient este esențial pentru sănătatea generală, îmbunătățind sănătatea inimii, memoria și reglarea stării de spirit.
Studiile arată că persoanele care se confruntă frecvent cu un somn deficitar tind să adopte un stil de viață mai nesănătos, preferând diete bogate în grăsimi și zahăr. Acest lucru poate duce la o mulțime de consecințe negative asupra sănătății, inclusiv infarct miocardic și accident vascular cerebral. Însă, potrivit cercetătorilor de la Columbia și Universitatea din Chicago, se știe mult mai puțin despre modul în care dieta poate influența tiparele de somn.
Citește și: Insomnia: de câte feluri e şi ce o cauzează
Un nou studiu, publicat în revista Sleep Health, arată că trecerea de la o dietă fără fructe la una care include cinci porții de fructe pe zi ar putea fi cheia pentru un somn odihnitor. Constatările sunt considerate primele care stabilesc o legătură temporală între alegerile alimentare din timpul zilei și calitatea somnului din timpul nopții.
„Este remarcabil că o astfel de schimbare semnificativă poate fi observată în mai puțin de 24 de ore”, a declarat experta în somn Esra Tasali, co-autoarea studiului. „Modificările alimentare ar putea fi o abordare naturală și accesibilă pentru a obține un somn mai bun”, a adăugat dr. Tasali.
Studiul a implicat adulți tineri, sănătoși, care și-au raportat consumul zilnic de alimente printr-o aplicație. Aceștia au purtat și un monitor la încheietură pentru ca cercetătorii să le poată urmări tiparele de somn. Cercetătorii s-au concentrat în special pe „fragmentarea somnului”, o măsură a frecvenței cu care o persoană se trezește sau trece de la somn profund la somn ușor.
Ei au descoperit că dieta din fiecare zi era legată de „diferențe semnificative” în somnul din noaptea următoare. Participanții care au consumat mai multe fructe și legume pe parcursul zilei au avut un somn mai profund și mai puțin fragmentat noaptea. Cei care au optat pentru carbohidrați mai sănătoși, precum cerealele integrale, au prezentat de asemenea un somn mai bun.
În concluzie, cercetătorii au constatat că persoanele care consumă cinci porții de fructe și legume pe zi ar putea experimenta o îmbunătățire cu 16% a calității somnului, comparativ cu cei care nu consumă deloc.
„16% este o diferență extrem de semnificativă”, a spus dr. Tasali.
Oamenii de știință au concluzionat că o dietă bogată în carbohidrați complecși, fructe și legume este cea mai bună pentru sănătatea somnului pe termen lung.
„Schimbările mici pot influența somnul. Asta este încurajator, pentru că odihna mai bună este sub controlul tău”, a spus Marie-Pierre St-Onge, co-autoare a studiului.
Foto: shutterstock