Iubitorii de friptură ar putea avea parte de vești neplăcute: consumul excesiv de proteine, în special de origine animală, ar putea să reducă anii din viață, mai ales dacă nu e adaptat vârstei.
Deși proteinele sunt esențiale pentru menținerea masei musculare și a sănătății generale, specialiștii atrag atenția că momentul din viață în care le consumăm și tipul lor sunt la fel de importante precum cantitatea.
:format(webp):quality(100)/https%3A%2F%2Fwww.csid.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2Ffriptura.webp)
„Proteinele animale sunt bogate în arginină și leucină, conținând secvențe de aminoacizi care stimulează secreția de IGF-1”, explică dr. Joseph Antoun, expert în longevitate și CEO al companiei L-Nutra. „Proteinele vegetale echivalente declanșează mult mai puțin această reacție.”
IGF-1 (Insulin-like Growth Factor 1) este un hormon produs în principal de ficat, esențial pentru dezvoltarea masei musculare și reglarea metabolismului. În copilărie și adolescență, dar și după 60 de ani, niveluri sănătoase de IGF-1 ajută la regenerarea și menținerea mușchilor — un factor-cheie pentru longevitate.
După 65 de ani, corpul începe să absoarbă nutrienții mai greu, iar mușchii devin un organ vital pentru păstrarea autonomiei și sănătății. Așadar, alimentația trebuie ajustată în consecință.
„Înainte de 30 de ani și după 65 de ani, e sănătos să consumăm anumite cantități de carne, ca parte a unei diete bazate pe plante. Însă între 30 și 65 de ani, recomandarea este clară: proteinele vegetale sunt mai potrivite”, afirmă dr. Antoun.
Această perioadă de mijloc din viață este considerată critică pentru apariția bolilor cronice și influențează calitatea îmbătrânirii. Așadar, în acești ani, excesul de carne poate accelera procesul de îmbătrânire biologică, în timp ce o dietă bazată pe plante poate avea efecte protectoare.
Dr. Antoun recomandă Longevity Diet — o alimentație bogată în:
Această dietă sprijină masa musculară slabă (lean mass), reduce inflamația și îmbunătățește sănătatea metabolică și cardiovasculară.
Toate aceste tipuri de alimentație sunt asociate cu o îmbătrânire mai sănătoasă.
„Dieta vegană este, de asemenea, corelată cu longevitatea, dar necesită suplimentare de proteine, mai ales la vârste fragede și înaintate”, spune dr. Antoun.
Planurile mediteranean, flexitarian sau pescatarian sunt variante echilibrate care adaugă grăsimi sănătoase și micronutrienți importanți.
Nu toate proteinele animale sunt la fel:
„Dacă te întrebi de ce unii culturiști arată spectaculos în tinerețe, dar mult mai îmbătrâniți la 50-60 de ani, răspunsul e IGF-1. Dietele bogate în carne îi fac să arate bine pe termen scurt, dar le scurtează viața,” avertizează Antoun.
Citește și: Ce este “dieta franceză”? Se spune că întrece dieta mediteraneană din toate punctele de vedere
FOTO: Shutterstock