Dieta care ține la distanță cancerul de prostată și accelerează recuperarea după radioterapie

Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent cancer în rândul bărbaților. Alimentația poate accelera recuperarea după radioterapie.
  • Publicat:
Dieta care ține la distanță cancerul de prostată și accelerează recuperarea după radioterapie
Foto: shutterstock

Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent cancer în rândul bărbaților și poate fi fatal. Din fericire, cu o alimentație potrivită, se poate accelera recuperarea după radioterapie. Alimentele bogate în anumiți micronutrienți care se regăsesc în fructe și legume pot opri evoluția cancerului de prostată și pot minimiza efectele radioterapiei.

Oamenii de știință de la Universitatea South Australia dezvăluie că pacienții diagnosticați cu cancer de prostată sunt mai predispuși să aibă un nivel de redus de seleniu, luteină, licopen, alfa-caroten și beta-caronen.

Cercetătorii au descoperit că bărbații care aveau deficit privind acești micronutrienți erau de două ori mai predispuși să dezvolte cancerul de prostată. Contrar, un nivel crescut de fier în sânge și calciu dublează riscul de cancer de prostată.

Aproximativ 50% dintre pacienții cu cancer de prostată fac radioterapie, iar modificarea ADN-ului este asociată deficitului de licopen și seleniu.

O dietă bogată în legume verzi și fructe colorate care conțin carotenoizi, adică luteină, zeaxantină, licopen, alfa-caroten și beta-caroten, oferă numeroase beneficii pentru sănătate, printre care și reducerea riscului de cancer și boli cardiovasculare.

Pe lista alimentelor bogate în caroten se numără salata kale, spanacul, broccoli, morcovii, cartofii dulci, dovleacul, roșiile, papaya, strugurii, pepenele galben și piersicile.

Alimentele bogate în seleniu sunt nucile braziliene, caju, ouăle, semințele de dovleac, tonul, sardinele, fasolea gătită și orezul brun.

Dr Permal Deo, co-autor al studiului, a explicat că cea mai bună alegere este aceea de a lua acești micronutrienți direct din alimentație, nu din suplimente:

„Recomandarea noastră este adoptarea dietei Mediteraneene, mai ales că fiecare persoană absoarbe diferit nutrienții, în funcție de alimente, sistem digestiv, genotip și microbiom”.

Cercetările arată că  e cancer de prostată era crescut în rândul bărbaților cu nivel de licopen mai mic de 0.25mg per ml și nivel de seleniu mai mic de 120mg per litru, ceea ce îi făcea și mai vulnerabili la radioterapie.

Dr Deo a mai spus și că „există dovezi clare care arată că dacă ești înalt și supraponderal crește riscul de cancer de prostată. O dietă bogată în produse lactate și redusă în vitamina E crește riscul de cancer de prostată”.

Semințele de floarea soarelui, migdalele, alunele de pădure, arahidele, avocado, mango, kiwi, somonul și ouăle sunt cele mai bune surse de vitamina E.

Surse:

  • https://www.mdpi.com/2072-6694/15/3/979
  • https://www.mdpi.com/2072-6694/15/1/77
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân