Cum se consumă Psyllium și ce beneficii extraordinare aduc cu sine

  • Publicat:
Cum se consumă Psyllium și ce beneficii extraordinare aduc cu sine

Tărâțele de Psyllium sunt tot mai populare în rândul persoanelor preocupate de sănătatea sistemului digestiv, iar suplimentele alimentare pe baza de psyllium sunt incluse de tot mai multă lume în dieta zilnică.

Cum consumăm tărâțele de Psyllium?

Tărâțele de Psyllium pot fi consumate în moduri diferite:

  • Pulberea poate fi diluată cu apă, sucuri naturale de fructe

Când Psyllium este consumat sub formă de boabe neprelucrate, este recomandat să se înmoaie semințele, timp de câteva ore, în apă caldă.

Aceste tărâțe de Psyllium pot fi ingerate de până la patru ori pe zi. Se diluează 10 g de tărâțe în 100 ml de apă, pentru tratarea constipației și a diareei. După ce iei remediul, trebuie să mai bei cel puțin o cană cu apă pentru a ajută la împingerea fibrei prin sistemul tău digestiv.

Folosite ca laxativ, semințele de psyllium trebuie să fie administrate cel puțin două zile la rând. Pentru tratarea diareei, doza variază între 2,5 g și 10 g pe zi, în funcție de gravitate.

  • Pulberea poate fi adăugată în alimente, precum iaurt, ovăz, smoothie-uri, supe

Aceasta poate fi o modalitate bună de a-ți mări aportul de fibre fără a schimba prea mult dieta.

  • Pulberea poate fi introdusă și în produsele de panificație

Aceasta poate servi ca un înlocuitor al glutenului în rețetele fără gluten, deoarece ajută la legarea și menținerea umidității în aluat.

Dacă nu îți place gustul, poți opta oricând pentru capsule. Urmează instrucțiunile de pe eticheta oricărui produs pentru a afla doza recomandată.

Ce beneficii are consumul de Psyllium?

Reglarea tranzitului intestinal

Tărâțele de Psyllium ajută la prevenirea constipației și la menținerea regularitatii intestinale prin absorbția apei și formarea unui gel moale, care facilitează trecerea rapidă a scaunului.

Controlul greutății

Consumul de tărâțe Psyllium poate contribui simțitor la un sentiment de plenitudine, de sățietate, ajutând astfel controlul apetitului și la reducerea consumului caloric în cursul zilei.

Reducerea colesterolului

Studiile arată că Psyllium poate reduce nivelurile de colesterol LDL prin legarea acizilor biliari și promovarea eliminării lor, ceea ce determina organsimul să extragă colesterolul din sânge pentru a produce și mai mulți acizi biliari.

Sănătatea inimii

Consumul regulat de fibre solubile, precum Psyllium, poate contribui și la reducerea tensiunii arteriale.

Controlul glicemiei

Psyllium poate ajuta și la controlul nivelurilor de zahăr din sânge prin incetinerea absorbției glucozei din alimente, fiind deosebit de util pentru persoanele care se confruntă cu diabet de tip2.

Sănătatea colonului

Prin promovarea reglajului intestinal și a unui tranzit intestinal sănătos, Psyllium poate reduce riscul de hemoroizi sau fisuri anale.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân