4 motive pentru care te simți constant obosit după masă și cum să îți recuperezi energia

  • Publicat:
4 motive pentru care te simți constant obosit după masă și cum să îți recuperezi energia

Te simți uneori obosit după ce mănânci, deși mâncarea ar trebui să-ți dea energie? Multe motive pot transforma mâncarea din combustibil în adversarul tău energetic. Primul motiv? Digestia necesită mult efort din partea corpului tău, ceea ce te poate face să te simți obosit.

Mai mult, insulina – un hormon produs de pancreas care controlează glicemia – are un impact major asupra nivelului tău de energie după ce mănânci. Atunci când mănânci abundent, nivelul de insulină crește brusc pentru a se asigura că glicemia este la valori normale. Odată ce această treabă este realizată, nivelul insulinei scade, ceea ce te poate face să te simți obosit. Este un proces normal, iar somnolența nu ar trebui să dureze prea mult.

Tot te simți obosit și la destul de multă vreme după ce mănânci și te întrebi de ce? Iată patru motive pentru care ai putea fi tentat să tragi un pui de somn după prânz.

Ai consumat alcool împreună cu mâncarea

Paharul tău de vin ar putea fi motorul somnolenței tale de după masă. Alcoolul este un sedativ, ceea ce înseamnă că te poate lăsa cu un nivel scăzut de energie, conform experților de la Harvard Health.

Alcoolul ne suprimă sistemul nervos central, determinându-ne să ne simțim somnoroși. Acest efect sedativ nu durează mult, dar te afectează. Așadar, limitează-te la o singură băutură pe zi dacă ești femeie și la maximum două dacă ești bărbat – sau renunță complet la alcool dacă observi că îți afectează regulat nivelul de energie.

Masa ta a fost bogată în grăsimi și carbohidrați

Mâncărurile pe care le adori, precum pizza sau pastele, spre exemplu, sunt delicioase, dar adesea te pot face să te simți moleșit, pentru că sunt bogate în grăsimi și carbohidrați. Hormonul colecistokinina (CCK), care este eliberat de intestinul subțire, este adesea vinovat aici.

Dacă ai mâncat o felie de pizza cu brânză, care este de obicei un aliment cu un conținut mai ridicat de grăsimi și calorii, CCK este eliberat și ajută organismul să descompună proteinele și grăsimile din acea felie. Unele studii au arătat că există o legătură între creșterea CCK de după o masă bogată în grăsimi și senzația de somnolență câteva ore mai târziu.

Nivelul anumitor hormoni se dezechilibrează

Atunci când consumi o cantitate mare de alimente bogate în triptofan la o masă, în special împreună cu alimente bogate în carbohidrați, s-ar putea să te simți obosit și la câteva ore după ce mănânci. 

Triptofanul se găsește adesea în curcan, pui, lapte, pâine, ciocolată, ton la conservă, brânză cheddar, arahide, fulgi de ovăz și altele. Acest aminoacid esențial ajută organismul să producă hormonii relaxanți serotonina și melatonina. Din acest motiv, a fost chiar studiat ca tratament pentru tulburările de somn, cum ar fi insomnia.

Ai mâncat un prânz copios

Uneori, senzația de oboseală după ce mănânci are mai mult legătură cu cât de mult ai mâncat decât cu ce ai mâncat. Motivul este simplu: cu cât masa este mai mare, cu atât este nevoie de mai multă energie din partea corpului tău pentru a o digera. Consumul a toată acea energie poate duce apoi la oboseală, așa că încearcă să reduci porțiile și să optezi pentru o gustare bogată în proteine dacă ți se face foame între mese.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân