Cu ce înlocuiești ouăle în rețete? 10 alternative geniale

  • Publicat:
Cu ce înlocuiești ouăle în rețete? 10 alternative geniale
Sursa foto: shutterstock

Ouăle sunt un superaliment prezent în preparatele noastre. Fie că vorbim de micul dejun, de deserturi sau aluaturi, ouăle sunt aproape indispensabile. 

Ouăle sunt o sursă bună de proteine și unul dimtre cele mai bogate alimente din punct de vedere nutritiv. Acestea conțin numeroase vitamine, precum vitaminele A, B, D și E, dar și calciu, iod și seleniu.

Cu toate acestea, ouăle nu sunt incluse, de pildă, în rețetele vegane. Sau în dieta celor cu alergie sau intoleranță la ouă. Și există multe alternative pentru înlocuirea lor. Iată câteva dintre acestea!

Citește și: 8 alimente populare care pot provoca reacţii alergice

Piure de banane

Piureul de banane este principalul înlocuitor pentru ouă. Ia, însă, în considerare faptul că gustul fructului poate modifica rezultatul final al rețetei, așa că este recomandat ca piureul de banane să fie inclus doar în preparatele dulci. Acesta funcționează cel mai bine în prăjituri, brioșe sau brownies.

Sos de mere

Sosul de mere este, de fapt, tot un soi de piure, dar preparat prin fierberea ouălor. Cel mai adesea, este îndulcit sau aromat cu condimente precum scorțișoară sau nucșoară.

Semințe de in/chia

Semințele de in/chia sunt semințe mici, dar extrem de hrănitoare și bogate în acizi grași de tip Omega3, fibre și alți compuși vegetali importanți.

Semințele pot fi cumpărate sub formă de făină de-a gata sau pot fi măcinate acasă.

Înlocuitor comercial de ouă

Există o varietate de înlocuitori comerciali de ouă pe rafturile magazinelor. Aceștia sunt de obicei făcute din amidon de cartofi și agenți de dospire. Înlocuitorii comerciali de ouă sunt potriviți pentru toate produsele de copt și nu influențează cu nimic aroma produsului finit.

Iaurt

Iaurtul este un înlocuitor excelent pentru ouă. Integrat în rețete, acesta funcționează optim pentru prepararea brioselor și a prăjiturilor. Folosește iaurt simplu, astfel nu vei modifica nici gustul preparatelor.

Oțet cu bicarbonat de sodiu

O lingură de oțet împreună cu o linguriță de bicarbonat de sodiu poate înlocui un ou în majoritatea rețetelor. Amestecate, acestea declanșează o reacție chimică ce produce dioxid de carbon și apă, ceea ce face că produsele de panificație, de pildă, să fie ușoare și mai aerate.

Unt de nuci, migdale sau arahide

Untul de nuci, migdale sau arahide poate fi, de asemenea, folosit în prepararea a diverse rețete, înlocuind cu succes ouăle.

Asigură-te că folosești unturi cremoase pentru o omogenizare perfectă.

Apă minerală

Apa minerală poate da umiditate preparatelor, dar acționează și ca un excelent agent de dospire. Poate fi integrată cu succes în pregătirea prăjiturilor, dar și a pâinii.

Gelatină

Gelatina este un agent de gelifiere care este un excelent înlocuitor pentru ouă. Aceasta nu afectează aroma produsului finit, însă poate da preparatului o textură puțin mai rigidă.

Citește și: Cum îți dai seama că ai alergie la căpșuni, ouă sau arahide. Semnele care apar pe piele

Sursă: Medical News Today

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân