Condimentul pe care să-l pui în punga de orez să rămână proaspăt până la doi ani. Nu se mai strică și nu mai face mucegai

Nu este nevoie să arunci o pungă de orez deschisă. O metodă simplă te poate ajuta să păstrezi orezul în siguranță.
  • Publicat:
Condimentul pe care să-l pui în punga de orez să rămână proaspăt până la doi ani. Nu se mai strică și nu mai face mucegai
Condimentul pe care să-l pui în punga de orez să rămână proaspăt până la doi ani. Nu se mai strică și nu mai face mucegai

Orezul este nelipsit în bucătărie, mai ales pentru a pregăti rapid o masă, însă, dacă este lăsat prea mult timp în dulap, poate atrage insecte sau chiar mucegai dacă nu este depozitat corespunzător. Nimeni nu vrea să găsească gândaci, larve sau molii într-o pungă de orez, dar acești dăunători sunt în mod natural atrași de alimentele bogate în amidon.

Pe măsură ce vremea se încălzește, dulapurile prind adesea umezeală, ceea ce atrage acești dăunători și favorizează, de asemenea, dezvoltarea mucegaiului. Orezul este în mod natural absorbant și va extrage umezeala din aer, așa că se poate contamina ușor dacă este păstrat în ambalaje desfăcute. Totuși, nu este nevoie să arunci o pungă de orez deschisă. Potrivit Express.co.uk, o metodă simplă pentru a păstra orezul în siguranță ar fi să-l depozitezi împreună cu frunze de dafin.

„Păstrarea boabelor de orez departe de insecte este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le iei în considerare. Insectele sau mucegaiurile pot contamina rapid întreaga pungă de orez, făcând-o complet nepotrivită pentru consum. Pentru a preveni această problemă, poți folosi anumite ingrediente din bucătărie, cum ar fi frunzele de neem sau frunzele de dafin, și să le depozitezi împreună cu orezul. Acestea vor împiedica infestarea cu insecte”, au explicat specialiștii potrivit publicației menționate.

Citește și: Neem, arborele cunoscut și ca „Dispensarul satului”: beneficii vindecătoare, mod de utilizare, riscuri și efecte adverse

De ce să pui frunze de dafin în punga cu orez

Poate părea ciudat, dar frunzele de dafin sau cele de neem au un miros puternic, la care insectele sunt sensibile. Acest miros le irită în mod natural și le ține la distanță de orez. Frunzele de dafin conțin și eugenol, un repelent natural pentru insecte, care face ca orezul să fie neatractiv.

Eugenolul are și proprietăți antifungice, care ajută la reducerea umidității din aer, creând un mediu nefavorabil dezvoltării mucegaiului. Tot ce trebuie să faci este să pui câteva frunze de dafin în borcanul sau punga în care ții orezul, iar acesta ar trebui să rămână proaspăt și fără dăunători. Această metodă simplă funcționează și pentru alte alimente uscate bogate în amidon, cum ar fi făina sau pastele.

Este însă important și să păstrezi orezul într-un recipient etanș, într-un loc răcoros și uscat, pentru a-i asigura siguranța.

Ține orezul departe de dulapurile situate lângă cuptoare, friteuze cu aer cald sau cuptoare cu microunde. Aburul rezultat în timpul gătitului va crea un mediu umed, care atrage mucegaiul și insectele. Dacă este depozitat corect, orezul alb nefiert poate rămâne proaspăt până la doi ani. Însă orezul brun are o valabilitate de doar șase luni, așa că este important să verifici întotdeauna data de expirare de pe ambalaj.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult