Neem, arborele cunoscut și ca „Dispensarul satului”: beneficii vindecătoare, mod de utilizare, riscuri și efecte adverse

Neem-ul este un tip de arbore veșnic verde care a fost folosit încă din antichitate pentru o varietate de scopuri legate de sănătate.
  • Publicat:
Neem, arborele cunoscut și ca „Dispensarul satului”:  beneficii vindecătoare, mod de utilizare, riscuri și efecte adverse
Foto: shutterstock

Neem-ul (Azadirachta indica) este un tip de arbore veșnic verde, originar din India, care a fost folosit încă din antichitate pentru o varietate de scopuri legate de sănătate. Este supranumit și „Copacul Divin” sau „Dispensarul satului” pentru că are o listă lungă de beneficii pentru sănătate, absolut fiecare parte a acestuia având proprietăți vindecătoare. Au fost identificați peste 140 de compuși activi în diverse părți ale acestui copac, cei mai mulți dintre ei regăsindu-se însă în frunze.

Neem-ul conține genudin, nimbidol și nimonol și mulți alți compuși naturali, dar aceștia în mod special acționează împotriva fungilor și a diverselor bacteriilor ce pot cauza infecții.

Neem: beneficii pentru sănătate

Neem este considerat a fi un adevărat dar al naturii pentru omenire. Deși la noi este mai puțin cunoscut, extractul este folosit de multă vreme în medicina Ayurvedică pentru o mulțime de afecțiuni și este foarte valoros întrucât ajută pielea în procesele de purificare, detoxifiere și auto-vindecare, dar și dantura, deoarece are proprietăți antiinflamatorii și imunostimulatoare. În plus, ajută și la ameliorarea afecțiunilor gastrointestinale, deoarece contribuie la echilibrarea digestiei, a metabolismului, dar și la menținerea unui nivel normal al glucidelor din sânge.

Grație proprietăților sale antiinflamatorii Neem-ul ajută la reducerea acneei și în ameliorarea petelor roșiatice de pe ten. În plus, este și un excelent exfoliant, ajută la îndepărtarea celulelor moarte, iar pentru că este și o sursă bogată de vitamina E, Neem-ul ajută pielea în procesele de refacere. Are de asemenea proprietăți antifungice, motiv pentru care este folosit și în ameliorarea infecțiilor fungice.

Neem-ul este foarte util și în procesele de detoxifiere, atât în cele externe, cât și în cele interne întrucât purifică sângele. Consumul frunzelor sau pudrei de Neem sprijină ficatul și rinichii în eliminarea toxinelor. În plan extern, Neem-ul ajută în procesele de vindecare a rănilor, dar și la prevenirea diverselor boli de piele.

Uleiul sau extractul de Neem poate juca un rol important și în reducerea durerilor articulare, de aceea este deseori folosit în ameliorarea artritei.

De asemenea, este foarte util și în ceea ce privește sănătatea orală, grație proprietăților sale ajută în lupta împotriva bacteriilor din cavitatea orală și la menținerea sănătății gingiilor.

Iar ceea ce cu siguranță nu știai este că Neem-ul este și un excelent repelent pentru țânțari. Dacă vrei să scapi de ei, tot ce trebuie să faci este să arzi o frunză de Neem.

 Cum se folosește/ administrează?

Neem-ul poate fi găsit sub formă de extract, ulei sau capsule în industria farmaceutică, ca și supliment natural ce ajută în ameliorarea unor simptome, dureri sau infecții, însă și într-o mulțime de produse cosmetice, în special în cele destinate îngrijirii feței.

Deoarece are proprietăți antiinflamatorii, ajută la curățarea în profunzime a pielii, dar și în procesele de vindecare, Neem-ul poate fi găsit ca ingredient activ natural în spume sau geluri de curățare a feței, dar și în măști.

Mai mult, acesta poate fi regăsit și în paste de dinți, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și a efectului său purificator, Neem-ul ajută în prevenirea plăcii bacteriene, la înlăturarea bacteriilor din cavitatea bucală, dar și la menținerea unor gingii sănătoase.

Deseori este folosit și în șampoane. Grație proprietăților sale antifungice este un adjuvant în lupta împotriva mătreții, dar ajută și la întărirea firului de păr.

Ce riscuri sau efecte adverse prezintă?

Dacă vorbim despre suplimente alimentare cu Neem recomandat este să apelezi la sfatul unui medic. Acesta poate oferi mai multe detalii în ceea ce privește modul de administrare, efecte adverse, riscuri sau contraindicații.

În ceea ce privește produsele cosmetice ce conțin Neem este important să urmezi indicațiile de utilizare oferite de producător pentru a obține rezultate vizibile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia