Într-o lume plină de preparate culinare rafinate și arome unice, unele rețete ies în evidență nu doar prin gust, ci și prin gradul de îndrăzneală pe care îl cer celor care le încearcă.
Un astfel de exemplu este balut, o gustare tradițională filipineză care provoacă reacții puternice în rândul turiștilor și curioșilor din întreaga lume.
:format(webp):quality(100)/https%3A%2F%2Fwww.csid.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2Fou-fermentat-1200x839.jpg)
Balut este, de fapt, un ou fertilizat de rață, care conține un embrion parțial dezvoltat, fiert și servit cald. Deși în Filipine acest preparat este considerat o delicatesă extrem de populară, în afara Asiei de Sud-Est, foarte puțini oameni se încumetă să îl guste.
„Este nevoie de mult curaj. Nu este vorba doar despre gust – care, sincer, aduce cu cel al ceaiului verde, spun unii – ci mai ales de aspectul vizual. E o barieră psihologică greu de trecut”, explică un turist care a încercat balut pentru prima dată.
Servit adesea cu sare, oțet, sau chiar cu sosuri picante, balut este considerat un aliment nutritiv, fiind bogat în proteine. În ciuda aparențelor, mulți dintre cei care reușesc să depășească șocul inițial declară că gustul este surprinzător de plăcut.
Cu toate acestea, pentru mulți străini, balut rămâne simbolul suprem al curajului culinar. „Nici cu trei beri nu aș putea să-l mănânc”, glumește un vizitator european într-unul dintre târgurile stradale din Manila.
Balut nu este doar o mâncare – este o experiență culturală, o provocare și, pentru unii, o aventură gastronomică de neuitat. Iar pentru localnici, este pur și simplu parte din viața de zi cu zi.
FOTO: Shutterstock