Ce se întâmplă dacă țineți pâinea la frigider, de fapt. Efectul la care nu v-ați gândit până acum

  • Publicat:
Ce se întâmplă dacă țineți pâinea la frigider, de fapt. Efectul la care nu v-ați gândit până acum

De la gem pe pâine prăjită până la chifle crocante cu supă, pâinea proaspătă este un element de bază la multe mese din casele noastre. Dar, în ciuda versatilității sale, uneori pâinea începe deja să se usuce înainte de a avea șansa să o folosești.

Iată ce trebuie să știi despre cum poți păstra pâine pentru cât mai mult timp:  

Cum să păstrezi proaspătă pâinea făcută în casă 

Dacă faci propria pâine, alege rețete care includ grăsimi precum unt, ulei sau ouă. Aceste ingrediente vor ajuta la conservarea pâinii și o vor menține mai moale pentru mai mult timp.

Așteaptă ca pâinea proaspăt coaptă să se răcească bine înainte de a o depozita. Încearcă să consumi pâinea proaspătă cât mai repede posibil, pentru că va începe să se usuce odată ce s-a răcit.

Dacă plănuiești să congelezi pâinea făcută în casă, fă-o cât mai curând posibil după coacere și răcire. Învelește-o în plastic și, ideal, feliaz-o înainte de congelare. Feliată, se va dezgheța în aproximativ 10 minute sau poate fi prăjită rapid folosind setarea de decongelare. 

Cum să păstrezi proaspătă pâinea cumpărată din magazin 

Pâinea cumpărată din magazin ar trebui păstrată într-o pungă de plastic etanșă la temperatura camerei, nu în frigider. Pentru pâinea de la brutărie care este de obicei vândută într-o pungă de hârtie, scoate-o din pungă când ajungi acasă, învelește-o bine în folie alimentară și depoziteaz-o la temperatura camerei. Cutiile de pâine sunt excelente dacă vrei să o păstrezi pentru câteva zile.

Niciodată nu păstra pâinea în frigider. Moleculele de amidon din pâine recristalizează foarte repede la temperaturi scăzute, ceea ce face ca pâinea să se usuce mult mai repede când este refrigerată.

Pot să congelez pâinea?

Pâinea se congelează foarte bine. Poți congela pâini întregi sau feliate, astfel încât să poți scoate o felie sau două la un moment dat pentru a le prăji sau a le folosi pentru sandvișuri.

Merită chiar să congelezi pâinea care s-a uscat puțin, deoarece există încă multe utilizări pentru ea – crutoane, delicioasele frigănele pentru brunch-ul de duminică sau o tratație reconfortantă în budinca de pâine și unt.

Ce pot face cu pâinea uscată?

Cea mai bună metodă de a reîmprospăta pâinea uscată este să treci pâinea sub apă de la robinet până când coaja este umedă, apoi să o încălzești timp de cinci până la zece minute în cuptorul preîncălzit la 180˚C. Moleculele de amidon vor reabsorbi apa și pâinea ta va fi frumos reîmprospătată!

Dacă pâinea ta chiar s-a uscat, nu o arunca – fă pesmet (într-un procesor de alimente) și congelează-l pentru a-l folosi ca topping pentru gratinuri, umpluturi și crustă.

Sursă foto: Shutterstock

Sursă: goodhousekeeping.com

CITEȘTE ȘI: Cea mai tare rețetă de pâine. Nu necesită frământare, e 100% sănătoasă și are doar 4 ingrediente

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc