(P) Ceai matcha: ce este matcha și ce beneficii dovedite are consumul zilnic de matcha

Deși până nu demult, matcha a fost necunoscută în lumea occidentală, pulberea de ceai verde este prezentă în viața și cultura Japoniei de secole.
  • Publicat:
(P) Ceai matcha: ce este matcha și ce beneficii dovedite are consumul zilnic de matcha
(P) Ceai matcha: ce este matcha și ce beneficii dovedite are consumul zilnic de matcha

Deși până nu demult, matcha a fost necunoscută în lumea occidentală, pulberea de ceai verde este prezentă în viața și cultura Japoniei de secole. La polul opus, Europa și America au descoperit matcha prin anul 2015 când actrița americană Gwyneth Paltrow s-a fotografiat gustând un matcha într-o cafenea și a postat fotografia pe Instagram.

Matcha – scurta istorie

În Japonia, matcha a devenit populară treptat între secolele X și XIII. În acea perioadă călugării budiști japonezi treceau frecvent granița Japoniei cu China pentru a studia budismul zen în țara vecină, o formă de budism care susține practica meditației – Zen în japoneză –  pentru a atinge iluminarea. În perioada Kamakura a epocii medievale a Japoniei, călugărul budist Myoan Eisai, practician al budismului zen și fondator al uneia dintre cele 3 școli principale de budism zen din Japonia se întoarce din China, aducând cu el ceaiul matcha și semințe de Camellia Sinensis. Motivul este acela că Eisai a realizat că matcha avea proprietăți energizante și calmante fiind un adjuvant puternic în sesiunile lungi de meditații. Avocat înflăcărat al consumului de matcha, Eisai a scris și o carte în două volume despre beneficiile acestui ceai, carte în care recomanda matcha în primul rând ca metodă de prevenție și apoi ca ca tratament pentru diferite boli, în mod special pentru afecțiunile organelor interne dar și pentru diverse stări psihice ca anxietatea.

Matcha, beneficii dovedite științific

Pentru a vorbi despre beneficiile ceaiului matcha, trebuie să ne îndreptăm atenția asupra unora dintre compușii prezenți în ceaiul verde în general și în concentrație mult mai mare în matcha. Unul dintre acești compuși este l-teanina, un aminoacid care de câțiva ani a devenit focusul a nenumărate studii. Un studiu efectuat pe animale (Yokogoshi et al., 1995) a demonstrat că administrarea de L-teanină duce la reducerea tensiunii arteriale și inhibă efectul excitant al cafeinei. Un alt studiu publicat în revista Science Direct în 2006 de către Kenta Kimura a, Makoto Ozeki b, Lekh Raj Juneja b, Hideki Ohira a și intitulat L-teanina reduce răspunsurile psihologice și fiziologice ale organismului la stres a demonstrat că l-teanina are efect calmant asupra corpului uman. Având în vedere nivelul ridicat al concentrației de l-teanină din matcha, aproximativ 50% din cantitatea totală de aminoacizi din compoziția matcha, așa se explică și efectul calmant pe care îl are consumul acestui tip de ceai verde.

Nenumărate alte studii au demonstrat că L-teanina are efecte pozitive asupra funcțiilor cognitive îmbunătățind atenția și capacitatea de concentrare (Barry et al., 2011, Einöther and Martens, 2013, Gomez-Ramirez et al., 2009) dar și asupra dispoziției: luptă împotriva oboselii psihice și anxietății și induce o stare de relaxare(Gomez-Ramirez et al., 2007).

EGCG este un alt compus prezent din abundență în matcha. Prin consumul de ceai matcha ingerăm de 137 de ori mai mult EGCG decât atunci când bem ceai verde chinezesc sau orice alt tip de ceai verde de calitate superioară, inclusiv Ichibancha (Weiss & Anderton, 2003). Brown et al. (2009) a demonstrat în cadrul unui studiu clinic efectuat pe un grup de voluntari supraponderali de vârsta a doua și desfășurat pe o perioadă de 8 săptămâni, că băutura preparată din ceai verde bogat în EGCG îmbunătățește starea de spirit.

Pe lângă efectele sale asupra psihicului, EGCG are și proprietăți anticancerigene (Donejko M., Niczyporuk M., Galicka E., Przylipiak A. Anti-Cancer Properties Epigallocatechin-Gallate Contained in Green Tea. Postępy Hig. I Med. Doświadczalnej. 2013). Acțiunea anti-cancerigenă a acestei catehine poate fi atribuită proprietăților sale antioxidante care suprimă procesele inflamatoare ce  contribuie la transformarea, hiperproliferarea și inițierea carcinogenezei.

Un alt studiu a demonstrat că prin consumul de ceai verde bogat în compuși bioactivi ce acționează asupra proceselor inflamatorii din organism încetinește evoluția hepatitei (Ohishi T., Goto S., Monira P., Isemura M., Nakamura Y. Anti-Inflammatory Action of Green Tea. Anti-Inflamm. Anti-Allergy Agents Med. Chem. 2016). In cadrul unui studiu pe animale s-a dovedit că matcha are proprietăți cardioprotectoare și contribuie la întărirea vaselor sangvine (Jakubczyk K., Kochman J., Kwiatkowska A., Kałduńska J., Dec K., Kawczuga D., Janda K. Antioxidant Properties and Nutritional Composition of Matcha Green Tea. Foods. 2020)

În prezent, dincolo de studiile diverșilor compuși bioactivi din matcha (quercetină, vitamina C, cafeină, EGCG, L-teanină, fluor) Matcha și efectele sale asupra corpului uman continuă să fie studiate în legătură cu nenumărate boli ca afecțiunile cavității bucale, bolile ficatului dar și în legătură cu mecanismele din spatele procesului de îmbătrânire, sensibilitatea la insulină, stresul oxidativ, etc.

Deși este considerat un superaliment și are nenumărate beneficii pentru sănătate, consumul de matcha are și contraindicații. Pe de o parte, consumat în exces (mai mult de două pe zi) ceaiul matcha poate provoca dureri de cap, insomnie sau diaree. Pe de altă parte în anumite situații  (femei însărcinate sau persoanele care au probleme cardiace, hepatice sau renale) cel mai bine este să consultați un medic înainte de a consuma ceai matcha. Aceeași recomandare este valabilă și în cazul celor care iau anumite tratamente medicamentoase.

Matcha așa cum a fost descrisă de Myoan Eisai nu este deloc diferită de matcha studiată astăzi cu ajutorul științei. În volumele pe care le-am menționat anterior, Eisai făcea referire la potențialul curativ al matcha în cazul bolilor de ficat sau al bolilor de inimă, la efectul calmant al matcha dar și la faptul că această băutură mărește capacitatea de concentrare. În accepțiunea sa  ”ceaiul este un minunat elixir al tinereții care are capacitatea de a prelungi viața. Crește în munți și văi, tărâmul unde sălășluiesc spiritele zeilor” și în timp ce ”majoritatea medicamentelor tratează o singură boală, ceaiul este un panaceu pentru toate relele”.

Biografie:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16930802/

https://www.researchgate.net/publication/6531621_The_Deployment_of_Intersensory_Selective_Attention_A_High-density_Electrical_Mapping_Study_of_the_Effects_of_Theanine

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796401/

https://www.mdpi.com/1420-3049/25/10/2326?type=check_update&version=2

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27634207/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796401/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc