Câte ouă trebuie să mânânci, maximum, într-o săptămână, în funcție de vârstă. Sfatul experților în nutriție

Nutriționiștii vin cu sfaturi prețioase. Câte ouă putem mânca, de fapt, pe săptămână?
  • Publicat:
Câte ouă trebuie să mânânci, maximum, într-o săptămână, în funcție de vârstă. Sfatul experților în nutriție
Ouăle conțin o cantitate crescută de nutrienți

Românii adoră să consume ouă la micul-dejun, mai ales că sunt produse extrem de valoroase, încă din cele mai vechi timpuri. Oul conține factori nutritivi indispensabili organismului. Dar câte ouă trebuie să mânânci, maximum, într-o săptămână? 

Cantitatea maximă de ouă recomandată pe săptămână

Oul este unul dintre cele hrănitoare și sănătoase alimente, pentru că este bogat în nutrienți extrem de valoroși. Pe de altă parte, ouăle au fost asociate și cu colesterolul mărit, deoarece și aceste alimente conțin colesterol. Însă experții susțin că lucrurile nu stau atât de rău.

Ouăle au și niveluri ridicate de proteine, vitamine A, B şi D, precum şi luteină sau zeaxantină, antioxidanţi esenţiali pentru sănătatea ochilor.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt, dacă bei o cană de cafea la micul dejun

Spre exemplu, un ou mare conține aproximativ 186 de mg de colesterol și 6 grame de proteine ​​de înaltă calitate, așadar aportul zilnic recomandat de colesterol este de 300 de miligrame pentru adulți, notează Tastingtable. Așadar, cât de bune sunt ouăle și cât de des ar trebui să le consumăm?

Citește și: Condimentul care scade rapid colesterolul. Se pune la prăjituri

Ce este colesterolul

Colesterolul este, de fapt, o moleculă structurală esențială membranei celulare. De obicei, este produs de organism, dar poate fi luat și din alimente. Un ou conține 186 mg de colesterol, adică 62% din doza zilnică recomandată.

Experții au dat verdictul: câte ouă putem mânca în funcție de vârstă

Conform experților, adulții pot mânca până la șapte ouă pe săptămână fără a le fi afectată sănătatea inimii. Asociația Americană a Inimii a precizat că oamenii pot consuma un ou pe zi. Este foarte important cu ce le asociați. Ouăle sunt sănătoase, dar combinația cu brânză, slănină și unt, bogate în grăsimi saturate și colesterol, pot avea efecte total nedorite.

În schimb, cei mici, cu vârste cuprinse între 3-12 ani, experții recomandă consumul de ouă de 3-4 ori pe săptămână. Se recomandă un consum săptămânal de 3 porții, cu o porție mai mare pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, adică 1-2 ouă pe porție.

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân