Căpșuni infectate cu hepatita A: Cum le recunoști la raft pe cele cu risc mare de contaminare

  • Publicat:
Căpșuni infectate cu hepatita A: Cum le recunoști la raft pe cele cu risc mare de contaminare
Căpșunile contaminate cu hepatita A, în SUA/ Foto: Shutterstock

Căpșunile sunt delicioase și pline de beneficii, însă odată început sezonul lor, începe și sezonul epidemiilor de hepatita A. Pentru că patogenii există peste tot în jurul nostru, astfel că mâncarea poate fi supusă inevitabil riscului de infectare. Chiar dacă nu sunt întotdeauna cunoscute cauzele exact ale infectării căpșunilor cu hepatita A, e bine să știm ce putem face noi, pentru a ne lua măsurile de precauție corespunzătoare.

Anul trecut, mai multe persoane s-au îmbolnăvit de hepatita A după ce au consumat căpșuni cumpărate dintr-un lanț de hipermarketuri din SUA și Canada.

În 2023, mai multe focare de hepatita A au fost asociate cu căpșuni congelate, tot în SUA. Este vorba de căpșuni organice, care ulterior au fost retrase de la rafturi, anunță CDC.

„Din păcate, toți trebuie să trăim știind că vor fi patogeni și virusuri în jurul nostru, care ne pot contamina mâncarea. Nu există vreo companie imună la patogeni”, spunea profesorul Darin Detwiler, anul trecut, în contextul focarului de hepatita A în urma consumului de căpșuni.

Ce tip de căpșuni au risc mai mare de contaminare cu hepatita A

Ceea ce este particular, în cazul căpșunilor infectate, este că deseori ele sunt „ready to eat”, împachetate și spălate, astfel încât consumatorul să le mănânce direct. Cum ele nu se prepară termic și, pe lânga asta, multe persoane aleg să le consume așa, fără să le mai spele, atunci există un risc mai mare ca o persoană să se îmbolnăvească de hepatita A.

Dacă virusul ajunge pe căpșună, înseamnă că acesta a supraviețuit pe suprafața fructului. Virusul ajunge probabil de pe mâinile celor care le-au ambalat sau dacă apa cu care au fost spălate -înainte de ambalare –  a fost contaminată.

Ce poți să faci să reduci riscul de contaminare

Cei care prepară termic sau spală bine căpșunile au o șansă de a îndepărta virusul de pe fruct și astfel evită să se îmbolnăvească cu hepatita A. Din păcate, însă, acestea nu garantează îndepărtarea virusului.

Astfel că spălarea corespunzătoare a căpșunilor este o idee bună, dar nu te ferește complet de infecție, pentru că suprafața căpșunilor este foarte delicată, nu este una fină și ușor de curățat, notează profesorul.

Experții avertizează consumatorii să spele inclusiv căpșunile ambalate de genul „ready to eat”. Această regulă se aplică tuturor fructelor, inclusiv afinelor, strugurilor sau fructelor de pădure.

De asemenea, eticheta de „organic” nu ferește fructul de contaminare, mai amintesc experții.

Simptomele hepatitei A

Hepatita A este o infecție a ficatului cauzată de virusul foarte contagios al hepatitei A. Majoritatea oamenilor sunt vaccinați, astfel că nu pățesc nimic dacă intră în contact cu virusul.

CDC spune că o persoană care a intrat în contact cu virusul poate opta să facă și vaccinul, iar după 2 săptămâni să verifice anticorpii.

Simptomele infecției apar între 15 și 50 de zile de la momentul în care au intrat in contact cu virusul. Simptomele includ: epuizare, pierderea apetitului, durere de stomac, greață, urină închisă la culoare, vomă și îngălbenirea pielii.

Simptomele diferă în intensitate de la persoană la persoană și durează între câteva săptămâni și două luni, fără să afecteze ficatul pe termen lung.

În cazuri rare, afecțiunea poate deveni cronică și în acest caz poate duce la insuficiență hepatică și deces. Persoanele în vârstă și cele cu sistemul imunitar compromise au risc mai mare să dezvolte cazuri mai grave de hepatita A.

Copii cu vârsta sub 6 ani cu hepatita A nu au deloc simptome, cel mai des.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân