Alimente care te pot ajuta să trăiești mai mult. Le găsești pe toate tarabele din piață. „Sunt adevăratul secret al longevității”

Medicul britanic Dr. Amir Khan, binecunoscut publicului pentru aparițiile sale regulate în emisiuni precum This Morning și Lorraine de pe ITV, a dezvăluit alimentul care, potrivit studiilor, poate „adăuga ani vieții”.
  • Publicat:
Alimente care te pot ajuta să trăiești mai mult. Le găsești pe toate tarabele din piață. „Sunt adevăratul secret al longevității”
Alimente care te pot ajuta să trăiești mai mult. Le găsești pe toate tarabele din piață. „Sunt adevăratul secret al longevității”

Medicul britanic Dr. Amir Khan, binecunoscut publicului pentru aparițiile sale regulate în emisiuni precum This Morning și Lorraine de pe ITV, a dezvăluit alimentul care, potrivit studiilor, poate „adăuga ani vieții”. Invitat în podcastul No Appointment Necessary, medicul a explicat de ce leguminoasele ar trebui să ocupe un loc central în alimentația oricărei persoane care dorește să trăiască mai mult și mai sănătos.

„Leguminoasele sunt adevăratul secret al longevității”

„Vreau să vă dau cel mai important sfat alimentar când vine vorba despre longevitate”, a spus Dr. Khan. „Grupul alimentar care adaugă cu adevărat ani vieții sunt leguminoasele.”

Medicul a explicat că termenul include fasolea, lintea, năutul și alte tipuri de boabe și semințe din păstăi, alimente bogate în proteine vegetale, fibre și nutrienți esențiali.

„Studiile arată că persoanele care consumă cele mai multe leguminoase au un risc cu 10–15% mai mic de a muri prematur, comparativ cu cei care consumă cele mai puține”, a precizat medicul NHS.

De ce sunt leguminoasele atât de benefice?

Potrivit British Heart Foundation, leguminoasele sunt una dintre cele mai bogate surse naturale de fibre: o singură porție asigură aproximativ o treime din necesarul zilnic. Fibrele contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare, reduc riscul de accident vascular cerebral, diabet de tip 2 și cancer de colon, iar conținutul ridicat de proteine le face ideale pentru o dietă echilibrată.

„Combinația de proteine și fibre face ca aceste alimente să fie digerate lent, oferind o senzație de sațietate mai îndelungată și contribuind la menținerea unei greutăți optime”, se arată într-un raport al fundației.

Citește și: Gustarea centenarilor care nu costă mai mult de 10 lei. Ce să mănânci între mese să ajungi la 100 de ani

Beneficii demonstrate științific

Numeroase studii observaționale au confirmat legătura dintre consumul frecvent de leguminoase și scăderea mortalității generale. Dietele tradiționale din „zonele albastre”, regiuni din lume cu cea mai mare speranță de viață, precum Okinawa (Japonia) sau Sardinia (Italia), au la bază fasolea, lintea și alte leguminoase, consumate zilnic.

Aceste alimente oferă:

  • energie lent eliberată, care stabilizează nivelul de zahăr din sânge;
  • reducerea inflamației cronice;
  • îmbunătățirea sănătății intestinale datorită fibrelor fermentabile;
  • protecție împotriva bolilor cardiovasculare prin scăderea colesterolului „rău” (LDL).

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult