5 trucuri pentru a scăpa de mâncatul pe fond de stres

  • Publicat:
5 trucuri pentru a scăpa de mâncatul pe fond de stres

Multe persoane descriu mâncatul pe fond de stres cam la fel. Mână ta se întinde spre sertarul de la birou, parcă de una singură, pentru a lua ciocolata pe care o ții pentru ocazii speciale. Înainte să-ți dai seama, ai terminat-o, deși ți-ai propus să iei doar o pătrățică, și simți o undă de euforie și liniște, apoi vinovăție. La puțină vreme după, te simți din nou stresat, declanșând astfel ciclul din nou.

Oprirea reluării constante a acestui scenariu este foarte dificilă. Mai ales că multe dintre alimentele bogate în zahăr și nesănătoase pe care le consumi în perioadele de stres reduc nivelurile cortizolului, scăzând astfel stresul (cel puțin temporar) și cauți acele alimente mai puțin sănătoase iar și iar când ești sub presiune.

Soluția? Să-ți reamintești că mănânci pe fond de stres  și că, de fapt, nu îți este foame, poate fi uneori suficient pentru a te readuce cu picioarele pe pământ. Există multe instrumente pentru a reduce acea dorință de a mânca indusă de stres. Iată 5 dintre ele: 

Bea ceva cu scorțișoară

Dacă ai o cană, apă clocotită, un bastonaș de scorțișoară și o linguriță de miere, atunci ai tot ce îți trebuie pentru a ține sub control pofta de zahăr în perioadele de stres. Scorțișoara a fost dovedit clinic că ajută la menținerea nivelurilor de insulină sub control. Ia în considerare să adaugi puțină scorțișoară și în cafeaua de dimineață sau să alegi un ceai condimentat în loc de micul dejun clasic.

Curăță o portocală

Simplul act de a curăța o portocală este o tehnică de relaxare conștientă. Curățarea fructului citric este un moment mini-meditativ – trebuie să renunți la tot ceea ce faci pentru a implica ambele mâini. Mai mult, mirosul de citrice a fost dovedit că poate contribui la instalarea unei stăi de calm, ceea ce ar putea să-ți potolească pofta de a mânca biscuiți în bucătărie la locul de muncă. Pentru relaxare maximă, curăță fructul într-un model spiralat în timp ce inspiri profund mirosul. Când termini de curățat, mănâncă portocala pe segmente, luându-ți timp să savurezi fiecare înghițitură.

Fă-ți toast cu pâine integrală și avocado

Grăsimile sănătoase, proteinele și fibrele din avocado lucrează împreună pentru a te ține sătul, făcându-te mai puțin predispus să mănânci altceva. În plus, carbohidrații complecși din pâinea integrală pot ajuta la creșterea nivelului de serotonină din creier.

Alege să ai o strategie legată de gustări

Dacă ești genul de persoană care tinde să ronțăie ca răspuns la stres, asigură-te că ai la îndemână câteva gustări cu puține calorii, cum ar fi morcovi mici, felii de mere sau țelină. Ia în considerare adăugarea de proteine sub formă de unturi de nuci pentru a stimula senzația de sațietate. Dacă preferi o gustare dulce, amestecă ceva dulce cu ceva bogat în proteine – gândește-te la brânză de vaci cu miere și un strop de scorțișoară.

Gândește pe termen lung

Cercetările indică faptul că plăcerea pe care o simți când consumi alimente pe fond de stres durează doar trei minute. Păstrarea acestui număr în centrul atenției este util, pentru că te face să te întrebi ce te poate face să te simți mai bine pentru mai mult de trei minute. De obicei, nu este un biscuit. Când simți nevoia să ronțăi ceva, încearcă în schimb o plimbare scurtă afară.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân