3 tipuri de alimente care pot agrava alergiile de sezon

Alergiile de sezon sunt o problemă greu de rezolvat iar tratamentul acestora nu este mereu eficient. Află care sunt alimentele care cresc nivelul de inflamație din organism și, implicit, intensitatea simptomelor.
  • Publicat:
3 tipuri de alimente care pot agrava alergiile de sezon

Alergiile sezoniere sunt un adevărat coșmar pentru oricine. Nasul care te mănâncă insuportabil, ochii care îți curg, congestia și secrețiile constante te pot face să te simți ca și cum ai avea o răceală care durează timp de luni. Ar putea alimentele pe care le consumi să-ți agraveze suferința?

Este posibil. Totul în corpul tău se află într-un echilibru delicat numit homeostazie. Alergiile apar atunci când organismul tău detectează un „invadator” și declanșează o reacție exagerată a sistemului imunitar față de o substanță străină în general inofensivă. Anumite alimente pe care le consumi pot intensifica această reacție și intensitatea simptomelor tale.

La ce ar trebui să renunți când nivelurile de polen devin prea mari? Iată trei alimente care pot agrava alergiile sezoniere.

Produsele lactate 

Produsele lactate sunt o dublă lovitură pentru alergii. Ele cresc producția de acizi arahidonici, compuși care cresc leucotrienele. Aceste molecule inflamatorii declanșează contractarea tuburilor bronșice, inhibând fluxul de aer. Ca rezultat, vei simți că îți este mai greu să respiri.

În plus, produsele lactate conțin lactoză, pe care multe persoane au dificultăți în a o digera. Corpul tău este deja în alertă maximă în timpul sezonului de alergii, iar introducerea unei alte substanțe pe care are dificultăți în a o procesa poate intensifica răspunsul exagerat al sistemului tău imunitar.

Ca rezultat, poți experimenta simptome dincolo de o nas înfundată și ochi apoși. Excesul de mucus poate contribui la tulburări de înghițire care afectează deja aproximativ 18 milioane de pacienți în SUA în fiecare an. S-ar putea să mănânci mai puțin, ceea ce nu face decât să-ți agraveze simptomele, deoarece corpul tău nu mai are elementele necesare pentru a restabili echilibrul sistemului imunitar.

Alimentele fermentate 

Alimentele fermentate sunt foarte cunoscute, apreciate și, mai ales, consumate. La fel cu produsele lactate, au multiple beneficii pentru sănătate, chiar dacă pot cauza disconfort celor cu alergii sezoniere. De exemplu, consumul acestor alimente după un tratament cu antibiotice poate ajuta la reconstruirea microbiomului intestinal, reînnoind bacteriile benefice de care ai nevoie pentru digestie.

Cu toate acestea, aceste alimente sănătoase sunt, de asemenea, bogate în histamine, substanțe chimice care cresc inflamația, spunând sistemului tău imunitar să declanșeze un adevărat atac asupra acestora.

Problema cu histaminele este că se stabilesc în receptorii din corpul tău, provocând simptome similare indiferent de modul în care și de unde intră substanțele pe care organismul tău nu le tolerează. Prin urmare, dacă ai deja histamine ancorate în receptorii din nas, vei avea nasul înfundat sau îți va curge chiar dacă mănânci florile în loc să le miroși. 

Probabil ai observat că „histamina” este la baza termenului „antihistaminic”, o grupă de medicamente folosite pentru a trata alergiile sezoniere. Ai putea să îți reduci dependența de antihistaminice evitând alimentele fermentate făcute din alergeni cunoscuți, cum ar fi sosul de soia.

Zahărul 

Pe listă de alimente care pot agrava alergiile sezoniere se află și zahărul. Probabil știi că prea mult zahăr nu este bun pentru tine, ți s-a tot spus și ai verificat și pe pielea ta. Se absoarbe rapid, ducând la fluctuații importante ale glucozei din sânge pe care corpul tău se luptă să le gestioneze, agravând riscurile de diabet de tip 2.

Aceste variații mari ale nivelurilor de glucoză din sânge cresc și inflamația. Din care ai deja prea multă în corpul tău dacă ai alergii sezoniere — să te răsfeți cu dulciuri precum bomboane și prăjituri adaugă doar gaz pe foc, practic. Fă-ți un bine și evită și consumul de dulciuri sau de produse care au zahăr adăugat și poți reduce astfel nivelul de inflamație din organism, deci, simptomele alergiilor sezoniere nu se vor agrava.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân