Ţineţi diete, faceţi sport şi nu slăbiţi? Intoleranţele alimentare sunt de vină!

Există alimente care ne plac din punct de vedere al gustului şi alimente care nu ne plac. Există alimente care ne plac, dar simţim că nu ne fac bine. Există alimente care ne plac, credem că ne fac bine, dar de fapt organismul nu le poate tolera.
  • Publicat:
Ţineţi diete, faceţi sport şi nu slăbiţi? Intoleranţele alimentare sunt de vină!

Suntem la cura de slăbire, facem sport şi totuşi nu slăbim… Ce se întâmplă, doctore? Dacă v-aţi aflat în această situaţie, trebuie să ştiţi că de vină ar putea fi alimentele la care sunteţi intolerante. Medicul nutriţionist Ionuţ Ştefan explică şi dă soluţii.

Există alimente care ne plac din punct de vedere al gustului şi alimente care nu ne plac. Există alimente care ne plac, dar simţim că nu ne fac bine. Există alimente care ne plac, credem că ne fac bine, dar de fapt organismul nu le poate tolera. În timp, consumând alimente pe care nu le putem asimila apar probleme precum: obezitate, migrene, acnee, balonare, oboseală cronică, constipaţie, boli reumatice, astm, depresii, afte, urticarie, psoriasis, gripe frecvente, boala Crohn, manifestări alergice, acutizarea unor afecţiuni deja existente.

“O altă consecinţă a imposibilităţii de asimilare a anumitor alimente o reprezintă şi imposibilitatea de a slăbi, alături de probleme de reglare neuro-endocrină, hipotiroidismul, dezechilibre ale hormonilor sexuali sau ai corticosuprarenalei”, explică dr. Ionuţ Ştefan, medic nutriţionist.

Este extrem de important ca dieta pe care o urmăm să fie recomandată de un medic nutriţionist, adaptată şi personalizată tipului metabolic individual. “Rareori există 2 persoane care să răspundă identic la acelaşi tip de dietă. Suntem diferiţi, avem metabolisme energetice diferite, avem alimente diferite pe care le tolerăm sau le respingem.

De aceea, pentru a urma o dietă cu adevărat personalizată, care să aibă o eficienţă maximă şi să nu ne afecteze, este important să facem un test de intoleranţă alimentară şi pe baza rezultatului acestuia specialistul să ne recomande dieta care ni se potriveşte”, continuă dr. Ştefan. Atenţie, intoleranţa alimentară nu trebuie confundată cu alergia alimentară!

Cum stopează slăbirea alimentele intolerante?

“Intoleranţa alimentară se manifestă în primul rând faţă de proteine, mai rar faţă de carbohidraţi şi aproape deloc faţă de lipide. Ultima poate apărea doar în cazul unor insuficienţe bilio-hepatico-pancreatice grave. Intoleranţa alimentară faţă de proteine este foarte frecventă, 8 din 10 persoane dovedindu-se că au intoleranţă la cel puţin un aliment, şi în top sunt proteinele din lapte, ou, cereale-gluten, carne de pui sau peşte, ciuperci.

De cele mai multe ori, aceste alimente sunt recomandate în dietele de slăbit, mai ales în cele hiperproteice”, explică medicul nutriţionist. Imposibilitatea digestiei complete şi absorbţiei corespunzătoare face ca de fapt consumul real de proteine ca urmare a metabolizării lor să fie cu totul altul faţă de cel prevăzut, ceea ce duce la o compromitere a schemei nutriţionale.

“Grăsimile, deşi consumate în cantitate redusă şi carbohidraţii vor fi substratul energetic de bază, ceea ce nu este dorit dacă intenţionăm să eliminăm surplusul ponderal. În plus, se adaugă stresul provocat de consumul unor alimente faţă de care organismul prezintă intoleranţă, produşii incomplet digeraţi pătrunşi în organism declanşând reacţii ale sistemului imun asemenea unor corpi străini. Hormonii şi mediatorii de stres sunt inamici suplimentari în procesul de slăbit”, continuă dr. Ştefan.

Detectarea intoleranţelor alimentare

Putem afla ce alimente sunt compatibile cu organismul nostru şi care nu sunt tolerate printr-un simplu test de sânge. O simplă picătură de sânge recoltată dintr-un deget este suficientă. Yorktest este un test de intoleranţă alimentară, cu 30 de ani experienţă, care testează reacţia organismului la 113 alimente din toate grupele: carne, fructe, legume, condimente, plante.

Probele recoltate în România sunt trimise şi procesate la laboratoarele de excelenţă ale Institutului de Cercetare din Marea Britanie şi rezultatul care parvine în 15 zile lucrătoare.

“Prin acest test sunt detectate alimentele la care o persoană prezintă intoleranţă, cât şi gradul de intoleranţă de la 1 la 4 care va dicta perioada în care acele alimente trebuie excluse din alimentaţie, când se reintroduc şi care sunt alternativele.” După sosirea rezultatelor, are loc consilierea pacientului şi alcătuirea unei diete personalizate de către un medic nutriţionist.

Rezultate spectaculoase

“Din experienţă, mărturisesc că rezultatele dietelor personalizate după efectuarea Yorktest sunt de cele mai multe ori spectaculoase. Persoane care au eliminat din dietă alimentele la care au depistat că au intoleranţă şi le-au substituit cu alimente recomandate au reuşit să slăbească 10-15 kg în 3 luni de zile, fără a ţine o dietă propriu-zisă.

Persoane care încercaseră majoritatea dietelor consacrate cu rezultate foarte slabe au simţit o schimbare semnificativă în ritmul de slăbit, mâncând mai mult decât înainte, dar corect de data aceasta, şi cu ameliorare semnificativă şi a stărilor de balonare, disconfort abdominal sau constipaţie”, a adăugat dr. Ştefan.

Este foarte important să slăbeşti corect, să ai însă şi un tonus foarte bun de-a lungul zilei, să ai energie, un confort şi restricţii cât mai puţine şi mai ales să mănânci apropiat de ceea ce îţi place şi vei mânca şi ulterior încheierii curei de slăbit.

Depistează intoleranţele alimentare, consolideazăţi sănătatea

La invitaţia, Yorktest România, am avut surpriza să aflu că sunt intolerantă la drojdie de bere, ardei iute şi porumb. Medicul nutriţionist consultant Yorktest a interpretat rezultatele testului şi mi-a personalizat o dietă din care au fost excluse alimentele pe care organismul meu nu le poate tolera.

Acestea au fost înlocuite cu variante bune, pentru a asigura toate elementele nutriţionale necesare. Înainte de test, puteţi opta pentru un pre-test prin care să aflaţi dacă prezentaţi sau nu intoleranţe şi apoi să aflaţi ce alimente nu poate asimila organismul vostru. Persoanele care nu sunt din Bucureşti pot comanda kit-ul de recoltare şi trimite prin curier proba de sânge. www.yorktest.ro

Citeşte şi:  8 din 10 persoane au intoleranţă alimentară

Aftele bucale, semn de intoleranta la gluten

Alergiile si intolerantele alimentare

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân