Cele mai riscante sporturi de plajă – de ce apar accidentările și cum le prevenim?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cele mai riscante sporturi de plajă - de ce apar accidentările și cum le prevenim?
Sursa foto: Shutterstock

În topul celor mai riscante sporturi de plajă care implică accidentări, un loc fruntaș îl ocupă fotbalul. Însă pot apărea probleme și în timpul practicării voleiului, kitingului sau schiului nautic.

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, specializat în traumatologie sportivă, susține beneficiile practicării sporturilor de plajă, dar avertizează că și ele implică, la fel ca în cazul sporturilor de iarnă, riscuri de accidentări grave pentru articulații și oase.

Topul celor mai riscante sporturi de plajă 

Fotbalul și voleiul sunt sporturi de plajă care pot duce la accidentări pe timp de vară. Sunt jocuri de echipă, se aleargă mult după minge, nisipul nu e drept, alunecă piciorul, apare foarte repede oboseala care este potențată și de temperaturile ridicate, există și contact pe teren, căzături pe nisip și astfel se pot produce accidentări neplăcute.

La kiting există riscul de a-ți ieși unul dintre picioare din suport, moment în care se răsucește kite-ul, iar piciorul fix se poate accidenta.

La schi nautic se poate răsuci unul dintre schiuri, cel care practică nu dă drumul la sfoară și se pot produce accidentări foarte grave, descrie dr. Ion Bogdan Codorean riscurile pe care le implică sporturile pe plajă a căror practicare o încurajează, însă cu precauțiile luate.

Entorsele de gleznă, de genunchi, rupturile de ligament, de menisc, fracturile de gleznă sunt printre cele mai des întâlnite accidentări suferite în urma practicării sporturilor pe nisip.

Tipurile de tratamente recomandate de medicul ortoped în urma controalelor și a investigațiilor pot varia de la repaus și imobilizare până la intervenție chirurgicală și recuperare postoperatorie.

Numărul pacienților care ajung în cabinetul medicului ortoped cu accidentări în timpul practicării de sporturi de plajă crește odată cu interesul oamenilor pentru mișcare și în vacanță, dar și odată cu diversificarea tipurilor de activități sportive și distractive care se pot face la mare.

Alergatul pe mal, cel mai sigur, eficient și lipsit de riscuri tip de mișcare 

Se pare că cei mai expuși accidentărilor sunt adulții, copiii fiind mai atrași de apa mării decât de sporturi de plajă și atunci sunt mai feriți de riscuri.

Cei care practică sporturi și jocuri pe plajă trebuie să fie precauți și atenți atât la tipul de încălțări pe care le poartă, cât și la starea de oboseală în care se află.

Cei care aleg acest tip de mișcare trebuie să știe să se oprească dacă simt că obosesc, pentru că, mai ales la mare, unde sunt și temperaturi ridicate și soare foarte puternic, atunci când ești obosit, nu mai ai coordonare și reacție. În plus, cel mai bine este să practicăm sporturi de plajă desculți. În afara riscului de a da peste un ciob sau o scoică ascuțită, e mult mai sigur desculț.

Dacă jucăm în papuci sau sandale, ne împiedicăm sau ne alunecă talpa, pentru că nu e o încălțăminte fixă, iar în adidași, am avea sigur disconfort în momentul în care ne intră nisip în ei. Cel mai sigur, eficient și lipsit de riscuri tip de mișcare la mare este alergatul pe mal,  spune dr. Ion Bogdan Codorean.

Cele mai riscante sporturi de plajă - de ce apar accidentările și cum le prevenim?
Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, specializat în traumatologie sportivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ion Bogdan Codorean - Medic primar ortopedie și traumatologie
Dr. Ion Bogdan Codorean este medic primar ortoped cu supraspecializare în traumatologia sportivă și doctor în medicină. A activat timp de 6 ani ca Șef al secției Clinicii de Ortopedie – Traumatologie a spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” și este începând ...
citește mai mult
Redactia CSID - Medic primar ortopedie și traumatologie
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân