4 trucuri prin care să cureți ceapa fără să lăcrimezi

  • Publicat:
4 trucuri prin care să cureți ceapa fără să lăcrimezi
Foto: Shutterstock

Dacă trebuie să gătiți mâncăruri care au în rețetă ceapa, cu siguranță vă sunt utile aceste trucuri prin care să nu mai lăcrimați atunci când o tăiați.

Cum să eviți lăcrimarea când tai ceapa

Neplăcuta senzaţie de usturime și lăcrimare a ochilor produsă de mirosul iute al cepei dispare da că vom curăţa leguma sub un jet de apă rece.

Unii oameni spun că nu mai provoacă lacrimi la curăţat dacă în apropiere aprindem o lumânare.

Un alt truc auzit din popor este acesta: ceapa n-o să mai stoarcă lacrimi când o tăiaţi dacă ţineţi între dinţi o bucată de pâine și respiraţi numai pe nas.

Pentru a împiedica usturimea ochilor când curăţăm ceapă, este bine să o înmuiem 5 minute în apă clocotită și să o aruncăm apoi în apă rece. O scoatem și o curăţăm, fără să ne mai usture ochii. În plus, și cojitul se face mai repede.

Cum eviți arderea cepei

Ceapa nu se mai desface la fiert dacă după curăţare o crestaţi în zona codiţei.

Când o prăjiți, înainte de a pune rotocoalele în ulei încins, tăvăliţi-le prin făină. Devin extrem de fragede și gustoase și nu se ard.

Ceapa prăjită ușor, de culoare aurie, e mult mai gustoasă în mâncăruri decât cea de culoare maro, aproape carbonizată. Ca să evităm înnegrirea, sărăm ceapa înainte de a o prăji.

Cum se păstrează ceapa în timpul iernii

Ceapa pentru iarnă se păstrează în două feluri: dacă e mai puţină, e suficient să o atârnaţi în cămară, la aer uscat și căldură, sub formă de funie, într-un cuib.

Dacă e mai multă, folosiţi lăzi de scânduri sau cutii de carton, pe fundul cărora așterneţi un strat de paie. Apoi puneţi ceapa, iar paie, și tot așa.

Ceapa se conservă perfect, fără să se înmoaie sau să încolţească, dacă în cămara unde o ţineţi o așezaţi pe hârtie de ziar.

Dacă germinează, nu aruncaţi tijele verzi. Folosiţi-le pentru a vă aroma salatele sau felurile gătite.

Iarna, puteţi face ceapa să germineze punând-o pe gura unui vas umplut cu apă. În cel mult 10 zile veţi avea un mănunchi de fire verzi, proaspete și delicioase.

Este important să țineți ceapa într-un mediu uscat, pentru a evita dezvoltarea mucegaiului. În aceste condiții, poate rezista până la o lună.

În caz contrar, dacă o țineți în pungă de plastic, în încăperi slab ventilate, inclusiv în frigider, există riscul apariției a tot felul de mucegaiuri (CladosporiumAlternariaEpicoccumFusariumPenicilliumAspergillus) sau bacterii, inclusiv Listeria monocytogenes (extrem de periculoasă pentru cei cu sistemul imunitar fragil, precum copiii, vârstnicii sau persoanele care suferă de diverse boli cronice).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: