CSÎD a încercat: Tort cu căpșuni și cimbru – o rețetă după Alina Muntele

Am fost atrasă de o rețetă de tort cu căpșuni și cimbru de pe internet. Pentru că prima oară nu am respectat toate instrucțiunile nu am fost prea mulțumită de rezultat. Așa că l-am repetat. Las aici pe lângă rețeta originală și observațiile mele de bucătar începător. Poate sunt de folos.
  • Publicat:
CSÎD a încercat: Tort cu căpșuni și cimbru - o rețetă după Alina Muntele
Tort cu căpșuni și cimbru, foto Mădălina Drăgoi

Pandemia ne-a făcut pe toți bucătari sau așa ziși ”lockdown chefs”. Nu credeam vreodată că voi da follow la atâtea bloguri sau site-uri de mâncare. Și nici că voi găti cot la cot cu copilul meu de 3 ani jumătate. Anul trecut am încercat rețete de pizza, foccacia, tarte rustice, bezele și de multe alte deserturi bazându-mă pe explicațiile de pe internet. Un tort cu căpșuni și cimbru m-a intrigat și nu m-am lăsat până nu mi-a reușit.

Am învățat că rețetele sunt chimie și că formulele (cantitățile, modul de preparare) nu sunt puse la întâmplare. În ceea ce privește dulciurile din blogurile din România îmi place mult blogul Ciocolată și Vanilie al Alinei Muntele – cofetar și jurnalist. Pe lângă rețete diverse sunt atrasă de modul în care Alina explică pașii. Cu cuvinte simple și multă energie pozitivă, exact ceea ce ai nevoie atunci când gătești. Și mai ales când ești un novice. Văzusem pe instagram multe torturi cu căpșuni, frișcă și cimbru vara trecută. Și am ales să încerc și eu fiind cucerită de cât de frumos arată.

tort, foto Madalina Dragoi

Prima variantă de tort de căpșuni și cimbru, decorată după ideea fiului meu. A se vedea că mascarpone nemixat cu frișcă nu este în strat uniform

Ce ingrediente sunt necesare pentru tortul cu frișcă, căpșuni, cimbru?

Ouă, zahăr, făină, praf de copt, frișcă, mascarpone, căpșuni, cimbru verde, portocale, ulei de floarea soarelui, lămâie. Pentru reușită este indicat să respectați întocmai indicațiile din rețetă.

Iată rețeta pentru blatul de tort pe care Alina o recomandă ca bază și pentru alte torturi

Rețetă de tort cu căpșuni, frișcă, cimbru

Ingrediente blat:

4 ouă

125g zahăr

Vanilie naturală

125 g făină

O jumătate de pliculeț praf de copt

2 linguri de ulei de floarea soarelui

coaja rasă de la 1 portocalăbio nestropită cu subștanțe pentru conservare

tort . foto Madalina Dragoi

Căpșuni și cimbru verde – o combinație gustoasă

Ingrediente sirop de cimbru

6 linguri de apă

zeama de la jumătate delămâie

100 g zahăr

8-10 crenguțe cimbru verde

Ingrediente sos de căpșuni

350 g căpșuni tăiate în sferturi

sucul de la 2 portocale mici

40 g zahăr

1 crenguță cimbru

1 lingură amidon

Ingrediente pentru crema mascarpone

250 g mascarpone

50 g zahăr pudră

125 ml smântână lichidă pentru frișcă foarte rece

Eu am încercat doar cu mascarpone prima dată când am făcut rețeta, dar nu puteți obține acel efect uniform al glazurii.

Mod de preparare blat:

Cu ajutorul unui mixer se bat ouăle cu zahărul până când se obține o spumă fermă. Făina și praful de copt se amestecă și se adaugă treptat, în ploaie în compoziția cu ouăle. Se pun picătură cu picătură și uleiul. Blatul se toarnă fie într-o tavă de tort cu pereți detașabili (și hârtie de copt în interior) fie într-o cratită sau oală cu mânere de metal. Eu am ratat un tort din cauză că nu am fixat bine forma detașabilă și prefer o cratiță unde pun hârtie de copt. La foc mediu se coace circa 30 minute. Te testează cu scobitoarea dacă s-a copt. Blatul se lasă la răcit. Când îl tăiați folosiți cuțit lung pentru pâine pentru a avea precizie.

Mod de preparare siropul cu cimbru: Într-o crăticioare se pun apa, zeama de lămâie și zahărul la foc mediu. Se lasă la fiert și se pun și crenguțele de cimbru. Când siropul este gata (puteți încerca cu o linguriță și vedeți dacă rămâne lipicios) se lasă la răcit fără cimbru. Atunci când îl veți pune pe blatul de tort trebuie să-l amestecați cu încă 7 linguri de apă.

Mod de preparare sos de căpșuni: Se storc 2 portocale și se amestecă zahăr și căpșunile tăiate și curățate. Când amestecul fierbe, se pune și o crenguță de cimbru și o lingură de amidon (eu nu am avut). Se lasă la răcit după ce are consisența de sirop.

Mod de preparare cremă de mascarpone: Frișca lichidă trebuie să fie rece pentru a avea succes. Se bate cu mixerul și puțin zahăr. Apoi puneți puțin, câte puțin în crema mascarpone.

tort cu capsuni, foto Madalina Dragoi
Și fotografierea tortului este delicioasă

Asamblare și decorare tort cu căpșuni și cimbru

Atunci când asamblați tortul puteți căuta pe internet sfaturi ale cofetarilor pentru finisarea marginilor. Eu nu am căutat și am regretat că nu am obținut nici prima și nici a doua oară acel efect de tort făcut de profesioniști. După ce ați tăiat blatul cu un cuțit lung și ascuțit în 3 puneți sirop de cimbru și sos de căpșuni. Pe deasupra puneți sosul din mascarpone și frișcă. Decorați cu căpșuni și cimbru. La prima variantă ajutorul meu de bucătar (3 ani jumătate pe atunci) a avut o altă idee să punem cireșe și o floare. Și da, combinația dintre cimbru proaspăt și căpșuni este una tare reușită! 

fotografii: Mădălina Drăgoi

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân