Cum se pune varza la murat pentru iarnă. Ingredientele care dau culoare roz sau gălbuie frunzelor

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum se pune varza la murat pentru iarnă. Ingredientele care dau culoare roz sau gălbuie frunzelor
Sursa foto: Shutterstock

Toamna e momentul când trebuie să punem varza la murat pentru iarnă, pentru a fi numai bună de învelit sărmăluțele delicioase pe mesele festive. Dar, pe cât de simplu pare, pe atât de complicat poate fi acest proces, în funcție de ce rețetă ai moștenit de la părinți/bunici sau ai găsit pe internet.

De regulă, varza se pune la murat spre sfârșitul lunii octombrie, când temperaturile scad. Dar există și o tradiție în a pune varza la murat în această lună – se spune că cine pune varza la murat de Sf. Dumitru, pe 26 octombrie, se va bucura de murături delicioase, care nu se fleșcăiesc.

Iată cum să pui varza la murat ca să-ți iasă delicioasă!

Cum alegi varza de pus la murat

Mai întâi de toate, alege doar verze albe, micuțe (cel mult 20 de centimetri în diametru), cu frunze cât mai subțiri. Cele groase și murdare de deasupra trebuie înlăturate când pui varza la murat. Ai grijă să alegi verze care nu au frunzele găurite, pătate sau veștejite.

Cea mai bună varză pentru sarmale este cea ușor plată, nu perfect rotundă – aceasta are doar câteva frunze mari la suprafață, restul fiind prea mici pentru împăturit sarmalele.

Poți pune verze întregi, dacă sunt mai micuțe, sau jumătăți ori chiar sferturi, dacă verzele sunt mai mari și plănuiești să faci varză murată călită la iarnă. Cotorul îl poți scobi sau îl poți lăsa, mai ales dacă varza este mică.

Sursa foto: Shutterstock

Condimente pentru varză murată

Apoi, aprovizionează-te cu tot felul de mirodenii, verdețuri și legume care dau gust excelent, dar aduc și o doză binemeritată de vitamine și minerale.

Printre ele: rădăcină și frunze de hrean, bețe de mărar, cimbru, busuioc și mărar uscat, frunze de țelină, piper, cimbru, morcov, foi de dafin, boabe de muștar, piper și, desigur, sare grunjoasă, neiodată – câte 25-30 de grame pentru fiecare litru de apă (deci la un butoi cu 10 litri de apă, cantitatea de sare va fi de 250, maximum 300 de grame).

Sfecla, porumbul sau gutuia colorează frunzele de varză

Cât privește ingredientele care dau culoare verzei murate, acestea sunt gutuia (dacă vrei ca varza să aibă o culoare galbenă, aurie) și sfecla roșie (dacă vrei să obții varză murată roz). În loc de gutuie poți pune câteva boabe de porumb care de asemenea „își transferă” culoarea în varza murată.

Sursa foto: Shutterstock

Ai mare grijă ca butoiul în care pui varza la murat să fie bine spălat și să nu aibă miros. Îl poți dezinfecta cu apă fierbinte și bicarbonat de sodiu (pune o lingură cu vârf de bicarbonat la un litru de apă). Lasă soluția în butoi câteva ore, apoi clătește cu apă caldă și apoi rece.

Rețetă de varza murată în butoi

Ingrediente pentru un butoi de 30 de litri:

  • 10 verze micuțe
  • Legume, condimente: crenguțe de mărar și cimbru, busuioc, câteva foi de dafin boabe de piper și de muștar, rădăcină și frunze de hrean (dar nu exagera, pentru că acesta întărește frunzele de varză), câteva frunze de țelină, 4-5 ardei iuți, 3-4 morcovi tăiați rondele
  • Pentru saramură: 18 litri de apă, 450-500 grame sare grunjoasă pentru murături
  • Pentru culoare: 2-3 bucăți de sfeclă roșie (pentru varză roz) sau 2-3 gutui feliate gros/un știulete de porumb (pentru varză gălbuie)

Preparare:

Verzele se spală bine și se scobește cotorul. În scobitura fiecărei verze se pun câteva boabe de piper și o lingură de sare, pe care o scazi apoi din cantitatea totală pusă la saramură, altfel varza va fi foarte sărată (sau poți omite acest pas, punând laolaltă condimentele).

Pe fundul butoiului se pun frunzele de țelină și de hrean și câteva bețe de mărar uscat.

Tot acum e momentul să pui furtunașul de pritocit, vânturat sau bolborosit zeama de varză. Acesta trebuie să aibă capătul pe fundul butoiului și să iasă printre verze, să fie ușor accesibil când trebuie să sufli în el.

Sursa foto: Shutterstock

Se pune în butoi un strat de varză (cu scobiturile în sus), apoi câteva linguri de sare, apoi iar varză, după aceea sare și tot așa.

După ce umpli butoiul cu varză, strecoară pe margini sau pe unde mai sunt locuri libere condimentele și ingredientul secret pentru culoare, în funcție de preferințe (gutui sau sfeclă roșie).

Dacă sunt spații prea mari între verze, poți tăia 1-2 verze în jumătăți sau sferturi, ca să umpli aceste goluri din butoi.

Toarnă apă rece amestecată cu sare peste varza din butoi, cât să o acopere. În funcție de cât de mari sunt verzele, cât de multe condimente, legume folosești și cât spațiu îți rămâne în butoi, poate fi nevoie de 15-18 litri de apă.

Butoiul plin cu varză și saramură se lasă la loc răcoros peste noapte, acoperit cu un tifon curat.

Timp de 10-14 zile trebuie suflat aer în zeama de varză măcar 5 minute în fiecare zi prin furtun, ca să se amestece bine apa cu sarea și să se pătrundă uniform foile de varză. După acest interval, butoiul cu varză poate fi acoperit cu capac. În aproximativ o lună te poți bucura deja de prima „recoltă” de varză murată.

Sursa foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân