Pierderea rapidă a kilogramelor: află ce se întâmplă în corpul tău

În momentul în care pierzi kilograme rapid, corpul tău suferă modificări precum pierderea masei musculare, metabolism scăzut, dar pot apărea și calculi biliari sau deficiențe nutriționale.
  • Publicat:
Pierderea rapidă a kilogramelor: află ce se întâmplă în corpul tău
Este bine să pierzi kilograme rapid? Află ce se întâmplă în corpul tău Sursa foto: Shutterstock

Pe cât de mult ne dorim o scădere rapidă în greutate, pe atât de mult rău poate provoca organismului. Deși atingerea și menținerea unei greutăți ideale sunt un obiectiv sănătos, a face acest lucru prea repede ar putea avea consecințe înfricoșătoare.

Conform INSIDER, experții susțin că o scădere rapidă în greutate nu este cea mai bună strategie dacă doriți să obțineți greutatea optimă și să evitați efectele secundare.

Iată câteva efecte pe care ar trebui să le cunoaști:

∙ Căderea părului în cantități peste cele normale

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, căderea severă a părului s-ar putea întâmpla dacă slăbești rapid. În cazul în care dieta ta include restricționarea anumitor alimente care conțin nutrienți precum fierul, zincul și proteinele, atunci ar putea să apară căderea părului. În general, dietele sărace în calorii duc la căderea părului. Aceasta deoarece corpul tău funcționează cu minimum de resurse, care nu mai ajung pentru toate procesele din corp.

∙ Devi mai friguros, ușor iritabil și apatic

Toate aceste situații reprezintă reacții naturale ale corpului din cauza aportului scăzut de energie. Pierderea grăsimii corporale înseamnă pierderea unei părți din stratul de „izolație” a corpului și de protecție împotriva frigului.

În ceea ce privește iritabilitatea, studiile atestă că lipsa carbohidraților creează acest sentiment neplăcut.

∙ Apare un dezechilibru electrolitic

Dezechilibrul electrolitic este una dintre cele mai înfricosătoare consecințe ale pierderii rapide în greutate. Potrivit Healthline, tulburările electrolitice apar atunci când valorile electroliților din fluxul sanguin sunt prea scăzute sau prea mari. Aceste substanțe sunt esențiale pentru ca organismal să funcționeze în standarde normale. Apariția unui astfel de dezechilibru poate provoca bătăi neregulate ale inimii, convulsii și slăbiciune musculară.

∙ Se instalează tulburări menstruale

Este normal ca femeile aibă tulburări menstruale atunci când pierd foarte multe kilograme. Stresul suplimentar adus de dorința pierderii în greutate contribuie la dispariția ciclului menstrual. Mai mult de atât, cu cât slăbiți mai repede, cu atât este mai probabil să aveți cicluri neregulate.

∙ Nivelul de energie scade considerabil

Dacă mâncați prea puține calorii, nu este de mirare faptul că energia dispare. De cele mai multe ori, oamenii tind să combine restricția calorică severă cu excesul de exerciții, consecința fiind energia scăzută. În procesul de pierdere în greutate și de consum al unui număr cât mai mic de calorii, esențial ar fi să nu renunțați de tot la carbohidrați. Aceștia reprezintă sursa preferată de energie a organismului. Adăugați fructi, legume și cereale integrale pentru a evita acest sentiment de epuizare.

∙ Apar scăderi ale masei musculare

Pierderea în greutate nu înseamnă doar eliminarea grăsimilor. Atunci când slăbești prea repede, pierzi și o masă musculară. Pentru ca masa musculară să nu fie afectată atât de tare, ar fi recomandat să recurgi la o metodă de slăbire ceva mai lentă, cu pierderea a maximum un kilogram pe săptămână.

Surse: healthline.com, insider.com, health.clevelandclinic.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân