Margarina, sarea în exces nu sunt benefice pentru vasele de sânge! Dr. Cristina Stănescu explică cum se poate evita ateroscleroza

Cum putem avea grijă de vasele de sânge? Aflăm ce alimente sunt benefice vaselor de sânge dar şi ce obiceiuri dăunătoare trebuie întrerupte de la un cardiolog.
  • Publicat:
Margarina, sarea în exces nu sunt benefice pentru vasele de sânge! Dr. Cristina Stănescu explică cum se poate evita ateroscleroza
Dr. Cristina Stănescu, cardiolog, îţi indică dieta împotriva aterosclerozei, foto arhivă

De sănătatea vaselor de sânge este legată starea de sănătate a întregului organism. Vase de sângele de sânge sunt calea prin care lichidul vital sângele circulă în corp. Iată ce stil de viaţă poţi să adopţi şi la ce alimente trebuie să renunţi, la alimente trebuie să pui în farfurie zilnic pentru a păstra sănătatea vaselor de sânge. Dr. Cristina Stănescu, medic cardiolog la Spitalul Clinic Colentina a vorbit în exclusivitate pentru Ce se întâmplă, doctore despre dieta alimentară ce ne ajută să evităm ateroscleroza.


Anumite alimente, exerciţiul fizic regulat – inclusiv mersul pe jos, plimbările lungi dar şi renunţarea la fumat ajută vasele de sânge. ”Vasele de sânge pot fi protejate prin diverse metode: exerciţiu fizic, renunţarea la fumat şi alimentaţie sănătoasă” explică dr. Cristina Stănescu, cardiolog.

Dieta perfectă pentru vasele de sânge

Surpriză sau nu, tot la legume, fructe, peşte, seminţe ajungem şi în cazul unui regim alimentar favorabil vaselor de sânge.” Este foarte util consumul de legume, fructe, nuci şi fibre, mai ales din cereale integrale.
Peştele ar trebui să nu lipsească din alimentaţie, de 1-2 ori pe săptămână” a declarat medicul.

Ce alimente, ceaiuri sunt recomandate?

Dr. Cristina Stănescu: ”Iată câteva recomandări alimentare: Grăsimile saturate, provenite de la animale (porc, vacă, oaie) ar trebui să reprezinte doar 10% din hrana noastră, restul fiind înlocuite cu grăsimi polinesaturate.”
Din nou se vorbeşte despre importanţa Omega 3 şi Omega 6 în alimentaţie. ”Grăsimile polinesaturate sunt reprezentate de acizii graşi Omega 3, proveniţi din plante şi acizii graşi Omega 6, proveniţi din peşte” a adăugat medicul cardiolog de la Spitalul Clinic Colentina.

Margarina, sarea în exces nu sunt benefice pentru vasele de sânge

Ce alimente trebuie evitate sau consumate în cantităţi mici pentru a menţine sănătatea vaselor de sânge?
”Trebuie evitaţi pe cât posibil (sub 1% din alimente), acizii graşi nesaturaţi „trans”, produşi industrial prin procedee de solidificare a grăsimilor. Aceştia se găsesc în margarină şi în unele produse de patiserie” a completat dr Cristina Stănescu. Ce facem însă cu sarea în bucate, românii fiind mari fani ai gustului sărat, dar şi candidaţi serioşi la hipertensiune? ”Consumul de sare ar trebui redus la sub 5 grame/zi, pentru a preveni hipertensiunea arterială, care reprezintă unul din factorii importanţi pentru deteriorarea vaselor de sânge” avertizează dr. Stănescu.

Ce nu putem bea în ”cinstea” vaselor de sânge?

Nu este deloc suprinzător, dar alcoolul în exces, băuturile dulci (sucuri, băuturi carbogazoase) nu sunt de ajutor sănătăţii vaselor de sânge pe termen lung. ”Consumul de alcool ar trebui limitat la 2 pahare /zi pentru bărbaţi (20 g alcool) şi un pahar /zi pentru femei (10 g alcool). Iar băuturile dulci (sucuri etc) ar trebui evitate, deoarece contribuie la apariţia obezităţii” a mai spus cardiologul.

Dieta mediteraneană – pe placul vaselor de sânge

Am putea să ne inspirăm din dieta unui popor de exemplu pentru a menţine sănătatea vaselor de sânge?
Dr Cristina Stănescu explică ”Dieta care se apropie cel mai mult de alimentaţia sănătoasă este cea mediteraneană, care cuprinde peşte, salate, ulei de măsline, fructe, legume.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân