Adevărul despre laptele fiert. Cât de indicat este consumul acestuia și cum influențează digestia

Fiecare dintre noi a consumat măcar o dată lapte fiert, dar cât este el de sănătos? Iată cum arată profilul nutritiv și ce beneficii are.
  • Publicat:
Adevărul despre laptele fiert. Cât de indicat este consumul acestuia și cum influențează digestia
Lapte fiert: nutrienți și beneficii

Chiar dacă alegi să încălzești laptele pentru a-l folosi în diferite preparate, probabil te întrebi cum afectează procesul de fierbere. Ei bine, atunci când vorbim de lapte fiert, profilul nutritiv și beneficiile pentru sănătate sunt complet diferite față de laptele pe care-l consumăm din cutie.

De ce lapte fiert?

Laptele de vacă ajunge la punctul de fierbere la 95°C, unde nivelul bacteriilor este redus semnificativ. Laptele este un produs plin de nutrienți, care conține un amestec echilibrat de proteine de calitate, carbohidrați și grăsimi De asemenea, conține vitamine și minerale importante. Mai exact, 237ml de lapte fiert conține:

  • Calorii: 146
  • Proteine: 8 grame
  • Carbohidrați: 11.4 grame
  • Calciu: 300mg (23% din necesarul zilnic recomandat)
  • Riboflavin: 0.337mg (26% din necesarul zilnic recomandat)
  • Vitamina D: 2.68mcg (13% din necesarul zilnic recomandat)
  • Fosfor: 246mg (20% din necesarul zilnic recomandat)
  • Vitamina B12: 1.32mcg (55% din necesarul zilnic recomandat)

Beneficiile și aspectele negative ale laptelui fiert

Conține grăsimi benefice. Acestea sunt asociate cu un tract gastrointestinal sănătos și un risc scăzut de cancer de colon. Grăsimile pe care laptele fiert le conține nu sunt depozitate, ci absorbite mai rapid de către organism, deoarece sunt folosite sub formă de energie.

Este mai bine tolerat. Pnetru că schimbările din proteină și lactoză apar în timpul fierberii, persoanele care au alergie la proteina laptelui sau suferă de intoleranță la lactoză îl vor digera mai ușor. În urma unui studiu s-au identificat 364 proteine în lapte, iar după fierbere, 23 dintre ele au fost substanțial diminuate.

Cantitatea de nutrienți este mai redusă. Vitaminele B (tiamină, riboflavină, niacină, acid folic, B6 și B12) sunt sensibile la factori precum lumină și căldură, motiv pentru care în timpul fierberii, vitaminele B scad cu 24%, iar acidul folic este redus cu 36%.

Gustul și calitatea se schimbă. Lapele fiert are un gust diferit și o culoare ceva mai închisă, iar asta pentru că atunci când sunt încălzite anumite produse se produce o reacție chimică, iar proteinele reacționează precum zahărul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân