Cea mai periculoasă dietă pentru tractul gastrointestinal. Poate cauza cancerul colorectal

Dacă obișnuiești să mănânci gustări sărate, dulciuri și carne roșie, cel mai probabil urmezi dieta Western.
  • Publicat:
Cea mai periculoasă dietă pentru tractul gastrointestinal. Poate cauza cancerul colorectal
Foto: shutterstock / Cea mai periculoasă dietă pentru tractul gastrointestinal. Poate cauza cancerul colorectal

Dacă obișnuiești să mănânci gustări sărate, dulciuri și carne roșie, cel mai probabil urmezi dieta Western. Aceasta presupune consumul de alimente rafinate și procesate, iar opțiunile sănătoase lipsesc cu desăvârșire din meniu, precum fructele și legumele. Din acest motiv dieta Western poate fi un real pericol pentru sănătate.

De-a lungul timpului a fost asociată riscului crescut de demență și dureri cronice, dar și boli cardiovasculare, diabet și obezitate, scrie ScienceDirect. Mai mult, această dietă este asociată și apariției cancerului colorectal.

În urma unui studiu publicat recent în Gastroenterology, cercetătorii au urmărit 134.775 participanți și au descoperit 1.175 de incidențe de tumori de cancer colorectal.

„Studiul nostru sprijină ipoteza că dieta Western poate cauza cancerul colorectal prin bacteriile pe care le are”, spune autorul studiului, Shuji Ogino, pentru Medscape Medical News. „Nu este nicio surpriză să observăm schimbări la nivelul microbiomului tractului gastrointestinal în rândul pacienților cu cancer colorectal. Există multe cercetări asociate acestei probleme sau asociate dezechilibrului acestor baceterii cu diferite boli precum eczeme, până la depresie”, a continuat specialistul.

Aceasta este o dietă nesănătoasă pentru microbiomul tractului gastrointestinal și săracă, ceea ce duce la apariția bolilor cronice, iar asta pentru că presupune consumul de alimente procesate și carbohidrați rafinați, care pot duce la apariția inflamațiilor. Dieta Western este totodată redusă în fibre, pentru că este limitat consumul de fructe și legume.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân