Cele mai bune alimente pentru imunitate. Trebuie să le mănânci zilnic pentru a te proteja de infecţii

Iată o listă cu cele mai indicate alimente pentru creşterea imunităţii, care ajută organismul să reziste mai bine în faţa coronavirusurilor şi pot grăbi vindecarea.
  • Publicat:
Cele mai bune alimente pentru imunitate. Trebuie să le mănânci zilnic pentru a te proteja de infecţii

Lasă hrana să-ţi fie medicament – spunea Hipocrate, „părintele medicinei”, în urmă cu mai bine de 2300 de ani.

În contextul pandemiei de coronavirus, Claire Collins, o dieteticiană australiană şi profesor de nutriţie la universitatea din Newscastle, a întocmit o listă cu cele mai indicate alimente pentru creşterea imunităţii. Acestea ajută organismul să reziste mai bine în faţa coronavirusurilor şi pot grăbi vindecarea, susţine specialista.

Vitamine şi minerale care luptă cu infecţiile

Vitamina A, zincul, fierul şi fitonutrienţii cu rol antioxidant, precum betacarotenul, vitaminele B şi C, seleniul şi cuprul, sunt substanţe nutritive spre care ar trebui să ne îndreptăm atenţia.

Cercetările arată că persoanele care au carenţe în astfel de nutrienţi se recuperează mult mai lent din cauza răcelii, gripei sau altor infecţii.

„Vitamina A este esenţială pentru celulele care căptuşesc mucoasa plămânilor, a nasului şi a gurii. Dacă nu au parte de suficientă vitamina A, virusurile au mari şanse să pătrundă în organism. E ca şi cum nu ai avea o linie de apărare pe terenul de fotbal”, spune prof. Collins.

Cele mai bune surse de vitamina A sunt ouăle, brânza, peştele gras, laptele şi iaurtul, morcovii, dovleacul, cartoful dulce, spanacul şi broccoli.

Fierul ameliorează simptomele infecţiilor

De asemenea, un rol foarte important în întărirea imunităţii îl are fierul. În cazul copiilor şi al femeilor, nivelul acestui mineral tinde să fie mai scăzut, de aceea este nevoie de o dietă bogată în fier sau, uneori, de suplimente, care pot atenua efectele infecţiilor.

Surse excelente de fier sunt carnea roşie fără grăsimi, peştele, fasolea, lintea, cereale fortificate.

Un alt mineral cu rol important este zincul, care ajută de dezvoltarea noilor celule. Poţi găsi cantităţi mari de zinc în alimente precum scoici, fructe de mare în general, tofu, miso, cereale integrale, nuci. 

Fitonutrienţi care protejează organismul de radicalii liberi

Dacă eşti deja infectat, este important să consumi alimente bogate în fitronutrienţi (betacaroten, vitamina C, seleniu, cupru, riboflavină), substanţe care împiedică acţiunea nocivă a radicalilor liberi asupra organismului.

Surse naturale de vitamina C sunt: mango, kiwi, lime, căpşune, broccoli, ardei iute, spanac şi roşii.

Şi, desigur, să nu uităm de minunata supă de pui cu legume, care este şi delicioasă, şi foarte benefică pentru sistemul imunitar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân