Cât de sănătoase sunt fructele uscate?

Caise deshidratate, smochine aromate, stafide delicioase şi lista poate continua. Sunt delicioase şi le-ai putea consuma în cantităţi industriale, dar cât de sănătoase sunt fructele uscate?
  • Publicat:
Cât de sănătoase sunt fructele uscate?

Imaginează-ţi scena: un platou cu brânzeturi care mai de care mai apetisante alături de tot felul de fructe, majoritatea deshidratate. Şi pentru că eşti o fiinţă responsabilă şi ţii la sănătatea ta, ai să ciugueşti câte puţin din brânzeturi şi ai să alegi să te bucuri mai mult de fructele de lângă ele. Dar cât de inspirată este alegerea ta? Sunt fructele uscate mai sănătoase decât deliciosa, dar plina de calorii şi de grăsimi brânză? Ai să fii surpins.

Adevărul este că moderaţia trebuie să fie cuvântul cheie. Chiar şi lucrurile bune şi sănătoase consumate în cantitate prea mare pot deveni dăunătoare nu doar siluetei, ci şi sănătăţii tale. Alimentele conţin calorii şi consumul prea multor calorii – chiar şi în cazul alimentelor sănătoase – duce la creşterea în greutate. Dar există calorii sănătoase şi calorii nesănătoase („goale”), iar fructele sunt o sursă sănătoasă de calorii. Acelaşi lucru este valabil şi pentru fructele uscate sau pentru cele proaspete.

Cu toate acestea, există câteva lucruri la care trebuie să ai grijă. Deoarece fructele uscate sunt mult mai mici decât fructele proaspete din care provin, este mai uşor să consumăm o mulţime de calorii consumând fructe uscate. Rar mănânci trei caise proaspete sau 30 de boabe de struguri într-o zi, dar în câteva ore ajungi să ronţăi fără să îţi dai seama mai mult de trei caise uscate şi de 30 de stafide, mai ales că, prin comparaţie, cantitatea ingerată este una mult mai mică.

O altă problemă foarte serioasă şi un motiv real de îngrijorare este că unii producători de fructe uscate adaugă zaharuri la acestea (în condiţiile în care fructele conţin deja propriile zaharuri naturale). Şi cum nu există legislaţie care să impună cantitatea maximă de zahăr care poate fi adăugat, producătorii pot face abuzuri, aşa că este de datoria ta să citeşti etichetele.

Fructele uscate conţin, de asemenea, mai multe fibre şi mai mulţi antioxidanţi numiţi fenoli decât fructe proaspete, pe suta de grame. Fibrele luptă împotriva bolilor de inimă, a obezităţii şi a anumitor tipuri de cancer (deşi efectul său de protecţie împotriva cancerului de colon este controversat). Persoanele cu diete bogate în fenoli din plante au rate mai scăzute ale bolilor de inimă, diabetului, ale mai multor tipuri de cancer şi, eventual, ale bolilor degenerative ale creierului.

Deci,  menţine obiceiul de a mânca fructe uscate de câte ori ai ocazia, pentru că acestea sunt pline de nutrienţi valoroşi, dar ai grijă ca acestea să nu aibă zahăr adăugat şi ai mare grijă la cantitatea pe care o consumi: deşi delicioase, fructele îngraşă.

Foto: luis_molinero / Freepik

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”