Cafeaua și acneea – ce efect are această băutură populară asupra pielii

  • Publicat:

Acneea este o problemă cu care majoritatea dintre noi ne confruntăm la un moment dat în viață. Însă, la maturitate, există anumiți factori de risc specifici, cum ar fi stresul, sarcina, anumite medicamente (contraceptive orale, testosteron), alimentația bogată în carbohidrați, dar și cafeaua consumată în exces.

Chiar dacă nu ne putem imagina să începem ziua fără o cană mare de cafea, se pare că acneea ar putea avea legătură cu această băutură vitală de care depinde energia noastră de peste zi. Firește, vorbim despre excese, nu despre un consum moderat de cafea, care este asociat cu numeroase beneficii pentru organism.

Iată care este legătura dintre acnee și excesul de cafea.

Cafeaua, stomacul și acneea

Consumul de cafea pe stomacul gol nu este tocmai benefic pentru pielea ta și nici pentru digestie. Potrivit specialiștilor, cafeaua favorizează producția de acid gastric. Foarte necesar după o masă copioasă, dar rău pentru stomac dimineața, când micul dejun este unul frugal!

Digestia proteinelor poate fi dată peste cap de acești acizi gastrici produși în exces. Astfel, pot apărea probleme precum balonarea, gazele intestinale, dar și acneea.

Zahărul și laptele din cafea pot afecta pielea

Combinația de lapte cu zahăr din cafea este delicioasă, dar nu tocmai prietenoasă cu pielea. Se pare că aceste două ingrediente, în combinație cu cafeina, determină hipersecreție de sebum și, în consecință, risc mai mare de a te confrunta cu acneea.

În schimb, cafeaua neagră, simplă, nu are astfel de efecte nocive.

Cafeaua și hormonii de stres

Consumul de cafea activează sistemul nervos simpatic, motiv pentru care te simți „în priză”, energic. Însă, atunci când faci exces de cafea, hormonii de stres sunt secretați în cantități prea mari și e foarte posibil ca asta să fie cauza apariției coșurilor dureroase, inflamate.

Cafeaua, dulciurile și acneea

Atunci când bei 2-3 cafele pe zi, foarte probabil ești tentat să mănânci de fiecare dată și o brioșă, un baton de ciocolată sau un covrig. Însă astfel de alimente sunt bogate în calorii și carbohidrați „răi”, care favorizează sau întrețin acneea.

Excesul de cafea împiedică absorbția mineralelor importante pentru piele

Consumul de cafea în apropierea orelor de masă, cu precădere micul dejun și prânzul, ar putea împiedica absorbția unor minerale esențiale pentru sănătatea pielii. Printre acestea se numără zincul, fierul și seleniul. Dacă există un deficit de minerale de acest tip, pielea, părul și unghiile tale pot avea de suferit.

Așadar, acneea poate avea legătură cu cafeaua, dar mai ales cu ceea ce consumi pe lângă ea sau cu momentul din zi în care alegi să o bei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân