Alimente neperisabile. Ce poţi păstra mai mult timp în casă, fără să îţi afecteze sănătatea

Iată 12 tipuri de alimente ce pot sta mult în cămară şi pot fi consumate pe o perioadă îndelungată de timp. Ai nevoie de ele, mai ales într-o astfel de perioadă!
  • Publicat:
Alimente neperisabile. Ce poţi păstra mai mult timp în casă, fără să îţi afecteze sănătatea

Pentru că fiecare dintre noi caută cele mai bune soluţii pentru a nu ieşi în această perioadă din casă, am pregătit pentru o voi o listă cu cele mai bune alimente de păstrat în cămară, pentru un termen îndelungat. Iată lista cu toate alimentele neperisabile de care vei avea nevoie în aceste săptămâni!

Boabe de fasole şi conserve

Cu o durată de viaţă lungă şi conţinut ridicat de nutrienţi, boabele de fasole uscate şi conservele sunt alegeri inteligente neperisabile. Conservele pot fi păstrate la temperatura camerei timp de 2 – 5 ani, în timp ce fasolea boabe pot dura până la 10 sau mai mulţi ani, în funcţie de ambalaj.

Fructe şi legume uscate

Deşi majoritatea fructelor şi legumelor proaspete au o durată scurtă de valabilitate, produsele uscate sunt considerate neperisabile. Când se păstrează corect, majoritatea fructelor uscate pot fi ţinute în siguranţă la temperatura camerei până la 1 an, iar legumele uscate pot fi păstrate aproximativ jumătate din acest timp.

Unturi de nuci şi alune

Unturile de nuci sunt cremoase, bogate în nutrienţi şi delicioase. Deşi temperaturile de depozitare pot afecta durata de valabilitate, untul de arahide comercial se păstrează până la 9 luni la temperatura camerei. Untul de arahide natural, care nu conţine conservanţi, se menţine până la 3 luni la 10 ℃ şi doar 1 lună la 25 ℃.

Conserve de peşte şi carne

Deşi peştele proaspăt şi carnea sunt ambalate cu nutrienţi, acestea sunt foarte perisabile. Cu toate acestea, anumite tipuri de conserve pot fi păstrate în siguranţă, fără frigorifice, pentru perioade îndelungate – până la 5 ani la temperatura camerei. Asiguraţi-vă că citiţi indicaţiile menţionate pe ambalaje!

Nuci şi seminţe

Nucile şi seminţele sunt neperisabile şi bogate în nutrienţi, ceea ce le face ideale pentru depozitare vreme de perioade îndelungate. Ele sunt extraordinare pentru micile gustări, fiind bogate într-un conţinut ridicat de calorii. În medie, nucile şi seminţele se pot păstra aproximativ 4 luni atunci când sunt menţinute la o temperatură de aproximativ 20 ℃, deşi perioada de valabilitate variază foarte mult între soiurile de nuci.

Cereale

Cerealele integrale precum ovăzul, orezul şi orzul au o durată de viaţă mult mai lungă decât alte surse de produse neperisabile de carbohidraţi, cum ar fi pâinea, ceea ce le face o alegere inteligentă pentru păstrarea pe termen lung. De exemplu, orezul brun poate fi păstrat la 10–21 ℃ până la 3 luni.

Conserve de legume şi fructe

Conservele sunt una dintre cele mai inteligente variante de alimente pentru păstrat pe termen lung, iar conservele de fructe şi legume trebuie să fie nelipsite. Căldura folosită pentru a prepara conserva ucide microorganismele potenţial dăunătoare, iar sigiliul caracteristic al alimentelor din conservă împiedică bacteriile să strice conţinutul.

Pastrama

Conservarea cărnii este o practică folosită din cele mai vechi timpuri pentru a nu se strica sursele de proteine. Cel mai bun mod de a prepara carnea pentru a o păstra cât mai mult timo este saramura. În timpul procesării se folosesc uneori conservanţi, arome şi alţi aditivi. Multe tipuri de pastramă sunt disponibile acum pe piaţă, inclusiv carne de vită, somon şi pui. Există chiar şi alternative pe bază de plante, obţinute din nucă de cocos şi banană. Cu toate acestea, este important de reţinut faptul că aceste alternative nu sunt echivalente din punct de vedere nutriţional cu produsele pe bază de carne.

Muesli şi batoane de cereale

Cerealele muesli şi batoanele de cereale sunt produse alimentar ideale pentru excursionişti, datorită duratei de valabilitate îndelungate şi a compoziţiei de nutrienţi. Multe batoane de cereale rămân proaspete până la 1 an la temperatura camerei. De asemenea, majoritatea batoanelor proteice din creale au un termen de valabilitate de cel puţin 1 an, deşi cel mai bine este să verifici eticheta pe produsele individuale pentru informaţii de expirare.

Supa

Supele conservate şi uscate sunt o alegere excelentă atunci când îţi aprovizionezi cămara. Majoritatea supelor conservate au un nivel scăzut de acid şi pot dura până la 5 ani la temperatura camerei. Excepţie fac soiurile pe bază de tomate, care au un termen de valabilitate de aproximativ 18 luni

Preparate uscate congelate

Aceste tipuri de preparate congelare folosesc un proces în care gheaţa este transformată direct în vapori, pentru a îndepărta apa din alimente, astfel încât să dureze mai mult la temperatura camerei. Preparatele uscate congelate sunt populare printre excursionişti, datorită greutăţii uşoare şi a posibilităţii de a se menţine multă vreme.

Laptele pasteurizat şi laptele fără lactoză (vegan)

Deşi laptele proaspăt şi unele alternative fără lactoză, precum laptele de migdale şi laptele de nucă de cocos, trebuie să fie ţinute la frigider, laptele nepasteurizat şi multe tipuri de lapte derivat din plante sunt făcute pentru a se menţine la temperatura camerei. Citiţi tot timpul etichetele! Laptele stabil sau aseptic este procesat şi ambalat diferit de laptele obişnuit, deoarece este încălzit la temperaturi mai ridicate şi ambalat în recipiente sterile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”