Alimente interzise la dieta

Sa alegi mancarea potrivita nu este lucru usor; iar daca mai vrei sa fie si sanatoasa, gasirea ei poate pune probleme serioase. Iti prezentam in continuare cateva alimente de care e bine sa te feresti.
  • Publicat:
Alimente interzise la dieta
Alimente interzise la dieta

Daca tii o dieta sau daca ai tinut una si acum incerci sa mentii rezultatele la care ai ajuns, probabil ca ai in vedere numai mancarea saraca in calorii, fara grasimi, dietetica. Totusi, alimentele care se gasesc pe piata si care, aparent, se incadreaza in denumirea generica de „produse dietetice”, nu sunt tocmai ceea ce par a fi.

Nutritionistii spun ca zaharul, fructoza, siropul de amidon si uleiul hidrogenat (elemente continute de acest tip de mancare) conduc la obezitate. Ca sa te ajutam sa detectezi alimentele cu risc ridicat de ingrasare, am facut o lista cu principalele produse-capcana de care este bine sa te feresti.

Iaurtul cu fructe

Amestecul de iaurt si pupla de fructe este inselator. Unele contin si fulgi de ciocolata sau glazura de frisca si deci zahar sau fructoza. In total, e ca si cum ai manca un baton de ciocolata de marime medie.

Batoanele calorice

Cele mai intalnite ingrediente din aceste produse sunt fructoza si siropul de amidon, adica zaharul! Un astfel de baton caloric are in compozitia sa peste 30 de ingrediente printre care si vitamine, minerale si carbiohidrati. Insa cum poate un produs invelit in zahar sa fie sanatos?

Dieteticienii ne sfatuiesc sa incercam pe cat posibil sa luam mineralele si vitaminele din produse naturale, adica din alimente neprocesate industrial. Fructele, legumele si cerealele integrale sunt o sursa foarte buna din care putem obtine aceste elemente.

Meniuri cu salate

Marile corporatii care produc alimente de tip fast-food incearca sa amelioreze imaginea de mancare plina de grasime si de calorii, prin lansarea de produse noi, aparent sanatoase, cum ar fi salatele. Insa, acestea au in compozitie cantitati mari de lipide si de sodium, astfel ca, pana la urma, ajung sa aiba de trei ori mai mult aport caloric decat un meniu obisnuit.

Sucurile din fructe

In timp ce medicii recomanda consumul zilnic de fructe pentru acumularea de vitamine, nu acelasi lucru se poate spune si despre consumul sucurilor de fructe. Multe produse de acest fel, ambalate si procesate industrial, contin mult zahar sau fructoza in abundenta. Decat sa bei o cutie de suc de acest fel, mai bine iei o portocala sau o mandarina si o mananci.

Sucurile dietetice

Atunci cand vorbim despre inducerea in eroare a cumparatorilor, pe primul loc in clasament se afla racoritoarele dietetice. Bineinteles, pe cutie sau pe sticla scrie intotdeauna 0 calorii sau 0% calorii, in scopul de a atrage clientii. Ceea ce nu stiu acestia e ca, pe langa 0 calorii, bautura are si 0 proteine si fibre, elemente indispensabile unei digestii corespunzatoare.

De asemenea, aceste racoritoare contin si sodiu, aproximativ 30 de miligrame in fiecare doza. Cercetatorii cred ca o dieta bogata in sodiu cauzeaza hipertensiune arteriala. Asadar, cea mai buna bautura in timpul dietei este apa.

Prajiturele dietetice

Desi arata delicios si nevinovat, prajiturelele de acest fel trebuie evitate daca v-ati propus o dieta sanatoasa. De multe ori, aceste produse contin ulei hidrogenat pentru a potenta aroma si pentru a afana textura prajiturii. De aceea, mai bine faci cateva prajituri de casa folosind margarina in loc de unt. Daca le si decorezi apetisant, vor parea si mai gustoase.

Citeste si Dieta mediteraneana te apara de diabet

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Dieta Sonoma te slabeste in 10 zile
Dieta Sonoma te slabeste in 10 zile
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”