10 idei de gustări sănătoase pentru diabetici

Aceste gustări sănătoase îți pot hrăni corpul cu nutrienții esențiali de care acesta are nevoie și pot ține sub control nivelul de zahăr din sânge.
  • Publicat:
10 idei de gustări sănătoase pentru diabetici
10 idei de gustări sănătoase pentru diabetici Sursa: Shutterstock

În cazul în care iei medicamente pentru diabet, trebuie să fii atent în ceea ce privește gustările pe care le alegi. Cunoașterea celor mai bune și sănătoase gustări pentru diabetici te poate ajuta în a menține un stil de viață normal. Cu toate acestea, este totuși recomandat să te consulți cu medicul tău despre posibilele efecte secundare, cum ar fi scăderea zahărului din sânge, înainte de a face modificări majore în rutina ta alimentară.

Gustările sănătoase sunt importante în cazul în care te confrunți cu diabet. Când te simți înfometat, este ușor să cazi în tentația gustărilor ambalate, care sunt foarte procesate și de obicei bogate în carbohidrați.

Oferă-i însă corpului tău amestecul potrivit de nutrienți și vei obține beneficii în ceea ce privește sănătatea, precum și un control bun al zahărului din sânge.

Iată câteva dintre cele mai potrivite gustări pentru diabetici:

  1. Ouă fierte

Ouăle nu sunt doar alimente pe care să le consumi la micul dejun, ci pot fi și gustări sățioase, stabilizatoare ale nivelului de zahăr din sânge și cu un conținut scăzut de calorii. Ouăle au zero carbohidrați, așa că nu vor crește nivelul de glucoză din sânge, dar au o mulțime de proteine și o multitudine de nutrienți esențiali, de la vitamina A la Zinc.

Alege să folosești ouăle fierte drept gustare, deoarece acestea sunt ușor de depozitat și de luat la birou.

  1. Carne uscată de vită

Această gustare este sățioasă și foarte gustoasă datorită conținutului său de condimente. Astfel, carnea uscată de vită este o idee grozavă de gustare, care nu va crește nivelul zahărului din sânge.

Proteinele de origine animală, cum ar fi carnea de curcan, carnea de vită și peștele, au un impact minim sau zero asupra zahărului din sânge și de aceea le face gustările ideale pentru persoanele cu diabet. În general, doar alimentele care conțin carbohidrați și zahăr vor crește glicemia.

  1. Smoothie-uri proteice

Un smoothie proteic este o gustare grozavă pentru diabetici, mai ales dacăare fibre și puțină grăsime. Indiferent dacă este vorba de zer sau proteine ​​pe bază de plante, combină pudra de proteine ​​cu fructele tale preferate, o lingură de unt de arahide și semințe de chia pentru un plus de fibre.

Consumul de proteine, grăsimi și fibre, care se găsesc în fructe, leguminoase și cereale integrale, încetinește  absorbția carbohidraților care s-ar putea găsi într-un aliment.

  1. Popcorn

Nu este nevoie să vizionezi un film pentru a mânca popcorn. Acesta este bogat în fibre și scăzut în calorii, lucru care îl face ideal pentru consumul celor cu diabet. Dacă simți nevoie de un gust ceva mai puternic, poți adăuga puțină pudră de usturoi deasupra.

  1. Curmale

Dacă mănânci două-trei curmale pe zi, acestea pot oferă beneficii pentru sănătate și pot fi o ideală și pentru diabetici. Un studiu realizat de cercetătorii pakistanezi a descoperit că un consum optim de curmale poate avea un efect benefic asupra glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2, deoarece acestea sunt o sursă bună de fibre alimentare. Cu toate acestea, curmalele sunt bogate în zaharuri naturale și calorii și de aceea este recomandat să menții controlul porțiilor.

  1. Terci de ovăz

Terciul de ovăz este una dintre cele mai folosite gustări de către persoanele cu diabet. Un castron de terci de ovăz furnizează 4 grame de fibre alimentare, inclusiv o fibră solubilă beta-glucan, care este ideală pentru susținerea sănătății metabolice.

  1. Migdale și zmeură

Consumul de migdale aduce beneficii în ceea ce privește nivelul de zahăr din sânge al persoanelor cu diabet. Migdalele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina E, magneziu, mangan și riboflavină și o bună sursă de fibre, fosfor și cupru.

În același timp, migdalele alături de fructe sunt considerate o gustare excepțională. Încearcă să consumi migdale alături de zmeură pentru a stabiliza nivelul de zahăr din sânge.

  1. Iaurt grecesc și fructe de pădure

Ca și în cazul fructelor de pădure și al migdalelor, asocierea fructelor de pădure cu iaurtul grecesc oferă amestecul perfect de proteine, fibre și grăsimi. În plus, fructele de pădure sunt pline de antioxidanți.

Afinele sunt printre cele mai recomandate fructe din gama fructelor de pădure, deoarece au foarte multe beneficii precum sănătatea inimii, scăderea tensiunii arteriale și procesarea glucozei.

  1. Legume proaspete și guacamole

Sosul guacamole conține grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă. Consumă-l alături de ardei gras, castraveți, țelină și dovlecel, legume cu un conținut scăzut de carbohidrați. Humusul, făcut din năut bogat în fibre și proteine, este o variantă bună de hrană pentru persoanele cu diabet și totodată, o bună alegere pentru sațietate.

  1. Frigărui cu proteine, legume și brânză

Alternează bucăți de piept de curcan cu conținut scăzut de sodiu, perle de mozzarella și legume cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi roșii cherry și castraveți, în câteva frigărui.

Proteinele din carnea de curcan și brânză nu cresc glicemia, deoarece brânza are doar câteva grame de carbohidrați. Totodată, legumele sunt un supliment nutritiv, cu un conținut scăzut de calorii și cu un minim de carbohidrați.

Surse: eatthis.com, healthline.com, everydayhealth.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân