10 avantaje ale consumului de borş. Persoanele care trebuie să îl evite

Borşul de putină, specific gastronomiei tradiţionale româneşti, este considerat un adevărat remediu terapeutic pentru o serie de afecţiuni. Borşul este un produs bogat în acizi organici, minerale, vitamine şi enzime, rezultate în urma procesului de fermentaţie a tărâţei.
10 avantaje ale consumului de borş. Persoanele care trebuie să îl evite

Borşul de putină, specific gastronomiei tradiţionale româneşti, este considerat un adevărat remediu terapeutic pentru o serie de afecţiuni. Borşul este un produs bogat în acizi organici, minerale, vitamine şi enzime, rezultate în urma procesului de fermentaţie a tărâţei.

„Drojdia de bere care ajută fermentaţia conţine vitaminele din complexul B, vitaminele D, enzime, minerale în forme uşor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate, seleniu, dar mai ales crom”, precizează nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?

Borşul poate avea numeroase beneficii pentru organism, asta dacă este pregătit în casă, deoarece produsele din comerţ pot conţine conservanţi şi aditivi alimentari pentru gust, care alterează calitatea nutriţională a acestuia.

Iată care sunt, în opinia specialistului, motivele pentru care trebuie să includem borşul în regimul nostru de viaţă.

  1.  Borşul de tărâţe are un important efect de fortifiere a sistemului imunitar, proprietăţi antibacteriene şi antivirale.
  2.   Beneficii pentru aparatul cardiovascular prin efectele hipocolesteroleminate şi hipotensoare.
  3. Borşul este un ideal adjuvant digestiv. Asigură o  funcţionare optimă a colonului şi poate participa la profilaxia cancerului de colon.
  4. Beneficiii pentru funcţia renală, patologie litiazică.
  5. Este recomandat persoanelor care doresc să scadă în greutate deoarece este foarte sărac în calorii şi stimulează arderea grăsimilor. 
  6. O sursă importantă de probiotice precum lactobacilii Acidophilus şi Bifidus
  7. Un remediu natural pentru starea de mahmureală. Poate remite simptomele mahmurelii, cum ar fi ameţeala, durerea de cap, tremurăturile membrelor, senzaţia de vomă.
  8. Poate favoriza absorbţia metalelor, precum nichelul, cuprul, seleniul în intestinul uman, dar şi a vitaminelor, mai ales la nivelul mucoasei intestinale.
  9. Datorită prezenţei cromului în conţinut, borşul participă la reglarea glicemiei, fiind un adjuvant nutriţional în tratamentul diabetului zaharat de tip 2.
  10. Îl recomand pacienţilor cu stări anemice, deoarece redă pofta de mancare, elimină apatia şi senzaţia de somnolenţă asociată acestei stări.

„Cu toate astea, persoanele care suferă de o afecţiune gastrică sau de dispepsie acidă trebuie să evite consumul de borş. Totodată, din cauza efectului uşor laxativ, se recomandă să se servească o cantitate moderată. Băut în exces se poate însoţi de simptomatologia stării de deshidratare’’, mai spune medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică.

De asemenea, borşul poate juca un rol esenţial şi în cazurile de depresie, iar asta pentru că îţi dă o stare de bine şi te face să vezi altfel viaţa.

 

 

 

4 mituri despre apa cu lămâie
4 mituri despre apa cu lămâie