Piept de curcan cu varză murată la cuptor

Iată care sunt ingredientele de care aveţi nevoie şi cum se prepară pieptul de curcan la cuptor, astfel încât să obţineţi un preparat fraged, suculent şi plin de gust!
31.08.2020 | Paula Rotaru
Piept de curcan cu varză murată la cuptor
Dacă v-aţi săturat de pui şi vreţi să încercaţi alt tip de carne, dar la fel de slabă, vă recomand pieptul de curcan. Multă lume se fereşte de el, pentru că se usucă foarte tare şi capătă gust de carton, dar cu mici trucuri puteţi obţine un preparat super gustos şi sănătos. Pentru astăzi v-am pregătit o reţetă delicioasă de piept de curcan cu varză murată călită la cuptor. 
 
Carnea de curcan este foarte bună la dietă, deoarece are puţine calorii, dar multe proteine de calitate, de ajutor în procesul de slăbire. Pentru această reţetă am folosit varză murată din comerţ, care e foarte sărată, motiv pentru care am pus-o la desărat înainte, în apă rece, timp de o oră. Iată care sunt ingredientele de care aveţi nevoie şi cum se prepară pieptul de curcan la cuptor, astfel încât să obţineţi un preparat fraged, suculent şi plin de gust!

Ingrediente pentru 6 porţii de piept de curcan cu varză murată la cuptor

  • 1,2 kilograme de piept de curcan
  • 1 kilogram de varză murată
  • 150 de grame de slănină afumată
  • 4 foi de dafin
  • Un morcov dat pe răzătoare
  • 2 cepe roşii sau albe tocate mărunt
  • 400 mililitri de suc de roşii
  • O cană cu apă fierbinte
  • Sare, piper, după gust
  • 6 căţei de usturoi zdrobiţi cu cuţitul
  • O legătură de cimbru uscat
  • Zeama de la o lămâie
  • Un pahar de 200 mililitri de vin alb sec
  • 100 mililitri de ulei

Mod de preparare piept de curcan cu varză murată la cuptor

Se amestecă sarea, piperul, cimbrul şi 50 ml de ulei într-un bol. Se crestează pieptul de curcan şi se unge cu amestecul de condimente, cu ajutorul unei pensule. Se bagă căţeii de usturoi în crestături. Se taie o ceapă solzişori şi se pune peste pieptul de curcan condimentat. La final, se adaugă sucul de lămâie şi vinul alb sec peste carne. Se pune totul într-un vas cu capac şi se lasă peste noapte la frigider. Astfel, carnea se va frăgezi şi va avea mai multă aromă.
 
A doua zi, se taie fideluţă varza murată lăsată în prealabil la desărat. Se pun 50 ml de ulei într-o cratiţă încăpătoare, apoi se adaugă o ceapă tocată mărunt sau solzişori, cum vă place. Se lasă ceapa la călit cu puţină sare timp de 3-4 minute, apoi se adaugă varza, morcovul şi câteva boabe de piper. Se amestecă bine şi se lasă sub capac, timp de aproximativ 10 minute. 
 
După expirarea timpului, se adaugă foile de dafin, sucul de roşii şi cana de apă fierbinte, se amestecă şi se lasă la înăbuşit încă 15-20 de minute. 
 
Se scoate carnea de curcan lăsată la marinat peste noapte în frigider. Se taie slăninuţa în bucăţele de 2-3 centimetri şi se bagă în crestăturile pieptului de curcan – acesta are nevoie de puţină grăsime pentru a nu deveni fad şi uscat. 
 
Se porneşte cuptorul la 150 de grade. Se aşterne un pat de varză călită într-o tavă de cuptor mare, apoi carnea marinată. Se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor, la 150 de grade Celsius, pentru aproximativ 2,5 ore. 
 
Carnea de curcan va fi suculentă, fragedă şi foarte gustoasă, iar varza murată va fi numai bine gătită, moale, uşor de digerat. Poftă bună!