6 mezeluri din Bucureşti sunt atestate ca produse tradiţionale româneşti

Cine nu îşi doreşte să pună în farfurii produse tradiţionale din carne, făcute după reţete vechi româneşti şi din ingrediente naturale?
  • Publicat:
  • Actualizat:
6 mezeluri din Bucureşti sunt atestate ca produse tradiţionale româneşti
6 mezeluri din Bucureşti sunt atestate ca produse tradiţionale româneşti, foto 123rf.com

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării rurale susţine proiecte prin care producătorii autohtoni de produse alimentare după reţete străvechi, sunt încurajaţi să-şi înregistreze produsele tradiţionale în scopul promovării produselor locale, a diversificării producţiei, şi pentru menţinerea patrimoniului naţional în privinţa gustului şi savorii preparatelor autentice.

De curând, au fost atestate de către experţii MADR şase produse tradiţionale obţinute din carne de porc: caltaboş ţărănesc, tobă ţărănească, drob de casă, cârnaţi măcelăreşti, cârnaţi ţărăneşti, lebăr ţărănesc au fost atestate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ca produse tradiţionale româneşti. Iată câteva dintre reţetele după care se prepară.
Cârnaţii măcelăreşti se prepară din slănină tare, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, usturoi, piper negru, boia de ardei dulce. Tradiţia fabricării cârnaţilor este moştenită de la breslaşii bucureşteni de acum 200 ani şi păstrată până în prezent.
Caltaboşul ţărănesc este un preparat din carne de porc, măruntaie de porc şi orez, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit al produsului este dat de alegerea condimentelor şi de echilibrul dintre organele de porc şi grăsimea folosită la acest preparat şi afumarea corespunzătoare. Tradiţia fabricării este moştenită de la hangii bucureşteni, cu o vechime în zonă de peste 50 ani, fiind transmis de la o generaţie la alta.

Ingredientele de calitate şi reţete vechi din România

Cârnaţii ţărăneşti se obţin din spată de porc cu grăsime şi slănină tare, provenite de la porci crescuţi în ferme cu renume, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, usturoi, piper negru, boia de ardei iute. Secretul cârnaţilor stpă în prospeţimea cărnii şi a faptului că este tăiată la bardă, a ingredientelor de calitate, în proporţii corecte şi uscarea/afumarea lor corespunzătoare.

Drobul de casă atestat se obţine din ficat de porc (70%), carne porc şi prapure porc iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, piper negru , verdeţuri, ouă crude şi fierte.
Lebărul ţărănesc remarcat de experţii în alimentaţie este un preparat din ficat de porc şi carne de porc, specific sezonului rece. Ingredientele sunt fierte.
Toba ţărănească este un preparat tradiţional obţinut din rasoale şi organe de porc. Secretul gustului constă în măiestria utilizării condimentelor în amestec cu organe şi carnea de porc care aminteşte de aroma produsului tradiţional de odinioară.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”