Unde găseşti cea mai bună pâine din lume?

Un ambasador istoric, cultural şi culinar de la un capăt la altul al lumii este pâinea. Coaptă, fiartă sau prăjită, din făină de grâu, secară, mălai, orez, cu drojdie, ouă, iaurt, stafide, mac, cartofi, nuci sau simplă, ea ne domină dieta. De mii de ani.
  • Publicat:
Unde găseşti cea mai bună pâine din lume?

Un ambasador istoric, cultural şi culinar de la un capăt la altul al lumii este pâinea. Coaptă, fiartă sau prăjită, din făină de grâu, secară, mălai, orez, cu drojdie, ouă, iaurt, stafide, mac, cartofi, nuci sau simplă, ea ne domină dieta. De mii de ani.

Franţa
Aproape nimic nu se compară la gust cu tradiţionala baghetă franţuzească, proaspătă, cu coajă crocantă şi miez aerat. Acest tip de pâine trebuie să respecte însă reguli stricte. O baghetă are diametrul de 5, 6 cm şi o lungime de 60 sau 100 cm şi greutatea de 200 sau 250 g, se fabrică zilnic şi nu trebuie să conţină aditivi. De obicei, reţeta conţine făină albă, apă, drojdie şi sare, dar artizanii francezi înlocuiesc drojdia cu prefermenţi: ”poolish” sau ”biga” pentru o textură specială.

Germania
Este ţara cu cea mai mare varietate de pâine din lume, după cum se laudă locuitorii ei. Mai mult de 400 de tipuri de pâine de bază şi 1.000 de tipuri de chifle, covrigi şi produse de patiserie se fabrică zilnic. De altfel, Germania se află în topul celor mai mari consumatori de pâine din lume (pe cap de locuitor). Deşi pâinea se face în general din ingrediente simple: diverse tipuri de făină, iaurt, miere, drojdie, unele tipuri de pâine necesită mult timp pentru preparare, chiar şi 21 de ore.

Rusia
Vecinii noştri preferă pâinea de secară. Aceasta are un conţinut mai mare de fibre decât majoritatea tipurilor de pâine, o aromă mai puternică şi conferă rapid senzaţia de saţietate. Se recomandă şi în curele de slăbire, pentru normalizarea colesterolului şi a glicemiei, îmbunătăţirea digestiei. Reţeta poate fi exclusiv din făină de secară sau combinată cu alte tipuri de făină. Pâinea de secară este foarte populară şi în ţările Scandinave, ţările Baltice şi Finlanda.

Liban
Tradiţionala lipie arăbească se numeşte ”khubz” şi se întâlneşte în Peninsula Arabiei, Liban, Palestina, Siria, Iordania. Se foloseşte la împachetarea shawarmei, dar şi alături de falafel, humus, bulgur sau tabouleth. Lipiile arăbeşti se pot cumpără şi din marile magazine din România, însă se pot prepara şi acasă din 500 g făină, 25 g drojdie proaspătă, 250 ml apă, sare, un vârf de cuţit de zahăr. Aluatul dospit 1 h se întinde cu sucitorul, iar lipiile se coc circa 2 minute fiecare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân