Ridichea neagră, varza şi gulia – legumele iernii 2020. De ce să le consumi?

Consumul de fructe şi legume bogate în vitamina C este foarte recomandat iarna pentru a susţine sistemul imunitar. Consumaţi şi ridichea neagră, varză şi gulie.
  • Publicat:
Ridichea neagră, varza şi gulia - legumele iernii 2020. De ce să le consumi?
Ridichea neagră, varza şi gulia - legumele iernii 2020. De ce să le consumi? foto Shutterstock

Deşi auzim tot mai des vorbindu-se despre importanţa alimentaţiei sezonale, ne pierdem printre rafturile pieţelor, supermarketurilor şi ale aprozarelor pline cu legume şi fructe din toate sezoanele. Paradoxal sau nu, dar în sezonul rece mulţi români consumă mai des ardei gras, roşii, castraveţi decât legume specifice iernii. Specialiştii de la Institutul Fundeni Bucureşti recomandă să consumaţi cu încredere în această perioadă trei legume de iarnă – varza, ridichea neagră şi gulia.

Starea de sănătate este bunul cel mai de preţ, chiar dacă devenim conştienţi de acest adevăr abia când ne pierdem sănătatea şi trudim ceva timp până o recăptăm. Aşadar, consultul de rutină la medic şi analizele anuale obligatorii sunt la fel de importante precum odihna, mişcarea şi alimentaţia sănătoasă.
Specialiştii de la Institutul Fundeni din Bucureşti atrag atenţia asupra importanţei alimentaţiei de sezon şi recomandă consumarea legumelor de iarnă. Acestea au o cantitate mare de vitamina C şi pot avea efect antiiflamator şi antitusiv. Împrieteniţi-vă cu ridichea neagră, varza şi gulia.
Acestea se pot consuma fie în stare crudă – sub formă de salate, sau gustări, fie integrate în mâncare.

Ridichea neagră – o legume ce merită descoperită

Despre ridichea neagră se vorbeşte mai mult atunci când vine vorba despre remedii pentru tuse la copii, siropul de tuse la copiii mici este încă un subiect controversat. Aproape toată lumea a auzit că dacă scobeşti o ridiche neagră şi pui miere în interior, în câteva ore siropul obţinut se poate consuma pentru a calma tusea. Însă, ridichea neagră are mult mai multe proprietăţi nutritive – conţine fibre, fier, cupru, magneziu, potasiu, vitamina A, vitamina B, vitamina C. Consumul regulat de ridiche neagră susţine sănătatea ficatului.

Salata de varză merită consumată şi zilnic iarna

Varza este asociată la români iarna cel mai des cu sarmalele sau ciolanul afumat. Însă, salata de varză poate fi consumată chiar şi zilnic datorită proprietăţilor ei nutritive. În plus, varza este unul dintre cele mai accesibile alimente cumpărate în sezon.
Calculaţi dumneavoastră cât costă o porţie de salată de varză dacă o preparaţi acasă.


În plus, varza murată este benefică şi pentru menţinerea echilibrului florei intestinale. Se recomandă alături de kefir şi persoanelor care au făcut tratamente cu antibiotice.
Despre varză experţii în alimentaţie spun că este o legumă bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului şi a bolilor de inimă prin neutralizarea radicalilor liberi.
Datorită conţinutului de fibre, ajută la normalizarea tranzitului intestinal. Varza conţine şi acid folic, deci şi femeile însărcinate pot consuma cu încredere.

Gulia – excelentă pe post de gustare la orice oră

Cine a cumpărat gulii în ultimul an să ridice mâna sus? Cine nu, să meargă să cumpere. Această legumă minunată este sub apreciată astăzi. A se consuma crudă, în salate sau chiar în sucuri. Este bogată în vitamine şi minerale şi are un conţinut scăzut de calorii – 27 calorii la 100 g, dar conţine vitamina C şi grupul de vitamine B. Se recomandă în curele de slăbire şi pentru detoxifierea organismului. În plus, puteţi explora modul în care alte popoare gătesc gulia.

 

Fotografii Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
5 trucuri pentru o digestie uşoară
5 trucuri pentru o digestie uşoară
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân