Postul intermitent: bun sau rău? Nutriţionistul Gianluca Mech explică

Postul intermitent este un nou trend în materie de diete, dar cât este de sănătos pentru organism?
Postul intermitent: bun sau rău? Nutriţionistul Gianluca Mech explică
FOTO: 123rf.com / Postul intermitent: bun sau rău? Nutriţionistul Gianluca Mech explică

Postul intermitent sau ”Intermittent Fasting”, nu mai este nicio noutate, reprezentând un nou trend în materie de slăbit şi diete, în special în rândul vedetelor de la Hollywood. Acesta presupune să nu mănânci nimic timp de 16 ore, între cină şi următoarea masă de a doua zi, acest proces având numeroase beneficii pentru organism. Bineînţeles, există mai multe programe de post intermitent. Nutriţionistul Gianluca Mech ne spune însă adevărul despre efectele mai mult sau mai puţin benefice ale postului intermitent!

“În ultimii ani s-a vorbit mult despre acest post intermitent, uneori ca şi cum ar fi o noutate. De fapt, această metodă are rădăcini străvechi în aproape toate religiile şi este folosită ca o practică pentru întărirea spiritualităţii unei persoane, mai degrabă decât ca o abordare terapeutică. Această nouă popularitate a postului provine din faptul că a fost studiat pentru proprietăţile sale de regenerare a celulelor deteriorate”, spune Gianluca Mech.

“Procesul de regenerare se întâmplă deoarece postul este, în sine, o sursă de stres şi provoacă o reacţie de adaptare, la fel ca exerciţiile fizice: ambele sunt, de fapt, stimuli hormonali definiţi. Ei provoacă daune care nu te omoară, ci te întăresc”, explică Gianluca Mech.

Nutriţionistul vorbeşte totodată şi despre riscurile şi pericolele la care ne putem expune în urma postului intermitent şi cum acesta poate afecta organismul.

“Riscul este posibilitatea unui dozaj greşit: dacă postesc prea mult, obţin doar un efect dăunător şi nu unul benefic. Adoptaţi postul folosind o abordare 16-8: adică ţineţi acest post timp de 16 ore şi menţineţi aportul de alimente pe perioadă de 8 ore. Acest lucru se poate face sărind peste micul dejun, luând cina mai devreme şi prânzul mai târziu.  Faceţi acest lucru de maximum 2 ori pe săptămână, deoarece postul este stresant pentru organism. Ţinerea lui pe o perioadă mai lungă de tip creşte nivelul cortizolul, iar cortizolul este un imunosupresor”, continuă Gianluca Mech.

“La o analiză mai aprofundată, postul nu este chiar necesar. Ar fi suficient să se creeze un echilibru între nevoi şi consum şi, pur şi simplu, să se urmeze o dietă corectă, dar această abordare aparent nu are aceeaşi fascinaţie. Un lucru fundamental trebuie menţionat în mod clar despre postul intermitent: nu este o practică terapeutică şi nu este o practică de dezintoxicare”, concluzionează specialistul.