Nutriţionistul Gianluca Mech: ce se întâmplă în corp atunci când consumăm mere

Merele în dietă sunt sănătate curată, iar asta datorită beneficiilor pe care le aduc în organism.
24.10.2019 |
Nutriţionistul Gianluca Mech: ce se întâmplă în corp atunci când consumăm mere
FOTO: 123rf.com / Nutriţionistul Gianluca Mech: ce se întâmplă în corp atunci când consumăm mere

Merele sunt unele dintre cele mai populare fructe, iar asta pentru motive bine întemeiate. Sunt fructe extrem de sănătoase, care aduc organismului multe beneficii, lucruri demonstrate ştiinţific. Se spune chiar că ”Un măr pe zi ţine doctorul departe”, dar cât de sănătos este, de fapt, acest fruct pentru organism? Nutriţionistul Gianluca Mech explică ce se întâmplă mai exact în corp atunci când consumăm aceste fructe.

“Merele sunt fructe excelente pentru a fi introduse în dieta ta zilnică. Conţin foarte puţin zahăr şi o substanţă fibroasă, numită pectină, care ajută la controlul absorbţiei zahărului în sânge. Pectina şi celelalte fibre conţinute de măr acţionează, de asemenea, împotriva colesterolului. De fapt, acestea împiedică absorbţia colesterolului şi îi facilitează eliminarea. Deci, consumul de mer vă ajută să vă protejaţi de apariţia bolilor cardiovasculare”, declară Gianluca Mech.

Pe lângă faptul că ne protejează împotriva bolilor cardiovasculare, aflăm că merele mai au şi o mulţime de alte beneficii.

“Merele conţin şi apă în cantităţi mari, furnizând astfel corpului nostru lichide. Acestea conţin vitamina A, ce are proprietăţi antioxidante, vitaminele B1 şi B2, care guvernează principalele funcţii ale organismului, vitamina C, care ajută la apărarea sistemlui imunitar şi vitamina PP. Una dintre componentele fitochimice ale mărului este quercetina, care ajută la prevenirea problemelor cardiovasculare, a bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, astmul şi chiar contracţiile musculare”, explică Gianluca Mech.

În caz că nu ştiaţi, merele sunt recomandate şi pentru o bună sănătate orală. Trebuie să ţinem însă cont de faptul că şi coaja acestui fruct aduce multe beneficii sănătăţii, atâta timp cât merele provin din culturi organice.

“Merele conţin numeroase săruri minerale, în special potasiu, sulf, fosfor, calciu, magneziu, sodiu, fier şi fluor. Acesta din urmă transformă mărul  într-un veritabil apărător al sănătăţii dentare. De asemenea, merele conţin fenoli şi flavonoide, substanţe în mod natural antitumorale şi prezente atât în pulpă, cât şi în coajă, motiv pentru care cel mai corect este să consumăm mărul cu tot cu coajă. Mai mult, este foarte important să alegeţi mere cultivate organic, pentru a evita problemele cauzate de pesticide şi substanţele chimice utilizate în cultivarea tradiţională, care pot fi găsite în coajă”, explică nutriţionistul Gianluca Mech.