Murăturile: beneficii şi contraindicaţii!

Dacă nu ai apucat încă să pui murăturile de iarnă, acum vei afla ce mare lucru ai pierdut, căci vitaminele şi mineralele sunt la mare preţ în sezonul rece şi, cum nu avem la îndemână tot timpul anului legume proaspete, murăturile sunt soluţia ideală pentru ca organismul nostru să facă faţă tuturor microbilor.
  • Publicat:
Murăturile: beneficii şi contraindicaţii!

Dacă nu ai apucat încă să pui murăturile de iarnă, acum vei afla ce mare lucru ai pierdut, căci vitaminele şi mineralele sunt la mare preţ în sezonul rece şi, cum nu avem la îndemână tot timpul anului legume proaspete, murăturile sunt aliaţii noştri de seamă în lupta cu temutele viroze şi afecţiuni respiratorii.

Pentru gospodinele care au fost mai rapide şi au apucat deja să umple debaraua cu gogonele, varză, castraveţi şi ce le-a mai picat pe mână, nu este probabil un secret reţeta perfectă de murături, deşi se întâmplă frecvent ca multe doamne să plece ochiul la rândurile scrise pe plicurile de conservanţi şi nu se pot abţine să nu le arunce în apa în care vor pluti minunatele gogonele.

Pentru cealaltă categorie de gospodine, respectiv cele în devenire sau doar aspirante, există pe lume reţeta cea mai simplă de pus murături: apă şi sare. Fără nici un alt adaos, de tipul zahărului sau oţetului. Ce să mai pomenim de plicurile cu prafuri dubioase… Nici vorbă. O lingură de sare la un litru de apă, iar murăturile tale vor deveni vedetele meselor servite în familie.

Atunci când fermentează legumele iau naştere bacteriile care, împreună cu microflora din organism, vor ajuta la întărirea imunităţii, vor atenua simptomele alergiilor şi chiar vor avea efect anticancerigen, deoarece acestea au capacitatea de a reduce inflamaţia din corp, una dintre principalele cauze ale apariţiei cancerului.

De asemenea, trebuie ţinut cont şi de modul în care sunt consumate murăturile, punându-se accentul pe combinaţiile de alimente. De exemplu, se recomandă consumul de murături lângă leguminoase, cartofi sau carne.

Varza murată este excelentă în astfel de cazuri şi, pe lângă gustul său inconfundabil, aduce organismului multă vitamina C şi contracarează efectele negative ale cărnii roşii. În acelaşi timp, substanţele active din murături şi din varză, în mod deosebit, ajută în procesul de detoxifiere, făcându-le ideale în curele de slăbire.

Citeşte aici mai multe despre beneficiile verzei murate

Deoarece nu au adaos de zahăr, murăturile sunt indicate în dietă pentru că au foarte puţine calorii, zero grăsimi şi cantităţi mari de fibre, care sunt esenţiale pentru o digestie sănătoasă.  De asemenea, murăturile sunt o sursă bogată de minerale precum magneziu, fier şi calciu, esenţiale pentru buna desfăşurare a funcţiilor organismului.

Mare atenţie însă la cantitatea de sare pe care o pui la murături!

O mare importanţă o au şi condimentele pe care dorim să le adăugăm la murături. Dacă, de exemplu, folosim mărar şi usturoi pentru a da un plus de aromă gogonelelor, vom beneficia de efectele pozitive ale tuturor acestor plante. Mărarul are flavonoide, cu rol de regenerare a ţesuturilor, usturoiul ajută la echilibrarea bacteriilor din organism iar câteva boabe de muştar ajută digestia şi previn balonarea.

Pe de altă parte, murăturile nu sunt pentru toată lumea, la fel cum caviarul nu poate fi degustat decât de către cei mai avuţi dintre pământeni. Însă, în cazul murăturilor nu se pune problema din punct de vedere financiar, ci mai degrabă din punct de vedere al reacţiilor adverse pe care le pot da atunci când sunt consumate de persoane care suferă de probleme de sănătate.

Astfel de categorii sunt suferinzii de boli renale, hipertensivii sau cei care prezintă insuficienţă cardiacă, dar şi diabeticii, bolnavii cu afecţiuni gastrice sau hepatice, cei cu afecţiuni asociate cu retenţia de apă şi cei care se confruntă frecvent cu dureri de cap sau migrene.

Despre murături Mihaela Bilic scria recent pe Facebook:

Sunt garnitura perfectă la orice tip de carne, merg bine în post cu ghivecele de legume, zacuscă pe pâine sau tocăniţă de cartofi. Sunt gospodine care ştiu să le „împodobească” de sărbătoare: asortate cu varza rosie, decorate cu rondele de morcov şi ţelină sau combinate cu bucheţele de conopidă. Folosiţi-le şi pe cele mai coapte chiar dacă nu sunt la fel de tari, pulpa lor roză şi gustul uşor dulceag îl întrec pe cel al pepenelui murat.
Şi ca un mic secret pentru păstrarea fermităţii şi a limpezimii, folosiţi bastonaşe de hrean.
Gogonelele sunt o sursă excelentă de vitamina C pentru sezonul rece şi cu siguranţă mai bune decât alte legume proaspete aduse de la sute de kilometri şi ţinute cu săptămânile prin depozite. Borcanele cu murături nu trebuie să vă lipsească din cămară, ele ţin nu numai de tradiţia noastră culinară, dar şi de sănătate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Slăbeşte 7 kg cu noua dietă germană
Slăbeşte 7 kg cu noua dietă germană
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”