Kaki, „fructul zeilor”. Seamănă cu roșia, dar tratează artrita și diabetul. Nu-l mânca dacă iei aceste pastile!

Sigur ai auzit de fructul kaki, dar iată ce efecte are asupra sănătății, cum poate fi consumat și cu ce medicamente poate interacționa!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Kaki, „fructul zeilor”. Seamănă cu roșia, dar tratează artrita și diabetul. Nu-l mânca dacă iei aceste pastile!
Foto: shutterstock

Fructul kaki, cunoscut şi ca ”fructul zeilor”, este un fruct originar din China care se adaptează uşor condiţiilor climatice şi pe care-l găsim tot mai des în supermarketuri. Fructele kaki au o nuanţă roşu-maroniu sau oranj, se aseamănă foarte mult ca formă cu roşiile şi cresc în pomi. Există numeroase tipuri de fructe kaki, dar cele mai cunoscute sunt Hachiya şi Fuyu.

Fructele kaki de tip Hachiya, sub formă de inimă sunt astringente, ceea ce înseamnă că au un conţinut mare de chimicale numite taninuri care oferă un gust amărui. Din acest motiv, ideal este să se consume fără coajă. În schimb, în cazul fructului kaki Fuyu, deşi conţin taninuri sunt considerate non-astringente.

Spre deosebire de prima variantă, cele Fuyu se aseamănă foarte mult cu roşiile ca formă şi pot fi consumate fără să le fie îndepărtată coaja. Fructul kaki poare fi consumat proaspăt, uscat sau gătit, acesta fiind deseori folosit în băuturi, plăcinte, jeleuri şi budinci.

Cum se consumă fructul kaki

Fructul kaki poate fi folosit în numeroase preparate, deoarece oferă un plus de valori nutriţionale. Aceste fructe pot fi consumate proaspete, ca gustare sau utilizate în diferite reţete delicioase:

  • în salate
  • cu iaurt grecesc şi ovăz
  • la cuptor
  • în prăjituri
  • în salată de fructe
  • la cuptor cu piept de pui
  • în smoothie

Beneficii pentru sănătate

Are grijă de sănătatea inimii. Bolile de inimă sunt principala cauză a mortalităţii în întreaga lume. Din fericire, multe dintre tipurile de boli de inimă pot di prevenite reducând factorii de risc precum dietele nesănătoase. Un amestec puternic de nutrienţi se regăseşte în fructul kaki, fiind o alegere extraodinară pentru o inimă sănătoasă. O dietă bogată în flavonoide ajută la scăderea tensiunii arteriale, reduce colesterolul LDL şi scade inflamaţiile.

Ajută la reducerea inflamaţiilor. Afecţiuni precum bolile de inimă, artrita, diabet, cancer şi obezitate se află în strânsă legătură cu inflamaţiile cronice. Din fericire, alimente bogate în compuşi antiinflamatorii pot reduce inflamaţiile şi reduce riscurile de apariţie a acestor boli. Fructul kaki este o sursă excelentă de vitamina C, conţinând 20% din necesarul zilnic recomandat. Vitamina C ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi.

Sprijină sănătatea vederii. Fructul kaki conţine o cantitate mare de vitamina A şi antioxidanţi necesari pentru sănătatea vederii. Vitamina A sprijină funcţionarea conjunctivei şi a corneei. Dietele bogate în luteină şi zeaxantină pot reduce riscul de apariţie a anumitor boli de vedere, inclusiv degenerarea maculară care afectează retina şi produce pierderile de vedere.

Ce proprietăţi are fructul kaki

Bogat în nutrienţi. În ciuda dimensiunii sale destul de mici, fructul kaki conţine o cantitate impresionantă de nutrienţi. 168 de grame de kaki conţin:

  • Calorii: 118
  • Carbohidraţi: 31 grame
  • Proteine: 1 gram
  • Grăsimi: 0.3 grame
  • Fibre: 6 grame
  • Vitamina A: 55% din necesarul zilnic recomandat
  • Vitamina C: 22% din necesarul zilnic recomandat
  • Vitamina E: 6% din necesarul zilnic recomandat
  • Vitamina K: 5% din necesarul zilnic recomandat
  • Vitamina B6: 8% din necesarul zilnic recomandat
  • Potasiu: 8% din necesarul zilnic recomandat
  • Cupru: 9% din necesarul zilnic recomandat
  • Mangan: 30% din necesarul zilnic recomandat

De asemenea, fructele kaki sunt surse ideale de tiamină (B1), riboflavin (B2), acid folic, magneziu şi fosfor. Un singur fruct kaki conţine peste jumătate din necesarul zilnic recomandar de vitamina A, o vitamină grasă-solubilă critică pentru funcţionarea corespunzătoare a sistemului imunitar, a vederii şi dezvoltării fetale. Pe lângă vitamine şi minerale, fructele kaki conţin compuşi precum taninuri, flavonoide şi carotenoide, care au un impact important asupra sănătăţii. Frunzele de kaki conţin cantităţi mari de vitamina C, taninuri şi fibre.

Sursă bogată în antioxidanţi. Fructele kaki conţin compuşi benefici care au calităţi antioxidante. Antioxidanţii ajută la prevenirea sau încetinirea deteriorării celulelor, contracarând stresul oxidativ, proces declanşat de moleculele instabile cunoscute şi ca radicali liberi. Stresul oxidativ se află în strânsă legătură cu anumite boli cronice ca bolile de inimă, diabet, cancer şi condiţii neurologice precum Alzheimer.

Din fericire, consumul de alimente bogate în antioxidanţi ajută în lupta împotriva stresului oxidativ, iar astfel scade riscul apariţiei anumitor boli cronice. Dietele bogate în flavonoide, antioxidanţi puternici care se găsesc în concentraţii mari în coaja şi pulpa fructului kaki, scad riscul apariţiei bolilor de inimă, a declinului mental care apare odată cu înaintarea în vârstă, dar şi a cancerului de plămân.

Bogat în fibre. Ştim prea bine că atunci când vorbim de colesterolul LDL, acesta poate creşte riscul apariţiei bolilor de inimă, accidentului vascular cerebral şi a infarctului. Alimentele bogate în fibre solubile precum fructele şi legumele ajută la scăderea nivelului de colesterol prin eliminarea excesului acestuia din corp.

Efecte adverse

Reacțiile alergice produse de fructul kaki sunt destul de rare, dar nu inexistente! Alergiile pot fi ușoare, cu simptome precum dureri de stomac sau stări de greață. Există studii care sugerează o conexiune între alergiile la latex și potențialul reacțiilor alergice la kaki.

Nu mânca kaki dacă iei aceste pastile!

Medicamentele pentru hipertensiune pot interacționa cu acest fruct, iar asta pentru că fructul kaki poate reduce tensiunea arterială. Așadar, dacă iei pastile pentru hipertensiune și mănânci kaki, riști ca tensiunea arterială să-ți scadă foarte mult.

Printre acestea se numără captopril (Capoten), enalapril (Vasotec), losartan (Cozaar), valsartan (Diovan), diltiazem (Cardizem), amlodipină (Norvasc), hydrochlorothiazidă (HydroDiuril), furosemidă (Lasix).

De asemenea, medicamentele pentru coagularea sângelui pot interacționa cu fructul kaki și poate crește riscul de apariție a vânătăilor și sângerărilor.

Printre acestea se numără aspirina, clopidogrel (Plavix), dalteparină (Fragmin), enoxaparină (Lovenox), heparină, indomethacină (Indocin), ticlopidină (Ticlid), warfarină (Coumadin).

Surse: MedicalNewsToday, WebMd, Healthline

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”