Ghimbirul alunga astenia

Oboseala, apatie, stari de nervozitate, insomnii, mai pe scurt: ai de-a face cu astenia de primavara. Renunta la energizantele clasice si fa o cura cu ghimbir.
  • Publicat:
Ghimbirul alunga astenia
Ghimbirul alunga astenia

Oboseala, apatie, stari de nervozitate, insomnii, mai pe scurt: ai de-a face cu astenia de primavara. Renunta la energizantele clasice si fa o cura cu ghimbir. Te vei simti excelent si vei avea un tonus de indiviat!

Ghimbirul a avut fani inca din Antichitate: in Grecia, renumitul Pitagora a fost unul dintre promotori. In medicina chineza, ghimbirul se foloseste de peste 2.000 de ani pentru tratarea unor probleme precum balonarea abdominala, tuse, stari de voma, diaree, reumatism.

De asemenea, aceasta radacina este folosita si in medicina ayurvedica si in cea tibetana pentru calmarea unor inflamatii ale oaselor: artrite, reumatism etc. Pe de alta parte, regele Henry al VIII-lea al Angliei a folosit ghimbir pentru a se trata de ciuma.

Fara dureri de cap

Inca nu s-a dovedit daca ghimbirul ajuta sau nu in tratarea unor boli precum cea de care a suferit acest rege englez, insa exista numeroase studii care dovedesc ca putem combate greata si starile de voma provocate de sarcina sau rau de mare, rau de inaltime sau rau de masina cu ghimbir proaspat sau praf.

Un astfel de studiu este cel efectuat de catre un grup de cercetatori japonezi care considera ca „gingerolul”, un compus din ghimbir este responsabil pentru blocarea reflexului de a vomita. Un sfert de lingurita de praf de ghim­bir luat cu 20 de minute inainte de o calatorie cu vaporul poate ajuta timp de 4 ore per­soanele care au rau de mare.

Un remediu popular cu acelasi efect, combaterea starii de greata provocata de raul de miscare, este si ceaiul de ghimbir (peste apa fierbinte se adauga 3, 4 bucati de ghimbir).

Cercetatorii din Danemarca au descoperit ca aceasta radacina ne ajuta sa evitam instalarea unei migrene cu ajutorul unei treimi de lingura de praf sau ghimbir proaspat administrata inca de la primele simptome. De altfel, medicii danezi recomanda ceaiul de ghimbir si pentru calmarea durerilor cauzate de artrita (o jumatate de lingura de ghimbir este concentratia ideala pentru acest efect). De asemenea, s-a descoperit ca ghimbirul combate formarea cheagurilor de sange, la fel ca si aspirina.

Usturoiul si ghimbirul fac casa buna

Ghimbirul contine aproximativ 4 uleiuri volatile, acestora datorandu-se calitatile medicale, mirosul si gustul: “zingiberene”, “bisabolene” dau aroma ghimbirului, iar gustul sau putin “intepator” este dat de “gingerol” si “shogaol” – acestea fiind responsabile si pentru efectele anti-greata si anti-voma ale ghimbirului.

Este recomandat sa folosim ghimbir proaspat in diverse combinatii de alimente si alaturi de usturoi. In Anglia se consuma si bere de ghimbir.

Desi are efecte benefice, specialistii ne indeamna sa consumam ghimbir o singura data pe zi. Iata cateva doze recomandate: pentru efect anti-vomitiv: 0,5-2 g zilnic; artrite: 1, 2 g zilnic. In cazul starilor de greata provocate de graviditate, se poate administra pana la 1 g zilnic, cu acordul medicului curant, insa nu pe o perioada indelungata.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”