Criza financiara ne ingrasa

O data ce economia a intrat la apa, iar criza financiara a devenit cel mai dezbatut subiect in toate cercurile, nutritionistii au observat o tendinta de ingrasare peste masura in special acolo unde puterea de cumparare a scazut dramatic.
  • Publicat:
Criza financiara ne ingrasa
Criza financiara ne ingrasa

O data ce economia a intrat la apa, iar criza financiara a devenit cel mai dezbatut subiect in toate cercurile, nutritionistii au observat o tendinta de ingrasare peste masura in special acolo unde puterea de cumparare a scazut dramatic.

“Cum asa?”, s-ar putea intreba multi dintre noi, gandindu-ne ca logic ar fi fost sa slabim cu totii ingrijorator de mult, ajungandu-se pana acolo unde inanitia va concura direct cu boli grave precum cancerul, afectiunile cardiovasculare sau SIDA, si asta in statele dezvoltate.

Ei bine, dupa ce au studiat bine problema, nutritionistii britanici au descoperit ca mecanismul pe care criza financiara l-a declansat este unul cat se poate de rational: lipsa sigurantei creeaza stres, care la randul lui da startul mancatului compulsiv. Vestea proasta este ca vanzarile de fructe si legume proaspete au luat-o la vale, cei mai multi dintre noi ingramadindu-ne in fast-food-uri.

De ce alegem mancarea nesanatoasa?

Pentru ca asigura rapid un aport mare e energie. In plus este mai gustoasa si ne face sa mai uitam de buzunarele goale. Ciocolata, inghetata, napolitane trase prin glazura, pizza, bomboane, prajituri, toate creeaza rapid senzatia de satietate. Gresit, spun specialistii care ne sfatuiesc sa alegem mancarea sanatoasa (carbohidratii bruni si proteinele din carne slaba) si miscarea regulata care bine-dispune, creste increderea in propria persoana si reduce apetitul.

Te simti inutila?

Faptul ca ti-ai pierdut slujba te face sa te simti inutila, incapabila sa contribui la dezvoltarea personala sau sa-i asiguri propriei familii un viitor. Sub imperiul stresului creat de aceasta situatie, ti-ai gasit refugiul in mancare? Nu aceasta este solutia, spun nutritionistii, adaugand ca cele mai bune alimente pentru combaterea starilor anxioase sunt cele care furnizeaza un aport energetic mai lent, dar de durata.

Acestea te ajuta sa-ti pastrezi calmul. Mananca asadar paine integrala, cereale, fructe, legume, carne de pui, peste si oua. Sau consulta lista de mai jos cu alimente care lupta impotriva stresului:

1. Avocado – este bogat in calorii si grasimi insa mononesaturate, adica bune, care te ajuta sa-ti pastrezi pielea si parul sanatoase si iti protejeaza inima de eventuale afectiuni. Poti sa-l prepari sub forma de pasta, va fi delicios!

2. Lapte –
cercetatorii au confirmat recent ceea ce bunicii nostri ne tot spuneau de cand eram mici: un pahar de lapte cald ne relaxeaza si ne ajuta sa dormim mai bine. Un studiu efectuat la Universitatea din California arata ca laptele reduce starile de anxietate si iritabilitate, precum si depresiile. Nu-ti place laptele? Adauga-l in ceai sau fa-ti un latte!

3. Portocale –
contin cantitati mari de vitamina C care ajuta la relaxare. Un studiu german arata ca oamenii care mananca constant portocale sau beau suc de portocale au un nivel scazut de cortizol in sange (hormonul stresului).

4. Spanac –
bogat in magneziu, un mineral ce scade nivelul stresului in organism. In plus, contine mult fier, ceea ce sporeste rezervele energetice, bine-dispunandu-ne.

Alimente ce cresc nivelul de stres:

1. Alcoolul –
nu creste neaparat nivelul stresului in organism, insa intensifica strarea sufleteasca pe care o ai la momentul in care te asezi la masa cu paharul in fata. Asadar, daca esti stresata, dupa cateva pahare vei fi si mai stresata.

2. Zahar –
asigura rapid o senzatie de satietate, urmata de o cadere brusca a energiei, care te va lasa epuizata si tafnoasa.

3. Cafeina –
o ceasca de cafea zilnic nu este nimic rau, dimpotriva. Pentru unii dintre noi este sanatate curata. Daca exagerezi insa, iti afecteaza somnul si te vei simti obosita. Si nervoasa!

4. Chipsuri, snaksuri, hamburgheri –
studiile arata ca mancarea de tip junk-food creeaza o stare de iritabilitate si nervozitate.

Citeste si Te-a lovit criza si ai depresii? Iata cum le invingi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân