Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Chef Emmanuel Perrodin: ”Să mâncăm carne o dată pe săptămână, dar de calitate superioară!”

Celebrul chef Emmanuel Perrodin din Provence, Franţa a gătit în România cu ocazia operaţiunii Goût de France, foto Ambasada Franţei la Bucureşti Celebrul chef Emmanuel Perrodin din Provence, Franţa a gătit în România cu ocazia operaţiunii Goût de France, foto Ambasada Franţei la Bucureşti

O dimineaţă rece de primăvară ”îmblânzită”de magnoliile înflorite din curtea Ambasadei Franţei la Bucureşti m-a găsit faţă în faţă cu un celebru chef din Provence, Franţa - Emmanuel Perrodin. În vârstă de 45 de ani, maestrul bucătar a făcut studii de istorie, însă la vârsta de 30 de ani şi-a descoperit adevărata vocaţie – gastronomia. Am aflat cât de simplu este să gătim acasă şi cum să alegem ingredientele.

Atunci când a hotărât să înceapă fascinanta incursiune în lumea gastronomiei, după mai multe etape de formare, Perrodin a preluat funcţia de chef în restaurante precum Relais 50 din Portul vechi din Marsilia. În 2015, el a părăsit celebrul restaurant pentru a aprofunda relaţia dintre gătit şi arte, prin spectacole precum "Savoarea artelor" sau "În carnea sunetului". A devenit şi co-fondator al proiectului  "Œuvres Culinaires Originales", care îmbină arta şi gastronomia, şi fost preşedinte al Conservatorului Internaţional al Bucătăriei Mediteraneene (CICM) şi membru al "Gourméditerranée", o asociaţie de bucătari de renume care promovează gastronomia mediteraneană. De data aceasta, chef Perrodin s-a aflat în România în cadrul operaţiunii Goût de France/Good France, care promovează gastronomia franceză, parte a patrimoniului UNESCO, în întreaga lume. De asemenea, chef Perrodin a gătit alături de Alex Petricean - chef clasat primul în topul bucătarilor români din ghidul Gault&Millau în 2018 - dar şi alături de chef Cristian Cîrnu de la Reşedinţa Franţei. Toate aceste detalii din CV-ul lui m-au făcut să cred că voi primi informaţii despre ingrediente ultra preţioase care să ne umple în stil franţuzesc (minimalist) farfuriile. Discuţia a fost însă foarte relaxată şi înţeleaptă cu accent pe natural, local şi în spiritul conservării resurselor.

Chef Emmanuel Perrodin şi chef Cristian Cîrnu la Ambasada Franţei la Bucureşti 

Chef Emmanuel Perrodin ”Untul face viaţa mai gustoasă”

CSÎD: Ce aţi mâncat la micul dejun?
Chef Emmanuel Perrodin:
Pâine, unt şi o cafea. Nimic special.
CSÎD: Există un o reţetă a micului dejun ideal pentru sănătate, frumuseţe, energie?
Chef Emmanuel Perrodin:
Nu. Şi nimeni nu poate şi nu trebuie să ne impună ce să mâncăm.
CSÎD: Unt, unt şi iar unt. De ce francezii folosesc atâta unt?
Chef Emmanuel Perrodin:
Untul înseamnă viaţă. Râde. Untul face totul mai gustos, datorită grăsimii, Folosit la gătit untul face ingredientele delicioase. Dar folosesc şi uleiul de măsline şi îl recomand.

Uleiul de măsline şi legumele ne menţin sănătoşi

CSÎD: Se spune că dieta mediteraneeană este cea care ar putea salva ”inimile planetei”. Credeţi asta?
Chef Emmanuel Perrodin:
Da. Uleiul de măsline extravirgin este extraordinar pentru sănătate. Alături de legume constitue baza bucătăriei mediteraneene. Ar trebuie să învăţăm cât mai multe reţete vegetariene.

Reţete vegetariene simple de la chef Emmanuel Perrodin

CSÎD: Daţi-ne exemplu de 3 reţete simple şi gustoase fără carne.
Chef Emmanuel Perrodin: Alioli din Provence
  – pisăm într-un mojar usturoi. Mult usturoi. Apoi punem un gălbenuş de ou şi amestecăm adăugând şi ulei de măsline. Se pune peste legume fierte şi legume crude. Este extraordinar.
O altă reţetă foarte simplă este una cu conopidă. Iubesc leguma asta încă din copilărie şi felul în care est-europenii o gătesc. Se pune conopida la cuptor stropită cu ulei de măsline şi se lasă până se face crocantă. Este delicioasă.
Rădăcină de ţelină învelită în aluminiu şi ”uitată” în cuptor. Cu ceva condimente. Este gustoasă de-a dreptul.

Chef Emmanuel Perrodin şi Mădălina Drăgoi, Ce se întâmplă, doctore

Chef Emmanuel Perrodin: ”Dacă nu plătim preţul real al cărnii, nu avem nici calitate reală”

CSÎD: Cum facem cu carnea? Astăzi fermele de animale sunt unul dintre poluatorii cei mai mari ai planetei...
Chef Emmanuel Perrodin: Carnea. Ideea este că animalele crescute special pentru carne nu au o viaţă adevărată. Noi nu plătim preţul real al cărnii. Aş recomanda să mâncăm carne o dată pe săptămână, dar dintr-o sursă naturală, de la un animal crescut în libertate.
La fel şi cu ouăle. Dacă plăteşti 10 eurocenţi pe un ou, acela nu este preţul real. Costă mult mai mult să produci un ou sănătos.
CSÎD: Gătiţi cu ingrediente locale şi sezonale. Şi totuşi, sunt atât de multe legume şi fructe minune pe alte continente. Media le promovează atât de mult.
Chef Emmanuel Perrodin:
De acord, sunt foarte multe legume, fructe cu super proprietăţi în toate colţurile lumii. Dacă ele pot ajunge la noi în farfurie şi după 2, 3, 4 săptămâni. Atunci prospeţimea se pierde şi multe ingrediente senzaţionale se pierd. Vă dau un exemplu personal. Am fost mulţi ani îndrăgostit de gustul verzei de Bruxelles. Dar când am avut ocazia să o gust imediat după ce am cules-o dintr-o grădină, nu am putut crede! Ce gust, ce dulceaţă, ce arome. Varza de Bruxelles proaspătă e ca o bomboană!
CSÎD: Aşadar, promovaţi prospeţimea. Iar cei îndrăgostiţi de avocado, să meargă să-l culeagă direct de la sursă.
Chef Emmanuel Perrodin:
Da!
CSÎD: Provence. Regiunea dumneavoastră. Câmpuri de levănţică sunt cele care apar în mintea oricărei persoane care pronunţă acest nume. Cum putem integra levănţica în mâncare?
Chef Emmanuel Perrodin:
Zâmbeşte. Nu este uşor de integrat căci are o aromă foarte puternică şi rişti să acopere restul gusturilor. Aş pune puţină alături de foie gras şi puţin oţet. Sau în anumite tipuri de dulceaţă…

Chef Emmanuel Perrodin – orice parte a unei legume organice se poate folosi

CSÎD: În ziua de astăzi, se întâmplă atunci când gătim să aruncăm părţi din legume. Dumneavoastră nu faceţi asta!
Chef Emmanuel Perrodin:
Dacă vorbim despre legume organice putem folosi totul. Inclusiv tijele de la pătrunjel de exemplu. Dacă sunt de la pătrunjel organic, le-aş usca şi pune printre sare de mare. Dau un gust atât de bun.
CSÎD: Multe persoane nu mai au astăzi timp să gătească. Şi de aici multe probleme de alimentaţie...
Chef Emmanuel Perrodin
: Societatea de astăzi ne face să credem că nu mai avem timp să gătim. Dar avem şi este bine să o facem. Să găteşti acasă reprezintă un ritual. Să mănânci în familie, de asemenea. Militez pentru aceste gesturi simple, dar de mare efect pe termen lung.

Fotografii: Ambasada Franţei la Bucureşti

Citește și:
Dieta Okinawa: beneficii, riscuri, meniu
De ce nu reuşeşti să slăbeşti? Nu bei suficientă apă
Mierea de Manuka: cum o alegem şi cu ce se diferenţiază de cea obişnuită


Exclusiv Online - 25.03.2019
Citește pe descopera.ro
O schiţă realizată de da Vinci ULUIEŞTE lumea ştiinţifică. Sunt PRIMELE dovezi scrise - FOTO O schiţă realizată de da Vinci ULUIEŞTE lumea ştiinţifică. Sunt...
Descoperirea care i-a ULUIT pe cercetători. Acest bărbat trăieşte fără 90% din creier. ''Nu credeam că se poate asta'' Descoperirea care i-a ULUIT pe cercetători. Acest bărbat trăieşte...
Fecioară Fecioară 23 august - 21 septembrie

Sunteţi plin de optimism. Şefii vă vor da undă verde pentru a vă pune în aplicare proiectele la care munciţi. Este posibil ca intervenţia cuiva din anturajul vostru apropiat să vă creeze o mică...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Zf.ro
Atenţie! De astăzi, plăţile cu carduri ”sar în aer”.Schimbări majore pentru posesorii de carduri Atenţie! De astăzi, plăţile cu carduri...
O resursă EXTREM de valoroasă, pe care...
O marcă premium a dat lovitura! Cum a reuşit...
BusinessMagazin.ro
Prima ţară care SCHIMBĂ TOATE REGULILE şi introduce săptămâna de muncă de patru zile. Vezi care este primul oraş unde s-a făcut deja schimbarea Prima ţară care SCHIMBĂ TOATE REGULILE...
Ţara cu cei mai longevivi locuitori: 70.000...
Este OFICIAL: Unul dintre cei mai mari retaileri...
Mediafax.ro
Gestul făcut de Teatrul Bulandra după moartea regizorului Alexandru Darie. Ce sunt îndemnaţi să facă oamenii care l-au cunoscut Gestul făcut de Teatrul Bulandra după...
Anunţ de ULTIMA ORĂ de la Casa Albă:...
Interviul integral. Marius Tucă Show. Dana...
Gandul.info
Această tânără frumoasă, blondă, s-a întors epuizată după o noapte în oraş şi nu ştia de ce. Când s-a uitat în jos, însă, a rămas perplexă şi nu i-a venit să creadă: „Aceasta este marea diferenţă dintre femei şi bărbaţi” - FOTO Această tânără frumoasă, blondă, s-a...
HUIDU reacţionează în cazul lui Mario...
După 15 ani de emisiune, Mircea Badea face...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Povestea cutremurătoare a lui Alexandru Darie: de ce a fost certat 20 de ani cu tatăl său, Iurie, şi de ce l-a dat afară din casă! Povestea cutremurătoare a lui Alexandru...
BREAKING NEWS! Cutremurător: fiul lui Iurie...
TRANSFORMARE ŞOCANTĂ a lui Gino Iorgulescu...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
MATE 30 PRO nu vine în EUROPA! Acesta ar putea fi începutul sfârşitului pentru HUAWEI MATE 30 PRO nu vine în EUROPA! Acesta ar...
SAMSUNG este înfrânt? Compania se gândeşte...
Cel mai PUTERNIC telefon din lume vine într-o...
ProMotor.ro
Şoferul unui Golf este filmat cum repetă o greşeală de mai multe ori. În final provoacă un accident pe E85 - VIDEO Şoferul unui Golf este filmat cum repetă...
MARTORII din bord care anunţă DEZASTRUL....
A crezut că a trecut cu roata peste un...
Descopera.ro
VIDEO. Fenomen EXTREM apărut în Siberia. Savanţii sunt ALARMAŢI VIDEO. Fenomen EXTREM apărut în Siberia....
Lucrul pe care nicio femeie nu ar trebui...
Aventurile nebune ale DESFRÂNATEI Letitia,...
ULTIMA ORĂ
Gestul făcut de Teatrul Bulandra după moartea regizorului Alexandru Darie. Ce sunt îndemnaţi să facă oamenii care l-au cunoscut

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.