Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Chef Emmanuel Perrodin: ”Să mâncăm carne o dată pe săptămână, dar de calitate superioară!”

Celebrul chef Emmanuel Perrodin din Provence, Franţa a gătit în România cu ocazia operaţiunii Goût de France, foto Ambasada Franţei la Bucureşti Celebrul chef Emmanuel Perrodin din Provence, Franţa a gătit în România cu ocazia operaţiunii Goût de France, foto Ambasada Franţei la Bucureşti

O dimineaţă rece de primăvară ”îmblânzită”de magnoliile înflorite din curtea Ambasadei Franţei la Bucureşti m-a găsit faţă în faţă cu un celebru chef din Provence, Franţa - Emmanuel Perrodin. În vârstă de 45 de ani, maestrul bucătar a făcut studii de istorie, însă la vârsta de 30 de ani şi-a descoperit adevărata vocaţie – gastronomia. Am aflat cât de simplu este să gătim acasă şi cum să alegem ingredientele.

Atunci când a hotărât să înceapă fascinanta incursiune în lumea gastronomiei, după mai multe etape de formare, Perrodin a preluat funcţia de chef în restaurante precum Relais 50 din Portul vechi din Marsilia. În 2015, el a părăsit celebrul restaurant pentru a aprofunda relaţia dintre gătit şi arte, prin spectacole precum "Savoarea artelor" sau "În carnea sunetului". A devenit şi co-fondator al proiectului  "Œuvres Culinaires Originales", care îmbină arta şi gastronomia, şi fost preşedinte al Conservatorului Internaţional al Bucătăriei Mediteraneene (CICM) şi membru al "Gourméditerranée", o asociaţie de bucătari de renume care promovează gastronomia mediteraneană. De data aceasta, chef Perrodin s-a aflat în România în cadrul operaţiunii Goût de France/Good France, care promovează gastronomia franceză, parte a patrimoniului UNESCO, în întreaga lume. De asemenea, chef Perrodin a gătit alături de Alex Petricean - chef clasat primul în topul bucătarilor români din ghidul Gault&Millau în 2018 - dar şi alături de chef Cristian Cîrnu de la Reşedinţa Franţei. Toate aceste detalii din CV-ul lui m-au făcut să cred că voi primi informaţii despre ingrediente ultra preţioase care să ne umple în stil franţuzesc (minimalist) farfuriile. Discuţia a fost însă foarte relaxată şi înţeleaptă cu accent pe natural, local şi în spiritul conservării resurselor.

Chef Emmanuel Perrodin şi chef Cristian Cîrnu la Ambasada Franţei la Bucureşti 

Chef Emmanuel Perrodin ”Untul face viaţa mai gustoasă”

CSÎD: Ce aţi mâncat la micul dejun?
Chef Emmanuel Perrodin:
Pâine, unt şi o cafea. Nimic special.
CSÎD: Există un o reţetă a micului dejun ideal pentru sănătate, frumuseţe, energie?
Chef Emmanuel Perrodin:
Nu. Şi nimeni nu poate şi nu trebuie să ne impună ce să mâncăm.
CSÎD: Unt, unt şi iar unt. De ce francezii folosesc atâta unt?
Chef Emmanuel Perrodin:
Untul înseamnă viaţă. Râde. Untul face totul mai gustos, datorită grăsimii, Folosit la gătit untul face ingredientele delicioase. Dar folosesc şi uleiul de măsline şi îl recomand.

Uleiul de măsline şi legumele ne menţin sănătoşi

CSÎD: Se spune că dieta mediteraneeană este cea care ar putea salva ”inimile planetei”. Credeţi asta?
Chef Emmanuel Perrodin:
Da. Uleiul de măsline extravirgin este extraordinar pentru sănătate. Alături de legume constitue baza bucătăriei mediteraneene. Ar trebuie să învăţăm cât mai multe reţete vegetariene.

Reţete vegetariene simple de la chef Emmanuel Perrodin

CSÎD: Daţi-ne exemplu de 3 reţete simple şi gustoase fără carne.
Chef Emmanuel Perrodin: Alioli din Provence
  – pisăm într-un mojar usturoi. Mult usturoi. Apoi punem un gălbenuş de ou şi amestecăm adăugând şi ulei de măsline. Se pune peste legume fierte şi legume crude. Este extraordinar.
O altă reţetă foarte simplă este una cu conopidă. Iubesc leguma asta încă din copilărie şi felul în care est-europenii o gătesc. Se pune conopida la cuptor stropită cu ulei de măsline şi se lasă până se face crocantă. Este delicioasă.
Rădăcină de ţelină învelită în aluminiu şi ”uitată” în cuptor. Cu ceva condimente. Este gustoasă de-a dreptul.

Chef Emmanuel Perrodin şi Mădălina Drăgoi, Ce se întâmplă, doctore

Chef Emmanuel Perrodin: ”Dacă nu plătim preţul real al cărnii, nu avem nici calitate reală”

CSÎD: Cum facem cu carnea? Astăzi fermele de animale sunt unul dintre poluatorii cei mai mari ai planetei...
Chef Emmanuel Perrodin: Carnea. Ideea este că animalele crescute special pentru carne nu au o viaţă adevărată. Noi nu plătim preţul real al cărnii. Aş recomanda să mâncăm carne o dată pe săptămână, dar dintr-o sursă naturală, de la un animal crescut în libertate.
La fel şi cu ouăle. Dacă plăteşti 10 eurocenţi pe un ou, acela nu este preţul real. Costă mult mai mult să produci un ou sănătos.
CSÎD: Gătiţi cu ingrediente locale şi sezonale. Şi totuşi, sunt atât de multe legume şi fructe minune pe alte continente. Media le promovează atât de mult.
Chef Emmanuel Perrodin:
De acord, sunt foarte multe legume, fructe cu super proprietăţi în toate colţurile lumii. Dacă ele pot ajunge la noi în farfurie şi după 2, 3, 4 săptămâni. Atunci prospeţimea se pierde şi multe ingrediente senzaţionale se pierd. Vă dau un exemplu personal. Am fost mulţi ani îndrăgostit de gustul verzei de Bruxelles. Dar când am avut ocazia să o gust imediat după ce am cules-o dintr-o grădină, nu am putut crede! Ce gust, ce dulceaţă, ce arome. Varza de Bruxelles proaspătă e ca o bomboană!
CSÎD: Aşadar, promovaţi prospeţimea. Iar cei îndrăgostiţi de avocado, să meargă să-l culeagă direct de la sursă.
Chef Emmanuel Perrodin:
Da!
CSÎD: Provence. Regiunea dumneavoastră. Câmpuri de levănţică sunt cele care apar în mintea oricărei persoane care pronunţă acest nume. Cum putem integra levănţica în mâncare?
Chef Emmanuel Perrodin:
Zâmbeşte. Nu este uşor de integrat căci are o aromă foarte puternică şi rişti să acopere restul gusturilor. Aş pune puţină alături de foie gras şi puţin oţet. Sau în anumite tipuri de dulceaţă…

Chef Emmanuel Perrodin – orice parte a unei legume organice se poate folosi

CSÎD: În ziua de astăzi, se întâmplă atunci când gătim să aruncăm părţi din legume. Dumneavoastră nu faceţi asta!
Chef Emmanuel Perrodin:
Dacă vorbim despre legume organice putem folosi totul. Inclusiv tijele de la pătrunjel de exemplu. Dacă sunt de la pătrunjel organic, le-aş usca şi pune printre sare de mare. Dau un gust atât de bun.
CSÎD: Multe persoane nu mai au astăzi timp să gătească. Şi de aici multe probleme de alimentaţie...
Chef Emmanuel Perrodin
: Societatea de astăzi ne face să credem că nu mai avem timp să gătim. Dar avem şi este bine să o facem. Să găteşti acasă reprezintă un ritual. Să mănânci în familie, de asemenea. Militez pentru aceste gesturi simple, dar de mare efect pe termen lung.

Fotografii: Ambasada Franţei la Bucureşti



Citește și:
Dieta Okinawa: beneficii, riscuri, meniu
De ce nu reuşeşti să slăbeşti? Nu bei suficientă apă
Mierea de Manuka: cum o alegem şi cu ce se diferenţiază de cea obişnuită
Exclusiv Online - 25.03.2019
Citește pe descopera.ro
MAŞINILE electrice sunt mai PERICULOASE decât s-a crezut. Ce nu spune niciunul dintre marii producători MAŞINILE electrice sunt mai PERICULOASE decât s-a crezut. Ce nu spune...
Japonezii au luat o decizie ULUITOARE care stârneşte PANICĂ la nivel mondial. ''Şi dacă îl scapă de sub control...'' - VIDEO Japonezii au luat o decizie ULUITOARE care stârneşte PANICĂ la nivel...
Scorpion Scorpion 23 octombrie - 21 noiembrie

Pe plan financiar s-ar putea să vă confruntaţi cu unele probleme de ordin materiale datorate unor investiţii proaste sau a unor acţiuni caritabile. Relaţiile cu străinătatea sunt foarte bune în...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Zf.ro
REVOLUŢIE la ANAF. Fiscul a dat startul REVOLUŢIE la ANAF. Fiscul a dat startul
ULTIMĂ ORĂ: Probleme pentru eMag de Black...
România este în PRĂPASTIE. Noul ministru...
BusinessMagazin.ro
Situaţie nemaiîntâlnită: Regiunea în care se produc cele mai scumpe vinuri din lume, păzită zi şi noapte de jandarmi. Cine fură strugurii Situaţie nemaiîntâlnită: Regiunea în...
Aer curat, verdeata, liniste! Sate de poveste...
Cum a ajuns o BUCĂTĂREASĂ să câştige...
Mediafax.ro
Orban a concediat consiliera care câştiga 8.600 de euro pe lună în Guvernul Dăncilă Orban a concediat consiliera care câştiga...
Ciocolata care creşte virilitatea, o „Viagra...
Povestea românului din Marea Britanie care...
Gandul.info
Banii de dar daţi pe amenzi | Mirele şi mireasa s-au trezit cu poliţiştii la nuntă chiar în toiul petrecerii / Care este motivul bizar Banii de dar daţi pe amenzi | Mirele şi...
ŞOCUL suferit de o femeie, după ce a apelat...
Unul dintre cele mai vândute telefoane...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
FOTO. Cum a ajuns să arate la 69 de ani cântăreaţa Stela Enache! E văduva celebrului Florin Bogardo şi a fost una dintre cele mai frumoase soliste în tinereţe FOTO. Cum a ajuns să arate la 69 de ani...
FOTO. Imagini intime INCENDIARE cu Roxana...
FOTO. Inna, dezvăluiri incendiare despre...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Lupta 5G. Ce dispozitive pregătesc Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi şi Nokia pentru 2020 Lupta 5G. Ce dispozitive pregătesc Apple,...
Încă o ţară interzice telefoanele HUAWEI!...
Telefoanele anului 2020! Care vor fi cele...
ProMotor.ro
Video : Și-a cumpărat o mașină SECOND-HAND, dar în service mecanicii i-au dat VESTEA Video : Și-a cumpărat o mașină SECOND-HAND,...
De câte benzi are nevoie șoferul unui...
Un bărbat a încercat să-și sune IUBITA...
Descopera.ro
COMORILE din Egipt nu sunt nici pe departe terminate. Descoperire URIAŞĂ făcută de o echipă de arheologi COMORILE din Egipt nu sunt nici pe departe...
Misterul DISPARIŢIILOR din Triunghiul Bermudelor...
Descoperire ŞOCANTĂ după analizarea unei...
ULTIMA ORĂ
Mărturiile familiilor care au cumpărat case cu doar 1 euro. Ce s-a întâmplat după ce s-au mutat în ruinele din Italia

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.