Avocado – fructul care nu trebuie să lipsească din dieta diabeticilor

După mulţi ani în umbră din cauza freneziei dietelor fără grăsimi care au dominat anii 90, avocado este din nou la mare căutare
  • Publicat:
Avocado - fructul care nu trebuie să lipsească din dieta diabeticilor

După mulţi ani în umbră din cauza freneziei dietelor fără grăsimi care au dominat anii 90,  avocado este din nou la mare căutare. Nu mai este folosit doar pentru celebrul guacamole, ci apare ca un element important în majoritatea recomandărilor alimentare.

Şi totuşi, persoanele care suferă de diabet ar trebui să consume acest aliment? Se pare că fructul nu numai că poate fi introdus în dieta diabeticilor cu succes, dar au chiar beneficii importante. Ultimele studii arată că avocado poate fi de ajutor persoanelor încearcă să ţină sub control diabetul şi să-şi îmbunătăţească starea generală de sănătate.

Importanţa dietei pentru diabetici

O dietă sănătoasă este crucială pentru persoanele care suferă de diabet. Alimentele care fac parte din meniul lor zilnic au un impact considerabil asupra dispoziţiei lor, dar şi a modului în care ţin sub control această afecţiune.
În general, persoanele cu diabet ar trebui să consume alimente care reglează nivelul glicemiei şi oferă beneficii pentru sănătate cum ar fi: scăderea tensiunii arteriale şi a colesterului. Aceasta este una dintre cele mai bune modalităţi de a gestiona diabetul, a evita complicaţiile şi de a duce o viaţă cât se poate de sănătoasă. Avocado este o alegere excelentă pentru diabetic tocmai pentru că oferă toate aceste beneficii!

Cum afectează avocado nivelul glicemiei?

Controlul glicemiei este vital pentru persoanele care suferă de diabet. Un medic sau un nutritionist recomandă pacienţilor alimente cu un conţinut redus de carbohidraţi şi de zahăr. Aceştia recomandă alimente care ţin sub control nivelul glicemiei. Un avocado îndeplineşte aceste cerinţe.

Un avocado mediu conţine 17 grame de carbohidraţi. În comparaţie, un măr are 17 grame de carbohidraţi, o banana are 27 de grame. Ţinând cont de cantitatea mica de carbohidraţi, persoanele care suferă de diabet nu trebuie să-şi facă griji în privinţa glicemiei. Ce este mai important în momentul în care combini avocado cu alte alimente, pot fi de ajutor în reducerea glicemiei.

Grăsimile sănătoase şi fibrele se diferă mai greu şi încetinesc absorbţia altor carbohidraţi în acest proces.
Chiar dacă, de obicei, este privit ca un aliment gras, avocado conţine numai grăsimi sănătoase (acizi graşi mono sau polisaturaţi). Avocado conţine potasiu, extrem de important pentru bolnavii de diabet. Antioxidanţii din acest fruct îmbunătăţesc sensibilitatea la insulină şi contribuie la scăderea naturală a nivelului de zahăr din sânge.

Cât avocado pot consuma diabeticii?

Înainte de a face o schimbare semnificativă în dietă este foarte important să consulţi un medic sau un nutritionist. Unul dintre cele mai importante elemente pe care trebuie să le iei în calcul este aportul caloric.

Un avocado întreg conţine 250-330 de calorii, dar o porţie de 50 de grame are dor 50 de calorii. Astfel, şi cei care sunt atenţie la numărul de calorii sau încearcă să slăbească pot introduce avocado în dieta lor. Poţi opta pentru câteva felii de avocado în locul brânzei sau maionezei.

Avocado pentru o inimă sănătoasă

Pe lângă influenţa benefică a fructului de avocado asupra colesterolului, s-a descoperit că avocado oferă şi alte beneficii pentru sănătatea cardiac. Aşa cum avocado nu creşte nivelele de zahăr din sânge, fructul de avocado nu creşte nivelele trigliceridelor. Grăsimile sănătoase sunt importante pentru o funcţionare optimă şi pentru prevenirea tulburărilor degenerative ale creierului precum boala Alzheimer.

Grăsimile sănătoase includ grăsimile mononesaturate, care se găsesc din abundenţă în uleiul de măsline, de arahide, de alune de pădure, în avocado, seminţele de dovleac şi grăsimile polinesaturate (omega-3 şi omega-6) care se găsesc în uleiul din seminţele de in, seminţele de chia, algele marine şi nucile.”

Persoanele care suferă de diabet au de două ori mai multe şanse de a suferi un atac de cord în comparaţie cu o persoană sănătoasă. Mai important, bolile de inimă şi atacul de cord sunt principalele cause ale mortalităţii printre persoanele cu diabet.
Un studiu publicat în Journal of the American College of Nutrition arată că aceste grăsimi pot ţine sub control nivelul glicemiei şi pe ce al insulinei.

Avocado, o sursă excelentă de nutrienţi

Conform Comisiei pentru Avocado din California, un avocado mediu conţine aproximativ 22.5 grame de grăsime, dintre care două sferturi este grăsime mononesaturată. Fructele de avocado oferă de asemenea aproape 20 de nutrienţi esenţiali binefăcători pentru sănătate, incluzând:

  • Fibre
  • Vitamina E
  • Vitamine din grupul B
  • Acid Folic
  • Potasiu (cantitate dublă decât cea care se găseşte în banană) 

Datorită conţinutului benefic de grăsimi crude din avocado, corpul va absorbi într-un mod mai eficient nutrienţii solubili în grăsime (precum alfa şi beta carotenul şi luteina) din celelalte alimente care se consumă în combinaţie cu avocado.

Un avocado mediu conţine 10 grame de fibre, o cantitate impresionantă. De exemplu, cantitatea zilnică recomandă de fibre este de 30-38 de grame în cazul bărbaţilor şi de 21-25 de grame pentru femei.
Fibrele sunt un element crucial într-o dietă sănătoasă deoarece îmbunătăţesc digestia. Sunt în mod special benefice pentru persoanele care suferă de diabet pentru că îmbunătăţesc nivelul glicemiei.

Un studiu publicat în Journal of the American Board of Family Medicine susţine că fibrele pot reduce nivelul zahărului în sânge şi pe ce al hemoglobinei la persoanele care suferă de diabet. Fibrele solubile, prezente în avocado, pot îmbunătăţi şi nivelul colesterolului. A

Bogat în vitamina B6 şi acid folic, avocado ajută la reglarea nivelurilor de homocisteină (aminoacid). Un nivel ridicat al homocisteinei este strâns legat de riscul mare de a face boli cardiovasculare. De vreme ce conţine folaţi, fructul este cunoscut pentru efectul său de a reduce riscul de face atac de cord.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”