Verucă

[neg]

Leziune cutanată benignă provocată de un virus de tip papillomavirus

Tipuri de verucă:

Condiloamele genitale sau vegetaţiile veneriene, frecvente mai ales la copii, adolescenţi şi subiecţii imunodeprimaţi. Se prezinta ca mici îngroşări abia proeminente, cu suprafaţă relativ netedă de culoare rozalie şi pot dispărea spontan după ce s-au înconjurat de un halou inflamator pruriginos. Afectează mai ales faţa, spatele mâinilor, braţele, genunchii şi faţa anterioară a gam­belor.

Verucile plantare apar sub doua forme: mirmecia ( forma obisnuita) şi sub forma de mici elemente hiperkeratozice (uscate ) grupate în mozaic şi nedureroase. Forma obisnuita este puţin proeminentă (asemanatoare unei bataturi) cu marginea groasă, tare, uscată, dureroasă Ia apăsare cu tendinţa de a creşte în profunzime.

Verucile seboreice nu sunt de origine virală, frecvente la persoane de peste de 50 de ani. Se poziţionează în principal pe faţă, pe spate fiind leziuni foarte bine delimitate, cu suprafaţa catifelată sau foarte puţin aspră, împestriţată de orificii pilosebacee dilatate. Culoarea sa variază de la galben-deschis la negru.

Verucile vulgare sunt proeminente de formă emisferică. Se pozitioneaza pe spatele mâinilor şi degetelor, eventual în jurul unghiilor şi sub ele avand suprafata mamelonată şi hiperkeratozică, uneori brăzdată de fisuri. Verucile vulgare cu localizare pe fata au un aspect diferit, filiform.

Verucile se pot transmite prin simplul contact cu zona ce prezinta leziuni, iar gradul de contagiozitate este dat de papillomavirusul în cauză, localizarea verucii cat si de imunitatea subiectului.

Tratamentul este diferentiat de tipul verucilor, verucile plantare şi vulgare sunt distruse cu azot lichid (crio­terapie), electrochirurgie ( bisturiu electric), cu laser sau cu ajutorul vaselinei salicilate .

Tratamentul verucilor seboreice este opţional şi este ales în funcţie de răspândirea şi grosimea acestora şi se realizează prin crio­terapie, sau cu laserul cu dioxid de carbon.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being