Valvulopatie

Afectiune a unei valvule a inimii.

Valvulopatiile au cauze variate: congenitale (mal­formaţii), inflamatorii (reumatism articular acut), infecţioase (endocardită ), degenerative, ischemice prin insuficienţă coronariană (angor, infarct). In final există o deteriorare a valvulei mitrale provocată de ruperea cordajelor sale, nemaiftind legată de ventriculul stâng, valvula mitrală se îndreaptă spre auriculul stâng în momentul sistolei.

Leziunile unei valvule antrenează fie îngustarea  sa (stenozarea) fie o insuficienţă.

Ingustarea valvulară provoacă o obstructie în timpul trecerii sângelui, valvula nefiind suficient de deschisă în diastolă pentru valvulele mitrală şi tricuspidă, şi în sistolă  pentru valvulele aortică şi pulmonară.

Insuficienta valvulară denumită şi scurgere ori inconti­nenţă, este legată de o absenţă a etanşeităţii valvulei în diastolă pentru valvulele aortică şi pulmonară, în sistolă pentru valvulele mitrală şi tricuspidă.

Valvulopatiile minore pot trece neobservate. Totuşi chiar în acest stadiu ele se complică destul de uşor în endocardită. In alte cazuri, se observă tulburări de ritm (palpitaţii), stări de rău, un angor (angină pectorală), semne de insuficienţă cardiacă (jenă respiratorie). Simptomele pot să nu apară decât la efort înainte de a deveni permanente.

Orice anomalie valvulară importantă are efect asupra auriculului sau a ventriculului, în amonte de valvula atinsă: dilataţia auriculului, dilataţia ventriculului sau îngroşarea peretelui său, în plus solicitarea inimii creşte, ceea ce explică evoluţia posibilă spre o insuficienţă cardiacă.

O valvulopatie este suspectată la auscultaţie prin perceperea unui suflu (zgomot anormal prelungit). Sunt necesare examene complementare: electrocardiografie, radiografie a toracelui, ecografie a inimii, chiar cateterism cardiac (introducerea într-un vas periferic a unei sonde împinse până în inimă).

Valvulopatiile minore necesită o supra­veghere medicală care permite, în particular, prevenirea endocarditei, îndeosebi prin luarea de antibiotice înainte şi în timpul îngrijirilor stomatologice sau a oricărei intervenţii chirurgicale asupra unui focar infecţios cu scopul de a evita introducerea unui germene în circulaţia snagvină. In cazul valvulopatiile severe, unele pot beneficia de o valvuloplastie. Inlocuirea valvulei printr-o proteză mecanică sau printr-o bioproteză se face in cazul valvulo­patiile aortice şi valvulopatiile mitrale neaccesibile unei valvuloplastii.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Cel mai nou articol Video: